Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Dziś zabrałem się za regulacje luzu zaworowego i mam problem. Każda z dźwigienek ma wyczuwalny luz, jednak nie da rady wcisnąć listka szczelinomierza większego niż 0.20mm... Mimo to mam wrażenie, że zawory już grają i teraz mam takie pytanie, czemu tak jest? Póki co nie ruszałem obecnego ustawienia, żeby nie pogorszyć sprawy. Wiem, że luz powinien być 0.30mm, a niektórzy nawet sugerują 0.35mm na wydechowych. Zastanawiam się nad wymianą mimośrodów, jednak czy jest sens? Pamiętam, że w dużym fiacie jak były wyrobione dźwigienki to tak się działo, że luz niby był ustawiony na szczelinomierz, a w dźwigience na środku było wgłębienie i faktyczny luz nijak miał się do tego zmierzonego... Czy w M30 też tak się dzieje?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale przy okazji niewiele jest samochodów takich jak BMW :D
Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
dzwigienki ok 30zl z zamiennika sztuka... i tak najlepiej zdjac glowice i oddac odrazu do obrobki, wychodzi ok 1000zl obrobka glowicy z zrobieniem walka i dzwigienek + uszczelka i robota