Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy ktos zmienial moze olej w aktywnej przekladni? sa 2 weze od zbiornika wyrownawczego jeden idzie do pompy wspomagania a drog do chlodniczki, ktorym przewodem to spuscic?
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszlo
Opublikowano
kolego aktywna przekładnia czyli.. Active Steering. a dynamic to utwardzanie... niwelowanie przechyłów nadwozia w ostrych zakrętach i raczej tam się nie zagląda.
Opublikowano

dynamic czy activ to chodzi na jednym ukladzie i na jednym oleju(i napewno sie tam zaglada) wiec chce to ogarnac, nie chodzi mi spuszczenie calego ukladu ale conajmniej z przekladni bo olej napewno stracil swoje wlasciwosci.

PS. A DD sa to aktywne swiatla,aktywny uklad kier i aktywny uklad stablizacji

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszlo
  • 2 lata później...
Opublikowano
Witam. Posiadam Dynamic Drive S229 i aktywny układ kierowniczy S217 i chciałbym wymienić płyn we wspomaganiu. Rozumiem że te układy posiadają jeden zbiorniczek płynu tak? Jak go najlepiej wymienić? BMW zaleca płyn CHF 11 S opakowanie to 1l. Ile jest konieczne do wymiany?
Opublikowano

mam taki sam układ w swojej e60, nie ma tam płynu tylko olej hydrauliczny dokładnie CHF11S (dość drogi) 1 litr to ma pojemność sam zbiorniczek wyrównawczy, cały układ ma prawdopodobnie ponad 2 litry oleju czyli, przewody hydrauliczne, 2 bloki hydrauliczne pierwszy blok przy przednim nadkolu, drugi blok przy tylnym nadkolu przy baku, oraz 2 hydrauliczne stabilizatory, ja robiłem to tak:

wyciągnąłem strzykawką i przewodem cały stary olej ze zbiorniczka (trochę ponad 1 litr) wlałem nowy, odpaliłem auto i poleciałem pod tylny stabilizator poluzować zaworek odpowietrznika, stary olej zlatywał ze stabilizatora a w międzyczasie dolewany był nowy do zbiorniczka, jak zaczął zlatywać nowy jasnozielony olej po paru chwilach zakręciłem go i tyle. (zużyłem równe 2 litry oleju) i myślę, że wymieniłem około 90% objętości na nowy.

Nowy olej ma jaskrawo zielony kolor

Stary olej miał odcień podchodzącą pod czerwień, bordo i był od nowości w moim aucie.

po ponad 2 latach od wymiany olej ma dalej kolor jasnozielony więc łatwo sprawdzić czy ktoś wymieniał czy nie, wystarczy korek okręcić i wytrzeć w białą chusteczkę, jeżeli delikatnie potłuści na odcień zielony olej był wymieniony

Opublikowano

tak, są 2 takie odpowietrzniki na tylnym stabilizatorze (przedni nie ma)

zasada podobna do wymiany płynu w układzie hamulcowym, wężyk taki sam, gumowy przezroczysty, olej wlewałem do bańki z olejem a jak przepuszczałem olej ze stabilizatora to przez gumową rurkę od odpowietrznika do słoika aby obserwować co leci i w jakiej ilości

Opublikowano

na rysunku nie ma, jak zobaczyć stabilizator od spodu to będą 2 odpowietrzniki.

Wymiana oleju nie spowoduje że odczujemy zmiany, jedynie po prostu w układzie będzie świeży olej.