Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

W pazdzierniku kupilem E91 320d 184 KM Exclusive Manual. Po 2 dniach auto trafilo do serwisu w ramach gwarancji poniewaz podczas zmiany biegow z 1 na 2 i z 2 na 3 auto szarpalo (tzw kangurki) jak bym nie potrafil jezdzic. Serwis wymienil mi turbine (padlo lozysko) napinacze paskow, kolo dwumasowe (pekniete sprezyny), docisk, tarcze i lozysko oporowe. po tym zabiegu bylo lepiej przez 200-300km i problem powrocil. Auto na serwis, zmienili soft zeby trzymal wyzsze obtoty (o 40rpm). Po odebraniu auta, pierwsza jazda, zapialem pierwszy bieg, puszczam sprzeglo - zgasl! pozniej udalo mi sie ruszyc, zmiana biegu przy 1500rpm na dwojke... znowu kangurki...2-3 szarpniecia i dalej wszystko ok, pozniej z 2 na 3 tez odczowalne ale juz minimalnie. Poza tym na pedale sprzegla kiedy delikatne wcisne podczas jazdy czuje pulsacyjne wibracje, lewarek zmiany biegow caly sie rusza, wibracje odczowalne tez na desce rozdzielczej a po otwarciu drzwi widac ewidentnie drgania. Mam gwarancje do sierpnia ale odsylaja mnie z kwitkiem, mowiac ze to auto tak ma, ze silnik 4 cylindrowy tak pracuje. Moze mial ktos z kolegow podobny problem? Moze jakies sugestie? Czytalem ze czasem CDV szwankuje, ale w serwisie mnie wysmiali i powiedzieli zebym nie czytal glupot w internecie :/ Traktuja mnie jak glupka tam :(

Z gory dziekuje za wszystkie sugestie i pozdrawiam!

Opublikowano

Jak masz gwarancje to POJEDZ zostaw auto i powiedz, że mają ci nie oddawać póki problem nie ustąpi, powiedz, że jeździłeś takim z tym silnikiem i jest zupełnie inaczej niż u ciebie. Jak będą sapać postrasz ich, że wystąpisz do rzecznika praw konsumenta żeby zajął się twoją sprawą :)

pzdr. Łukasz

Opublikowano
Tak zrobilem juz, to przywiezli mi auto pod dom, kluczyk do skrzynki na listy i zadzwonili ze auto mam pod domem. Rzeczoznawca kosztuje ponad £250...niestety nie mieszkam w Polsce :/ Pytanie czy warto wydac te pieniadze i czy on cos znajdzie... Mimo wszystko dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam
Opublikowano

Zadzwoń, że problem występuje nadal i żeby ci dali na piśmie, że wszystko jest ok wg nich, potem powiedz, że zlecisz to rzeczoznawcy do sprawdzenia i jak będzie nie halo to zgłosisz sprawę gdzie trzeba i będziesz domagał się zwrotu wszelkich poniesionych kosztów.

pzdr. Łukasz

Opublikowano
OK, dzieki Lukasz. zaraz maila im wysle. Pozdrawiam!
Opublikowano

Tak jak sobie mysle ze moze pada ci sprzeglo, moze sie slizga , jak za ostro chcesz ruszyc. Padajacy dwumas moze dac wibracje na cala bude.

Wywalenie cdv da poprawe ale krotkotrwala. Prawdopodobnie po wywaleniu go bedzie sie jezdzic lepiej ale krotko po tym sprzeglo padie ci do konca :|

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano
Dwumas, docisk, tarcza i lozysko bylo zalozone nowe w pazdzierniku 2013 czyli 4 miesiace temu. Oczywiscie w serwisie BMW w ramach gwarancji.
Opublikowano

To ze dwumas był wymieniany 4 mce temu to nie znaczy ze jest dobry.

Moj znajomy wymienil 3 kola wciagu roku - 2 mce dobrze po 3 zaczynaly sie drgania.

Nowe oryginalne poduchy padly mi po 10 miesiacach - pomimo ze oryginalne.

Ale na twoim miejscu przede wszystkim przejechal bym sie innym samochodem z takim silnikiem jak twoj, bo niestety jesli chodzi o drgania przenoszone na bude to moim zdaniem pieta achillesowa każdego nowego BMW.

