Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich . Postanowiłem napisać na forum bo nikt od prawie 2 lat nie jest mi w stanie pomoc . Pare lat temu kupiłem BMW 120D z 2006r w automacie (163km) . Po ok roku użytkowania jechałem spokojnie droga i zacząłem słyszeć gwizd , auto mocno osłabło, zatrzymałem sie zadzwoniłem do znajomego mechanika powiedział ze turbina mi padła . Musiałem sie dotoczyć do niego w takim stanie ok. 40km w bardzo wolnym tempie . Turbo poszło do regeneracji, zostały wymienione świece ,filtry oleje i wycięty filtr cząsteczek stałych . BMW zaczęło jeździć, ale w zimę bardzo słabo paliło na zimno juz przy temp. typu 5 na plusie auto przez chwile pracuje nierówno potem wszystko wraca do normy . Samochód oddałem do BMW Łomianki ... nie polecam i bardzo tego żałuje bo prawdopodobnie wzięli kasę a nic nie zrobili ( prawie 7tysiecy ) Powiedzieli, ze zapiekły się piercienie na jednym tloku ,głowicę planowali ,wymiana uszczelek poszły tez wtryski do regeneracji i jeszcze trochę innych rzeczy . Gdy oddali mi auto zrobiło sie zaraz ciepło wiec myślałem ze wszystko jest juz ok ,niestety myliłem sie w tym roku w zimę przy temp 5 stopni samochód ciężko pali przy temp -15 na dworze jak zostawiłem BMW nie miało siły odpalić . Oddałem niedawno do znajomego mechanika, ktory podłączył BMW do komputera nie było błędów wymienił świece, bo juz jedna padła ( w ciągu roku ) oddal wtryski do sprawdzenia były ok. Na jednym została zrobiona jakaś korekta (wyprzedzenie wtrysku) . Auto pali trochę lepiej, ale dalej nie jest idealnie :( Naprawdę ja juz nie wiem co mam zrobić ... męczę się z tym autem tyle czasu ... 3 mechaników go oglądało i robiło ,cały czas jest coś nie tak . Dodam jeszcze ze mam nowy akumulator 74ah 680a . Proszę o pomoc !!!!

Filmy jak pracuje auto :

https://www.youtube.com/watch?v=dM8-o3DhxXo&list=UUxqMEL8uHXqa1Mh_XK5tE6Q&feature=c4-overview

P.S. Przed uszkodzeniem turbiny pamiętam, że silnik był bardzo gorący po każdej jeździe. Po regeneracji wszystko wróciło do normy.

Opublikowano
Jaka temp. podczas tego odpalania ? Nikt nie napisze Ci odp. dopóki nie włoży rąk pod maskę. Mnogo rzeczy może być. Prawda jest taka że mechanicy dają :mrgreen: :mrgreen: ... ciała. Sprawdził bym kompresję, jak ok to resztę ustaliłbym siedząc w aucie z kompem na kolanach.

207GTI (175THP) na tor

Tutaj klik: http://www.peugeot207club.pl/viewtopic.php?t=5609

VW Golf mk5 1.9TDI ASZ + GTD1752 (daily)

BMW E46 320D ///M (od czasu do czasu)

Opublikowano
temp byla wtedy na plusie cos miedzy 1-4 stopnie . Kompresja była sprawdzana i jest ok ... a czy ktos mogl by mi podac namiary do osoby z komputerem z okolic Warszawy ktora zna sie na rzeczy ?
Opublikowano
dodam jeszcze ze kiedy odpalę samochód po nocy popracuje minute i wyłączę to potem odpali idealnie ,nawet po 5-6h odpali idealnie potrzebuje ok 10-12 h aby znowu był ten problem .
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

sterownik świec.

sam to przerabiałem. u mnie nawet przy paleniu z rana przy -10c troszke pierdnoł na niebiesko. wymieniłem sterownik. wszystko wróciło do normy

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Co prawda inne auto, ale objawy identyczne: EGR zamarzał/przycinał się (a raczej zamarzał ten szlam/wilgotna sadza na nim) w pozycji otwartej, stąd po odpaleniu rzucało jak pies flakiem. Po wyłączeniu i pozwoleniu na rozejściu się ciepła po silniku (odmrożenia EGR) problem znikał.

Inny podejrzany to czujnik temp spalin - najczęściej z czasem dostaje przerwy przy mrozach (po ileśtam tysięcy cykli nagrzewania do >500st i chłodzenia), po czym "łapie kontakt" po chwili rozgrzania. Błędu nie musi pokazać, ponieważ może dawać dane "z czapki", ale to podejrzany nr 2.

A jak tam klapki w kolektorze dolotowym?

Pozdrawiam

K.Gajda(cra3y)