Skocz do zawartości

W touringu przy felgach 18" jaki profil opony ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam pytanie - 2 tygodnie temu sprawiłem sobie do e39 touringa felgi 18" z oponami 235/40/18. Niestety wczoraj okazało się, że profil opony 40 to troszeczkę za mało na moje umiejętności i warszawskie drogi - miałem do wyboru na dwupasmowej ulicy - wjechać w dziurę lub omijąc ją iść na czołowe z samochodem z naprzeciwka - wybrałem dziurę i mam kapcia a felga do prostowania :(

Na szczęście nie rant zewnętrzny tylko strona wewnętrzna.

Poza tym jazda jest straszna :duh: twardo i slalomem - ale jak widać na przykładzie nie zawsze się da :evil:

Stąd moje pytanie - jak myślicie, czy do e39 touringa na felgę 18" wejdzie mi opona o profilu 45, czyli numer większa od używanych śmieci, które mam założone w tej chwili? Czy mam rację, że opona o większym profilu sprawi, że będzie trochę bardziej miękko i nie będę musiał omijać każdego uskoku w jezdni :?:

W instrukcji obsługi do e39 touringa największy rozmiar felgi podają 17" i profil opony 45, ale optycznie wygląda na to, że na moje śliczne choć nie praktyczne 18'' również powinna wejść opona o tym profilu. Tylko czy wejdzie i nie będzie obcierać oraz czy zniweluje trochę moje problemy :?:

A może ktoś z was jeździ e39 touringim na 18" felgach? Jaki macie profil opony :?:

Serdecznie z góry dzięki za rady :modlitwa: i do zobaczenia na drodze :hand:

Opublikowano

Czy obcierac bedzie to nie wiem , ale wydaje mi sie , ze nie.

Co do profilu 45 na pewno bedzie troszke lepiej , ale pytanie czy roznica bedzie bardzo wyczuwalna...

Jak zapewne wiesz profil to procent szerokosci , czyli bedzie roznica ok. centymetra.

Moge powiedziec tyle: jechalem kiedys autem z opona 225/35 i bylo tragicznie , a z opona 235/45 bylo juz zdecydowanie lepiej (fele 17)

Opublikowano

45 powinien wejsc bez problemu

widzialem e39 na dziewietnastkach z profilem 40

wiec 18 i profil 45 bedzie ok

zawsze to troche lepiej :)

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano

Witaj Madej

nawet trochę lepiej to już coś - dzięki za odpowiedź. Pytanie jeszcze tylko czy ten 1cm sprawi, że każdy kolejny wjazd w dziurę, której nie będę mógł ominąć sprawi, że nie będę musiał oddawać felg do prostowania - ale wydaje mi się, że chyba tak, to bo jednak ten 1cm gumy więcej, więc powinny lepiej chronić felgę :?: :?: :?:

Dzięki Marcin - za to trochę lepiej. Ciekawe jednak co z dziurami.

Opublikowano

ja widzialem 19stki 245 w e39, te od e65 (sloneczka)

z oponami 245x40x19 i sie zdziwilem bo auto w cale nie stalo wyzej czy dziwnie wygladalo, myslalem nawet na poczatku ze to wersja 18 tych felg

bo nie wierzylem ze w e39 wepchnie sie takie opony do 19stek

ale podszedlem blizej i widze ze to 19

http://img489.imageshack.us/img489/2486/zz1dk5.gif
Opublikowano
Ja w swoje E39 touring miałem zamontowane felgi 18" i oponki: przód 235/40/18 tył 255/35/18 i było tragicznie, samochód skakał jak taczka. Zmieniam teraz na felgi 17" 235/45/17, myślę że będzie lepiej. Felgi 18" tylko ładnie się prezentują w tym modelu (patrz moje zdjęcie :mrgreen: ) ale jeśli chodzi o komfort podróżowania to jest on daleko od OK :cool2:

http://img255.imageshack.us/img255/3750/m54pd.jpg

wcześniej: E32 750 V12 - to była jazda ;-)

Teraz: E39 3.0d