Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Ostatnio mialem wizyte u elektryka i majstrowal mi przy czujniku polozenia walu, po odlaczeniu tego czujnika samochod nie zapala. Ale jesli odlaczy sie go przy pracujacym silniku to wszystko niby ok, silnik nie gasnie. Spotkalem sie jednak z opinia ze nie powinno sie probowac palic silnik z odlaczonym czujnikiem. Czy faktycznie jest to prawda? Czy istnieje jakies zagrozenie uszkodzenia czegos w silniku w ktorejs z tych sytuacji? Jest to E39 (523).Prosze o opinie tych co wiedza WIECIEJ :) Z gory dzieki :)
Opublikowano
Silnik wchodzi w tryb serwisowy i nie daje pełnej mocy. Przerabiałem to już. Umnie było to trudne do wykrycia bo silnik zapalał ale był mułowaty zwłaszcza przy większych prędkościach obrotowych. Sterownik meldował błąd chwilowy ale dawał sie skasowac wiec go ignorowałem...
Wyłącz światła w dzień - wróć do normalności !!!
Opublikowano

Kolega Fazer pomylił chyba czujniki.

Objawy jakie opisuje k. Fazer sa typowe dla usterki polozenia czujnika wałka, ale rozrzadu.

Przerabialam to osobiscie.

Poza tym poszukaj na forum, duzo juz o tym pisano.

GO NAVY...
Opublikowano
Kolega Fazer pomylił chyba czujniki.

Objawy jakie opisuje k. Fazer sa typowe dla usterki polozenia czujnika wałka, ale rozrzadu.

Przerabialam to osobiscie.

Poza tym poszukaj na forum, duzo juz o tym pisano.

Kąt wyprzedzenia zapłonu jest obliczany na podst. info o prędkości obrotowej silnika i jego obciążenia (kąt otwarcia przepustnicy).

Na podstawie info z czujnika fazy (wałek rozrządu) oraz z czujnika prędkości obrotowej silnika określany jest moment i kolejność wtrysku do cylindrów.

Oba czujniki mogą być powodem problemu ale ja w pierwszej kolejności sprawdził bym czujnik prędkości obr. silnika.

Opublikowano

Witam, podepnę się pod temat.

Czy po wymianie czujnika położenia wału korbowego należy resetować DME, czy nie? Pytanie dotyczy E39 520i.

Pozdrawiam
Opublikowano
Czyli zacznie sobie czerpać nowe prawidłowe dane z nowego dobrego czujnika.

Tak ale przy następnym sprawdzeniu błędów/problemie nie będzie wiadomo czy to stary błąd czy nowy. Jeśli błąd został zapisany w pamięci sterownika dobrze jest go skasować po naprawie.