Skocz do zawartości

[e91] wymiana listwy dolnej - 51777164796 (podprogowa?)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy komuś z Was przydarzyło się wymieniać listwę "51777164796 - PRIMED RIGHT DOOR SILL TRIM PANEL" (element 1)? Nie do końca rozumiem, jak ona ma być dociśnięta tylko poprzez dolne "bolce". Wydaje się to być za mało, aby góra nie odchodziła od karoserii i wystawała znad "powierzchni" drzwii. Niestety nie mogę na forum/necie znaleźć jakiegoś dobrego zdjęcia/filmiku.

http://www.realoem.com/bmw/diagrams/k/a/213.png

Opublikowano

Edit: Obejrzałem sobie na spokojnie i to jednak nie jest to samo - tutaj są zaczepy od góry, a w listwie (na schemacie/w rzeczywistości), są tylko bolce od dołu.

Edit2: Chyba jednak muszę ją całą zdjąć i obejrzeć, bo różne źródła dają różne wyniki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
tak bo filmik jest z wersji e92 a nie e91/90 my nie mamy tych bolców ale ogólnie widać proces demontażu. w samej listwie w środku jest z 5 zatrzasków
Opublikowano

Jestem na świeżo bo dziś przechodziłem to samo.

Od dołu listwy masz plastikowe wkręty które trzymają nakładkę progową (nr 10 na schemacie), wkręca się je w plastikowe kołnierze (nr 11) mocowane do "progu właściwego" ;)

Od góry natomiast nie ma absolutnie żadnego mocowania za to jest od czoła progu, jest tam z tego co pamiętam 11szt plastikowych spinek (nr 6), osadzonych w progu na gumowych kołnierzach (nr 7). Wte właśnie spinki wpina się nakładkę progu, wtedy wszystko dolega tak jak powinno.