Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegoś czasu faluje mi samochód na biegu jałowym aż cała buda się trzęsie. Wymieniłem wczoraj filtr powietrza i filtr paliwa i dalej jest to samo. Nagrzałem go do 90 C jeździłem po mieście i co 2-3 światła pracował nie równo. Nie wiem co jest grane

Filmiku z pracy mojego silnika. Proszę o pomoc

Opublikowano
Słychać że silnik pracuje równo,tylko w tle coś się tłucze.Dla mnie dźwięk przypomina rozlatujące się koło dwumasowe.
Opublikowano

Mam automat (z tego co wiem to automaty nie maja dwumasu ) ,powiem tak nawet jak mam samochód na pozycji N to jest to samo.

Przy zmianie biegów nic nie szarpie , wszystko chodzi płynnie .

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A obadaj sobie jeszcze koło pasowe, ono tez potrafi się tłuc jak oberwało na nim gumę.

Zobacz czy na odpalonym silniku nie ma bicia, i czy pasek przy nim nie skacze.

Opublikowano

Jeżeli chodzi o dzwięk to pewnie jakiś plastik trzeszczy na zimnym silniku , jak jest rozgrzany wszystko jest ok .

Chodzi mi o falujące obroty , na obrotomierzu również mi faluję wskazówka tak delikatnie ...

tak jak mówiłem:

"Od jakiegoś czasu faluje mi samochód na biegu jałowym aż cała buda się trzęsie. "

Słyszałem że może być odma zapchana ?

Dołączam 2 filmiki

1. Samochód ok 90 C przegazowałem do 4 tys obrotów , silnik nie faluję

http://

2. Gaszę silnik zapalam i znowu faluję

http://

Jakies pomysły ?

Opublikowano
Jeżeli chodzi o dzwięk to pewnie jakiś plastik trzeszczy na zimnym silniku , jak jest rozgrzany wszystko jest ok

Żaden plastik. Główne koło pasowe wydaje te dźwięki i właśnie cichnie po rozgrzaniu. Co do falowania miałem identyczną sytuację w swoim aucie... Czasem pracował równo, a czasem po przegazowaniu zaczynały falować... Później to już wogóle nonstop falowały i zauważyłem, że przewód od filtra do pompy CR jest cały sparciały więc go wymieniłem. Niestety poprawiło się tylko troszke, że znów czasem falował czasem nie. Usterki nie rozwiązałem i sprzedałem tak auto. Ponoć głównym winowajcą bywa nastawnik ciśnienia na pompie CR lub czujnik ciśnienia na listwie wysokiego ciśnienia, ale większość ludzi stawia na nastawnik... Niestety jest hazard bo nastawnik nie pokaże błędu i wymienia się w ciemno, a kosztuję troszkę bo chyba coś ok. 500zł? Odpinając wtyczkę czujnika ciśnienia na listwie wysokiego ciśnienia samochód dostaje awaryjne parametry i praca się wyrównywała więc trzeba obstawiać problemy w sterowaniu ciśnieniem paliwa. Możesz spróbować odpiąć tą wtyczkę i zobaczyć czy sie poprawi jednak jeździć tak nie można.

viewtopic.php?f=72&t=224137

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

TDS to ma nastawnik na pompie, M57 ma regulator ciśnienia, to coś innego niż nastawnik.

W dodatku tu jest już wtrysk CR, więc nie ma co porównywać, to całkiem inna bajka.

Opublikowano
Aj tam napisałem nastawnik zamiast regulator. Nie czepiajmy się słówek. Dodatkowo wkleiłem temat gdzie temat był poruszany przeze mnie i ludzie piszą o czym mowa zresztą @Shadow69 też tam się wypowiadałeś.
Opublikowano

domowo można zrobić taki test:

Po nocy przestanej na pakringu i najlepiej, żeby było zimno spróbuj odpalić auto. Jeżeli za pierwszym razem po 2-3 obrotach nie odpali, tylko trzeba będzie więcej go pokręcić to może być pompa wysokiego ciśnienia.

Opublikowano
Witam. Ja mam 2.5d i też czasem miałem takie falowanie podobne do Twojego tez jak przegazowałem to był spokój i ktoś mi kiedyś napisał żeby przeczyścić styki kostki czujnika na listwie common rail (od ściany grodziowej się znajduje) ja u siebie dobrze wyczyściłem prysnąłem jakimś preparatem do zaśniedziałych styków i jest dobrze co jakiś czas jak coś tam robię pod maską to go przeczyszczę i nie faluje mi narazie.
Opublikowano

Ok znalazłem rozwiązanie w moim bmw

http://image.ceneo.pl/data/products/13402589/i-stp-formula-do-czyszczenia-wtryskiwaczy-wtryskow-diesla-250ml.jpg

Wlałem cała butelkę 250 mln do ok 50 l ropy . Po spaleniu paliwa (600km) wszystko działa jak w zegareczku :) Nic nie faluję ...