Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam wszystkich! :) chciałabym kupić BMW, ale mam mały problem, bo pod uwage brane są dwie opcje, e46 QP 2.8 automat i e39 2.8 automat. jakie są różnice w spalaniu?? czy te automaty są dobre?? jakie są koszty eksploatacji??
Opublikowano
Wystarczy poszukać ile pali 2.8 w coupe, a ile 2.8 w e39 - ja nie wiem, bo nie mam tego silnika. Mam e46 i e39 w swoim garażu i są to praktycznie zupełnie inne samochody. E39 jest większe i to czuć w środku i jak się je prowadzi. W e46 też jest wygodnie, no ale to mniejszy samochód. Dla mnie to dwa różne światy i to zależy od ciebie czego oczekujesz, bo e39 to już jest dość duża limuzyna, a e46 jak dla mnie to samochód na miasto i właśnie dlatego kupiłem. Co do kosztów eksploatacji to niektóre części są tańsze w e46, ale czy wszystkie to nie wiem, bo nie mam takiego porównania.
Opublikowano
Widzicie chłopy... Nie da się przeczytać tematu 'zanim kupie e46', albo 'zanim kupie e39', albo nawet wpisać to samo tylko w prawym górnym rogu... Nie da się. A syf się robi... Wiem, że spamuje gdy tamten temat zamknięty, ale pamiętam, że też mnie poparliście i tak mi się przypomniało pisząc tylko w tym temacie...
Opublikowano
Widzicie chłopy... Nie da się przeczytać tematu 'zanim kupie e46', albo 'zanim kupie e39', albo nawet wpisać to samo tylko w prawym górnym rogu... Nie da się. A syf się robi... Wiem, że spamuje gdy tamten temat zamknięty, ale pamiętam, że też mnie poparliście i tak mi się przypomniało pisząc tylko w tym temacie...

a komu by się chciało czytać tyle stron, z czego 1/4 to pierdoły :D

• Członkowie klubu
Opublikowano

Nie mam automatycznej skrzyni, ale pytanie po co w ogole w e46 coupe automat. Tak jak kolega wyzej pisal te modele to dwa rozne swiaty i albo chcesz limuzynke albo lzejsze, szybsze i zwinniejsze coupe. Spalanie na pewno w e46 bedzie mniejsze ale czy litr w ta czy tamta robi az taka roznice

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

Opublikowano

no pierdoły, nawet powiedziałbym że połowa xd, ale wiesz że tych tematów "coś vs. coś" już jest na pęczki.

ale już nieważne, nie przypierdzielam się o to, bo jeszcze jakiegoś bana dostanę :D

tak do tematu - ja bym wybrał oczywiście e46, ale to z powodu zakochania się w tym samochodzie.

jeśli chodzi o to czy brać automat czy nie to odpowiedzi szukaj wszędzie tylko nie na naszym forum, bo zostaniesz zdeptany(zdeptana :norty: ) przez miłośników jednej i drugiej opcji. :)

faktycznie e39 jest większym i masywniejszym samochodem, ale e46 liliputem nie jest. :)

ostatnio mój kumpel zakupił sobie 328i w coupe, ale oczywiście w manualu i powiem, że nie narzeka. :)

Opublikowano
ehh niestety nie mogę jeździć manualem z powodów zdrowotnych :( więc niestety, ale musi być automat. Nigdy wcześniej nie miałam auta w automacie, dlatego ciekawi mnie jak to się sprawdza akurat w BMW :) a chciałam pozac opinię osób, które owe auta posiadają :)
Opublikowano

Witamy koleżankę na forum. :D

Niestety - wyszukując frazę 'automat/manual' w tytułach tematów pojawia się 81 pozycji, każdy temat minimum po parę stron, nie zdziwiłbym się jakby się znalazł jakiś, którego liczba stron przewyższa 100. :)

Na forum istnieje wielka liczba zwolenników jednego jak i drugiego rozwiązania, niestety istnieją też osoby z naturą kibicowską a mianowicie - przeciwnicy danej koncepcji. :) Czasami jest ciekawie, ale i tak nic wartościowego się nie dowiesz.

Polecam przeczytanie tego tematu http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=43&t=235137.

Oczywiście znajdują się tam nieistotne fakty, ale na pewno dowiesz się paru za i przeciw automatów w BMW. :)

• Członkowie klubu
Opublikowano

to ja Ci mogę powiedzieć, że jeździłem laguną III 2.0 dCi z automatem "zwykłym" i volvo v50 z automatem dwusprzęgłowym. Ogólnie te roczniki o których piszesz to sa zwykle automaty, rewelacji nie ma. Jest to na pewno wygodne ale kosztem osiagow. Automaty nowej generacji sa bardzo szybkie, wiec osiagi porownywalne do manuala, nawet lepsze zalezy jak kto umie jezdzic...

e46 albo e39 to na rewelacyjne osiagi przy automacie bym sie nie nastawial...

Opublikowano
to ja Ci mogę powiedzieć, że jeździłem laguną III 2.0 dCi z automatem "zwykłym" i volvo v50 z automatem dwusprzęgłowym. Ogólnie te roczniki o których piszesz to sa zwykle automaty, rewelacji nie ma. Jest to na pewno wygodne ale kosztem osiagow. Automaty nowej generacji sa bardzo szybkie, wiec osiagi porownywalne do manuala, nawet lepsze zalezy jak kto umie jezdzic...

e46 albo e39 to na rewelacyjne osiagi przy automacie bym sie nie nastawial...

nie jeździłeś to po co się wypowiadasz i wprowadzasz innych w błąd? Tak się składa, że automat w e39 potrafi bardzooo dużo i jeździ bardzooo szybko. Podejrzewam, że jakbyś się przejechał to byś się mocno zdziwił.

Opublikowano
Co kto lubi, jest tyle samo plusów automatu, jak i manuala. Wiadomo, manual prostszy w serwisowaniu itd., aczkolwiek następne auto tylko i wyłącznie automat :cool2: Wrzucasz "D" i nie martwisz się niczym. A co do samego tematu... zależy, czego oczekujesz od przyszłej Beemki. Jeśli ma to być typowy mały zapierdalacz to E46, jeśli wygoda, komfort jazdy, przestrzeń to E39 - proste :mrgreen:

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Opublikowano
dzięki za opinię :) w grę weszło e46 kombi :) ehh przy takich autach ciężko się zdecydować, bo wszystkie są genialne :) :roll: :oops:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
witam wszystkich! :) chciałabym kupić BMW, ale mam mały problem, bo pod uwage brane są dwie opcje, e46 QP 2.8 automat i e39 2.8 automat. jakie są różnice w spalaniu?? czy te automaty są dobre?? jakie są koszty eksploatacji??

Automaty są bardzo dobre jak na tamte czasy, chociaż w porównaniu z obecnymi to paliwożerne i zabierające osiągi zabytki. :) Sprawdź sobie jakie są masy własne tych aut to wtedy będziesz wiedział o ile może E46 palić mniej.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A nikt nie zwrocil uwagi na to, ze stan silnika w automacie prawdopodobnie bedzie lepszy. Sam mialem manuala w e36 i dalej tiptroniki. Ponaddwutonowa e38 735 objezdzalem naprawde dzikiego saaba 900 2.0t (saab brzmi niegroznie, ale idzie jak rakieta), wiec z osiagami nie jest tak zle.

Z doswiadczenia odradzam 520 z automatem, bo to idzie gorzej od furmanki z weglem.