Skocz do zawartości

318d m47 po odpaleniu rano turbulencje I niebieski dym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich jestem nowy na forum I bmw 318d m47 pojsilnika 1951 tez posiadam okolo tygodnia moj problem polega na tym iz po odpaleniu rano (pali bez problemu) dodajac gazu I utrzymujac go na pulapie 1500/1700 plus minus, jest takie miejsce gdzie auto wpada w dziwne turbulencje jakby rura od odkurzacz wciagala cos duzego I sie przytykala dodam rowniez ze towarzyszy temu niebieski dym I to duzo, dzieje sie tak tylko przez chwile pozniej jest ok lecz po tym ok mam wrazenie ze auto niema mocy do 3 tys wczesniej mialem passata 1.9 tdi tam wciskalo w fotel od 2tys, temperatura stoi na pierwszej bialej kresce a po zgaszeniu slychac wode jak by zlewala sie do odpywu w wannie po kompieli tylko ze z bulgotaniem I nie zawsze. jestem na stale w belgii wiec ciezko z mechanikiem prosze wszystkie tegie glowy z forum o pomoc auto mam tydzien I zona chce mnie udusic bo odradzala bmw.
Opublikowano

hmm dużo może być przyczyn ,na pewno coś z układem paliwowym ,może świece ............wrzuć jakiś filmik będzie można coś konkretniej podpowiedzieć ,a temperatura płynu musi być zawsze na środkowej kresce po rozgrzaniu ok 15 min

sprawdzałeś stan płynu w zbiorniku wyrównawczym ?bo takie bulgotanie może świadczyć o zapowietrzonym układzie chłodzenia .

Opublikowano

oto film i jak widac u mnie niema srodkowej kreski na temp. stopuje na 1-ej tak jak mówilem, nawet po kilku dziesieciu km. Co do turbulencii to film nagrywalem jak było 7 stopni na +, takze start nie był taki zimny, jezeli jednak układ jest zapowietrzony to czy nie powinien sie gotowac samochód? a nie pokazywac prawdopodobnie zanizona wartosc?

http://www.youtube.com/watch?v=qYDshf_d4_8

Opublikowano
oto film i jak widac u mnie niema srodkowej kreski na temp. stopuje na 1-ej tak jak mówilem, nawet po kilku dziesieciu km. Co do turbulencii to film nagrywalem jak było 7 stopni na +, takze start nie był taki zimny, jezeli jednak układ jest zapowietrzony to czy nie powinien sie gotowac samochód? a nie pokazywac prawdopodobnie zanizona wartosc?

http://www.youtube.com/watch?v=qYDshf_d4_8

bardzo słaby głos w filmiku nic nie słychać żeby było coś nie tak nagraj ten fimik w dzień a nie w nocy i z lepszym głosem ,ale na zimnym nie możesz jej tak od razu do 2tyś obr. trzymać ,sprawdź filtr odmy na początek ,ile km ma nalatane ?

Opublikowano
To jak mam to sprawdzic jak to tylko przez 2-3 min po odpaleniu auta sie dzieje, jak wychodze z pracy, nagram film w weekend czyli jutro jak to roznica lecz bedzie glosniej, normalne w nocy jest cisza koncze o 3. Co z tym przyspieszeniem kolego to tez wplywa mi na uzebienie stawiasz na filtr odmy?
Opublikowano
To jak mam to sprawdzic jak to tylko przez 2-3 min po odpaleniu auta sie dzieje, jak wychodze z pracy, nagram film w weekend czyli jutro jak to roznica lecz bedzie glosniej, normalne w nocy jest cisza koncze o 3. Co z tym przyspieszeniem kolego to tez wplywa mi na uzebienie stawiasz na filtr odmy?

książką serwisowa za bardzo się nie sugeruj ,właśnie odma nie aż wielkiego wpływu na przyśpieszenie nie ma sprawdź jak wygląda

a jeśli go na obrotach wo gule nie przytrzymasz tylko normalnie na wolnych sama chodzi to co później się dzieje ?

Opublikowano
... panowie... no chodzi dalej na wolonych, co ma riobic? Pisałem ze jak sie zagrzeje to jest ok. Czytanie ze zrozumieniem... i Wiedza... chyba pojade do mechanika bo tu zadnych tegich głow nie spotkałem.
Opublikowano

kolego a kto ci tak na pałe wywróży bez żadnych wykresów konkretnych filmików itp

co z tego że podam ci kilkanaście rzeczy które mogą się przyczyniać jak i tak sam wielu nie sprawdzisz

przede wszystkim podłącz auto pod komputer i sprawdź błędy .

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
... panowie... no chodzi dalej na wolonych, co ma riobic? Pisałem ze jak sie zagrzeje to jest ok. Czytanie ze zrozumieniem... i Wiedza... chyba pojade do mechanika bo tu zadnych tegich głow nie spotkałem.

i co panie wiedza znalazłeś mechanika bardziej ogarniętego niż na forum?.