Jak nie masz czyim to moze gdzies stoi do sprzedania.

Opublikowano
Wczoraj wymienialem klocki hamulcowe, po zalozeniu nowych pewnie podniósł sie poziom plynu I juz prawie nie szarpie. Przynajmniej jest duza poprawa. Czy to jest mozliwe?
Opublikowano
Dzis wracajac z pracy sprzeglo mi umarło. .. kupa dymu spod maski, I tylko obroty sie ruszaly a auto stalo w miejscu. Tak sie kopcilo ze ludzie mysleli ze auto sie pali... dam znac co w serwisie powiedza mi.
Opublikowano
Co to jest Exclusive Manual?

Tak to jest exclusive, manual. Exclusive -wersja wyposazenia (UK) Aa Manual - skrzynia manualna 6 biegowa.

Wczoraj odebralem z serwisu, pokazali mi sprzeglo o numerze seryjnym 21.21-7 615 632! Kompletnie spalone (ze niby to moje) po czym ujechalem 6km I... laweta bo sprzeglo smierdzialo znowu, wiec chyba nie wymienili. Bralo tez bardzo wysoko od poczatku. Ma ktos pomysl jak zmusic serwis zeby przy mnie to wymienili? W ciagu 14 dni 11 auto stalo w serwisie I nie moge zarabiac przez to.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

nieźle!!

niech zajrzą do wysprzęglika/ pompy sprzęgła

Opublikowano
Co to jest Exclusive Manual?

Tak to jest exclusive, manual. Exclusive -wersja wyposazenia (UK) Aa Manual - skrzynia manualna 6 biegowa.

Wczoraj odebralem z serwisu, pokazali mi sprzeglo o numerze seryjnym 21.21-7 615 632! Kompletnie spalone (ze niby to moje) po czym ujechalem 6km I... laweta bo sprzeglo smierdzialo znowu, wiec chyba nie wymienili. Bralo tez bardzo wysoko od poczatku. Ma ktos pomysl jak zmusic serwis zeby przy mnie to wymienili? W ciagu 14 dni 11 auto stalo w serwisie I nie moge zarabiac przez to.

Widze ze jestes w uk.... poprostu zadzaon do centrali bmw i powiedz co i jak i ze jestes strasznie nie zadowolony z serwisu itp.

Jezeli masz gwarancje bmw to zmien warsztat i tyle jedz do innego i moze trafisz na dobrego mechanika bo nie ma co sie oszukiwac mechanicy w uk nie sa najlepsi chyba ze polscy ale to tez nie wszyscy.

Sent from my C6903 using Tapatalk

Opublikowano

A co do wersji... malo wiem o beemkach ale pierwsze slysze. Salon w ktorym to kupowales moze sobie to wymyslil.

Sent from my C6903 using Tapatalk

Opublikowano

Jeden tel do prawnika i sprawa zalatwiona. Gwarancja na samochod napewno jest, mieszkasz w kraju w ktorym prawo stoi po stronie klienta.

Co do nazewnictwa modeli to kazdy kraj ma rozne modele bazowe i pakiety.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Opublikowano

Wiec tak... kolejne sprzeglo sie pali, smierdzi i dymi. Bylem w zaprzyjaznionym, nieautoryzowanym warsztacie BMW i stwierdzili ze sprzeglo jest spalone - zuzyte, nie bylo wymienione nigdy bo sruby nie sa ruszane na skrzyni biegow.

Prawnik juz dziala zebym oddal auto i odzyskal pieniadze bo uwierzcie mi ze mam dosc walki z wiatrakami. Mialem jazde testowa wraz z managerem serwisi i glownym mechanikiem i oni mowia ze auto jest sprawne... na dniach jeszcze bede jechal na sprawdzenie auta i wydanie opinii w DEKRA EXPERT. Dam znac co stwierdzili... poza tym odzywa sie juz lancuszek rozrzadu, tak jakby tarlo cos o ograniczniki?? w tym silniku rozrzad jest na dole i wlasnie stamtad dochodza dziwne dzwieki... przebieg auta to 145 tys kilometrow.