Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy jeśli jest uszkodzona prawa tuleja wahacza przedniego bo stuka na dołkach i na kanale wyszło,że jest pęknięta guma to może być taki efekt:

jadę prosto wiater wieje z prawej strony a mnie i żebym jechał prosto muszę mieć kierownicę sporo w prawą stronę przekrzywioną ...czy to może być efekt tej prawej tulei ?

bo jechałem dzisiaj(bardzo silny wiater był) i jak wiał z prawej strony w auto to musiałem kierownicę skręcić w prawo,żeby prosto jechać... a jadąc spowrotem tą trasa jak wiater wiał z lewej strony to kierownica była prosto...

Opublikowano

Jak "wiater" wieje mocno w bok to w każdym aucie będziesz miał efekt skręconej lekko kierownicy.

JAk widzisz tuleję która jest pęknięta i jeszcze taka pewnie ma luz to tak czy inaczej wymieniaj. Sprawdź na stacji diagnostycznej pozostałe na tych rozpierakach i później u mechanika na podnośniku bo czasami jak auto stoi na kołach to tego nie da się zauważyć, ale to już trzeba brechą/.

Opublikowano

Jak wyszlo ze jest peknieta to ja zmien

Ewentualnie jak "wiater wieje nie trza jezdzic"

A moze jak wracales wiatr wial juz z innego kierunku, sprawdziles to ? Oblizujesz palec i wystawiasz przez szyber

Beka jak chu...

Wysyłane z mojego GT-I9195 za pomocą Tapatalk 2

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano
Przy uszkodzonej tulei różnie auto się zachowuje. Stuka przy większym luzie. Na łukach potrafi zmienić tor jazdy, przy nierównościach tak samo, potrafi tańczyć na dziurach. Różnie. Masz coś uszkodzone to wymieniaj i tyle nie wiem po co takie pytania jak wiesz, że element jest zużyty..
Opublikowano

Ale co ty się przejmujesz jak wiał wiatr? Ja mam tak samo i każdy. Czy jeździ trabantem czy salonowym bmw. Jak wieje silny wiatr kierownica jest lekko skręcona. Jak jest w porywach wiatr a nie ciągły to potrafi auto zmienić tor ale to już ekstremalny przypadek przy wyjeździe zza domu, lasu itd.

Wymień tą tuleje i tyle. Po co gdybać. Wywalona tuleje może mieć wpływ na wibrację przy hamowaniu i to co pisałem w poprzednim poście.

Opublikowano
nie,że przejmuje tylko..jadę... na około pola i wiater wieje w w bok samochodu i teraz tak,żeby prosto jechać muszę kierownice wiecej niż trochę dać w prawo(widać to znacznie jak jest w prawo przękręcona by jechac prosto)
Opublikowano

Tylko nikt w stanie nie jest odpowiedzieć czy to przez to czy nie.

Jeśli nie to nie wymieniasz tej tulei czy o co chodzi? :)

Pamiętaj że jak masz walniętą jedną tuleje to uszkadzasz kolejny wahacz i sam wpędzasz się w koszta.

Opublikowano
nie,że przejmuje tylko..jadę... na około pola i wiater wieje w w bok samochodu i teraz tak,żeby prosto jechać muszę kierownice wiecej niż trochę dać w prawo(widać to znacznie jak jest w prawo przękręcona by jechac prosto)

Wjedź z taką wywaloną gumą w kałuże to dopiero poczujesz jak Cie zniesie.

Po zakupie auta jechałem w czasie burzy i o mało nie wylądowałem w rowie,gumy miałem tak wybite że koła latały przód-tył.

Po wymianie koła sztywne i wszystko gra,a byłem przekonany że to łączniki stabilizatora lub gumy na stabilizatorze.

Jeśli masz dostęp do kanału to sam wymienisz i kaskę zaoszczędzisz.

Opublikowano

w sumie 20zł mechanik chce za wymianę tulei.

Ale co kolego bo ja nie kumam czy wybita tuleja już jedna ''Prawa'' może powodowac znoszenie pojazdu w LEWO?? (na kanale mechanik sprawdził i lewe koło sztywne(bo tam była tuleja wymieniana na FEBI 1mc temu) a prawe lata przód tył i to może powodowac ściąganie w lewo? albo np podczas hamowania delikatnie drgania??

Opublikowano

Widzę Staszek znów atakuje...

Wystarczy logicznie pomyśleć i samemu sobie odpowiedzieć na pytanie. Gdy wahacz ma luz ( uszkodzona tuleja ) to zmienia swoje położenie i geometria kół się zmienia co przekłada się na "uciekanie" auta w lewo lub prawo.

Zmień tuleje na lemfordery.