Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W naszym klimacie, przy normalnej codziennej eksploatacji nie ma to znaczenia dla silnika.
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)
Po opiniach na forach (głównie chodzi o sadzę jak pamiętam) o Castrolu przy 5 tys. zalałem LIQUI MOLY Top Tec 4200. Teraz doczekam do wymiany fabrycznej ale dalej zaleje tym samym. Z tego co wiem w serwisie nie zalewają czymś bardziej ekstra, tylko Mobil 3000 ale chyba i tak lepszym niż Castrol. Czy jest lepiej? Może ciut ja się lepiej czuję. Może bardziej gładko. Trudno stwierdzić.Większy wpływ ma jakość benzyny na to co odczuwam. I już sam nie wiem czy wystarczy 95 czy też lepiej 98 do 28i. Edytowane przez robro
Opublikowano
A co jest nie tak w 5w/30?

5w/30 wystarczy tylko trzeba mieć na uwadze że castrol z ASO to olej na bazie syntetycznej ,nie jest to pełny syntetyk.Pełny syntetyk to np.millers,amsoil,redline,royal purple,valvoline syn power.

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Jest : G30 518d SportLine

Opublikowano
Niedlugo jest serwis olejowy a teraz poprostu nie wiem jaki 1Litr kupic na dolewke...

a nie masz czasem w bagażniku 1L na dolewki od BMW? Olej powinien byc w pokrowcu.

Opublikowano

Nie mam pojecia, musze zajrzec może coś jest w bagażniku choć wątpie.

Dzis niedziela a mam kawalek jechac i zastanawiam sie co na stacji kupic.

Zona mi wczoraj powiedziała że coś jej sie zaświeciło:)

Opublikowano
mamy chyba rozne silniki, ale u mnie po prawej stronie bagażnika jest 1L oleju w pokrowcu BMW. Wygląda tak jakby wszystkie auta (przynajmniej w NL) byly dostarczane z takim pakietem. Aby bylo jeszcze śmieszniej, to nie ma apteczki w wyposażeniu standardowym, za to mam młoteczek do wybicia szyb (duza ilosc kanałów w NL).
Opublikowano

Mam 44tys km

Raz juz olej byl zmieniany a teraz jest 3000km do nastepnej wymiany podaje komp

W czasie pomiaru pokazywal jednak 1/2 pomiedzy min i max ale czasami wskakiwal komunikat "dolej 1L' - dolalem 1/2 litra i pokazuje full scale

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
chodziło mi o to ile zrobiłeś km od wymiany do pojawienia się komunikatu ?
Opublikowano
Niedlugo jest serwis olejowy a teraz poprostu nie wiem jaki 1Litr kupic na dolewke...

No właśnie wcześniej o tym pisałem. Fabrycznie Castrol. Zaś każdy serwis ma swój olej, który oferuje. Bawaria -Mobil.Dlatego ja zdecydowałem się na swój wybór. I tyle. Na pewno 5W30

Opublikowano
ja wlasnie zmienilem po 17.000km na Mobil 1 New Life 0W40

cichsza praca silnika i nizsza temp pracy- tyle po 1 dniu i 100km :cool2:

Pewnie jakbyś zalał pełnego syntetyka byłoby jeszcze lepiej ale lepsze to niż Castrol :D

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

Opublikowano
Zgadza się jest dobry,nie polemizuje ,ale za 80zł więcej raz na rok można mieć najlepszy olej ,do auta za 200tyś.zł uważam że warto.

Było:

e36 318i Cabrio

E61 525d

F30 318d Sportline

F36 420i M-Pakiet

• 1 rok później...
Opublikowano

Pytanie troche z innej beczki - do mojej f30 320i chciałbym wymieniać w ASO olej co ok.15tys km kupując na własną rekę oryginalny olej.

Stąd prosba o polecenie oleju i sklepu internetowego godnego zaufania (najlepiej link do produktu, ponieważ jestem troche laikiem w tym temacie).

Przy założeniu wymiany oleju co 15tys. km ile oleju powinienem kupić na taką wymianą - 1l. czy więcej?

Opublikowano
Pytanie troche z innej beczki - do mojej f30 320i chciałbym wymieniać w ASO olej co ok.15tys km kupując na własną rekę oryginalny olej.

Stąd prosba o polecenie oleju i sklepu internetowego godnego zaufania (najlepiej link do produktu, ponieważ jestem troche laikiem w tym temacie).

Przy założeniu wymiany oleju co 15tys. km ile oleju powinienem kupić na taką wymianą - 1l. czy więcej?

Sprawdź na tej stronie http://www.bmw-z1.com/VIN/VINdecode-e.cgi

Jest to bardzo uproszczony decoder VIN, który podaje ilości płynów I olejów niezbędnych dla danych komponentów. U mnie w 318d wchodzi 5,2 l oleju.

Opublikowano
houdini, ja do 20i leję zawsze 5l (jest już po 2 zmianach) i idealnie pokazuje mi max. Zmieniam co 10 tys. i nic nie ubywa pomiędzy wymianami.