Skocz do zawartości

GASNIE silnik sam....?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam kolegow a wiec jestem po wymianie silnika m-40 1.8.wszystko jest niby ok ale silnik na wolnych obrotach czasami potrafi sam zgasnac dodam ze obroty chodza rowno nic sie nie dzieje a tu naraz pstryk i zgasl.mam pytanie czy moze mi ktos doradzic co moze byc nie tak.Silnik wsadzilem z calym osprzetem nic nie bylo przy nim rozkrecane. :mad2:DODAM ze korzystalem z wyszukiwarki ale nic konkretnego na ten temat nie znalazlem.POZDRO KAROL :duh:
NIE MA JAK 192 KM
Opublikowano
raczej to nie kwestia przekaznika bo przed wymianom silnika wszystko bylo OK Chodzilo mi o to ze ni z tąd ni z owąd silnik gaśnie. Czy trzeba robic jakiś reset kompa po wymianie silnika z osprzętem.
NIE MA JAK 192 KM
Opublikowano
Masa jest gut a silnik niezaleznie czy cieply czy zimny potrafi sam zgasnac ale tylko na wolnych obrotach bez jakich kolwiek oznak (duszenie itp) :mad2:
NIE MA JAK 192 KM
Opublikowano
A dodam jeszcze ze po wymianie tego silnika pojawil sie problem z ogrzewaniem grzeje caly czas na maxa nawet po ustawieniu pokretla na poe niebieskie minimum? :modlitwa:
NIE MA JAK 192 KM
Opublikowano
Ogrzewanie nic do tego nie ma. Jedyne co to elektrozawory sie zepsuly i sa caly czas otwarte albo cos zle z elektryka podlaczyliscie i przez to gasnie silnik i nie dziala ogrzewanie.
Opublikowano
Witam jestem Nowy ale mam dokładnie ten sam problem. Mam E 34 520 i obroty mi faluję i potrafi czasem zgasnąc . Czasami sam wchodzi na obroty do 2500 i opada.. Aha i ogrzewanie tez zaczęło wariowac i cały czas grzeje.. juz nie wiem co mam robic ,czy jak go podepne pod kompa to mi wykarze co jest nietak? :mad2: [/url]
Opublikowano

Witam

Tez mi sie pare razy przytrafilo,ze nagle zgasl na wolnych obrotach.

Czy moze byc cos nie tak z czujnikiem polozenia walu?

Moze ktos ma taki sam problem ,albo mial i go rozwiazal

pozdrawiam

Opublikowano
Witam kolegow.Z obrotami dalej to samo niskie obroty maja tendencje do falowania,ale po wymianie swiec na BKR6EK delikatnie sie poprawiloCZY moze mi ktos doradzic czy jest mozliwosc samodzielnego zresetowani kompa,bo jak gdzies czytalem to wystarczy odlaczyc akumlator na jakis czas i powinno sie zresetowac Prosze o rady :duh:
NIE MA JAK 192 KM
Opublikowano

Co powoduje reset?. Mianowicie przez rozlaczenie baterii i zostawieniu na dluzszy okres czasu, powodujesz rozladowanie wszystkich konensatorow w roznych modulach. Druga szybsza metoda , to rozlaczysz baterie i laczysz kable od baterii ze soba , na kilka sekund, zamykasz w ten sposob obwod, co powoduje rozladowanie kondensatorow. Musisz tylko uwazac zeby nie bylo podlaczony zadne zrodlo pradu, np prostownik. Z mojego doswiadczenia, zauwarzylem, ze reset pomagach w problemach z elektryka karoserii, tam gdzie informacja jest podawana przez K-bus, I-bus, rzadko w przypadku, silnika, skrzyni czy ABS/DSC, w ktory przypadkach informacje jest podawana przez CAN-bus(Controled Area Network). W przypadku gasniecia silnika na wolnych obtotach, ja osobiscie zaczalbym od podstaw. Wyczysc przepusnice, zdejnij gumowy lacznik, otworz przepusnice i wyczysc gardziel, kazda przepustnica ma ustawione minimalne otwarcie, jesli nazbieral sie nagar, to otwarcie sie zmniejsza, w tym momencie zawor wolnych obrotow probuje przejac funkcje przepustnicy. Zadaniem zaworu wolnych obrotow nie jest ich ustawianie ale ich podnoszenie, kiedy to jest konieczne np. zwiekszony pobor mocy z pradnicy. Druga rzecz, sprawdz TPS (throttle Position Sensor) , ten maly czujnik przy przepusnicy, powinien miec przejscie miedzy dwoma pin na zamknietej przepustnicy. Jesli chodzi o czujnik kata walu korbowego(crank angle sensor), gdyby byl zesuty, mial bys takze problemy w calym zakresie obrotow, szczegolnie podczs przyspieszania.

Powodzenia

Opublikowano
Zapomnialem dodac ze przepustnica jest ok, krok wyczyszczony przewody wn ok swiece nowe,zostal tylko do wymiany filtr paliwa a obroty na wolnych sa bad,to znaczy delikatnie falujamiedzy 500-900 obrotow a przed wymiana silnika bylo ok :mad2: Dlatego chcialem sie dowiedziec cz mozna samemu wykonac reset kompa??? :mrgreen:
NIE MA JAK 192 KM