Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Wybieram sie w trase przez Skandynawie do Islandii.Mysle o zakupie GPS ale ostatnio na Allegro mozna kupic telefony komorkowe zGPS.Zastanawiam sie nad kupnem.Musze zmienic telefon i byloby to taniej.Nie jest mi tak naprawde potrzebny palmtop czy inne drogie urzadzenie.Czy ktos z Was mial z tym kontakt?Jak to sie sprawdza w drodze i jaki jest dostep do map?Tych oficjalnych i tych mniej :) Prosze o pomoc.Z gory dziekuje.[/b]
  • Odpowiedzi 69
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

zona kupila sobie motorole a925. chodzi to na symbianie i calkiem sprawnie. Tel ma tzw A-GPS czyli jakas ubozsza wersje. Sa do niego mapy ale oczywiscie jakies lewe. Oczywiscie, gdy sie wlaczy gps to zre pradu duzo i lepiej to robic na ladowarce samochodowej

jest swietne forum o telefonach motoroli, glownie o tych palmtopowych, niedostepnych w polsce. niestety teraz adresu nie pamietam, bo jestem poza domem. dopisze, gdy wroce

pozdrawiam

t.

Opublikowano
Dzieki za odpowiedz.Kazda podpowiedz jest wazna.Koles z allegro ma wszystko na nokie i tym glownie jestem zainteresowany ale ogolnie wazne dla mnie jest jak dziala w trasie.Wiec juz Twoja odpowiedz jest zblizajaca mnie do sedna sprawy a moze jeszcze ktos sie wlaczy do tematu. Pozdrawiam ze slonecznej ale zimnej wyspy :)
Opublikowano
ci z allegro te motorole tez sprzedaja z DVD pelnym softu. jest i mapa, ponoc dziala. Jak sie żona tym zainteresuje, wszystko poinstaluje to bede wiedzial czy dziala czy nie ;)

pozdrawiam

t.

Opublikowano
Wszedlem na strone z Motorola.Sa tansze sporo od nokii.Do nokii dodawali odbiornik GPS a w motoroli niby jest wbudowany.Z checia przeczytam Twoja,a wlasciwie Twojej zony opinie o skutecznosci dzialania w terenie.No i jak to z oplatami?Naprawde niezbyt sie w tym orientuje.Wykupuje sie jakis abonameny?Sa jakies dodatkowe koszta?Przy okazji,siedze na necie w pracy i musze juz konczyc.Moze jeszcze odczytam odpowiedz.Jak nie to jutro.Narka.Do nastepnego meila :)
Opublikowano

ale jakie oplaty??

GPS dziala na takiej zasadzie, ze "na niebie" lata ilestam wojskowych satelit. Kazda ma swoje ID, nadaje okreslony sygnal, okreslone informacje. Urzadzenie, ktore pozycjonuje (czyli odbiornik GPS) odbiera sygnaly z satelit i na tej podstawie wylicza swoje polozenie. Im wiecej satelit widzi tym dokladniejszy jest pomiar i juz. Jest to darmowa usluga, do czasu, kiedy to armia usa nie "wylaczy" satelit. Dlatego powstaje alternatywny, publiczny system zwany galileo. Ale zanim europa sie dogada i wystrzeli te kilkanascie czy wiecej satelit minie jeszcze sporo czasu.

Jedyne rzeczy, ktore moga byc platne to np. pozycjonowanie skradzionego auta ale tu juz mamy doczynienia z transmisja z auta do satelity a nie tylko z odbiorem

pozdrawiam

t.

Opublikowano
:D Och,chyba sie nie do konca zrozumielismy.Wiem na jakiej zasadzie dziala GPS.Niedawno znalazlem oferte firmy (www.naviexpert.pl)i czytalem,ze dopiero prowadza rozmowy nad udostepnieniem Polsce map do tel.komorkowych a narazie maja tylko Polski.Napisalem do nich i otrzymalem odpowiedz,ze trwaja rozmowy i maja nadzieje podpisac umowy do czerwca.Nie jest to jednak takie pewne gdyz rozmowy nie sa latwe.Wlasnie ta firma pisze o oplatach za korzystanie z GPS.Moze czegos nie zrozumialem?Sprawdz to jesli znajdziesz chwile czasu.Zastanawiam sie,czy te oferowane telefony beda dzialac.Moze sie okazac,ze w polsce ok a zjade z promu i lipa.Normalnie to lata sie samolotami na ta odleglosci.Jade jednak moja Beemka i raczej nie chcialbym sie stresowac a podziwiac widoki :)pozdrawiam
Opublikowano

Tak jak poprzednik napisal GPs jest za free nie ma zadnych oplat za kozystanie oczywiscie zakup oprogramowania jest zwiazany z wydaniem kasy.Co do oprogramowania to polecam Tomtom mobile lub Nokia Route 66 wymagaja odbiornika na BT.Mapy Skandynawi sa dostepne w 100% pokrycia gorzej z mapami Polski.Telefony motrola z wbudowanym Gps raczej do bardzo czulych nie naleza i takze nalezalo by miec dodatkowy odbiornik.

Pozdrawiam

Opublikowano
Zalozmy,ze mam juz odpowiedni telefon,np.nokie.Musze dokupic odbiornik GPS,to w miare proste i drogie :D Pozostala kwestia zakupu map a wlasciwie tej,ktora mnie interesuje czyli Skandynawii.Gdzie taka kupic?Czy tylko legalna wchodzi w gre?Jaki koszt?Co dalej?Pozostaja narazie pytania bez odpowiedzi.Jednak widze,ze mozna liczyc na Wasza pomoc i raczej sie nie zawiode.Pozdrawiam i dziekuje.
Opublikowano

Kupujc orginal dostajesz w komplecie odbiornik i wszystkie mapy cena na Allegro jest powalajaca 2000zl

http://allegro.pl/item95904286_tomtom_mobile_5_polska_dystrybucja_faktura_wawa.html

Taniej jest bezposrednio od producenta 300euro

http://www.tomtom.com/products/section.php?ID=208&Section=189&Language=1

mozna takze poszukac na P2P

przykladowy link do torrentow

http://www.meganova.org/find/tomtom.html

Opublikowano
Dzieki za linki.Masz racje,ze cena powala na Allegro.Ta od producenta jest jeszcze do przyjecia.Trzeci link,to darmowy do sciagniecia program?Jesli tak,to czy napewno nie zawiedzie?Wiesz jak to z czyms za darmo jest.Czesto niedopracowane itd.Moze ktos z klubowiczow korzysta z tej opcji i moglby sie podzielic info.Narka
Opublikowano
Jest jeszcze jeden drobny problem.Otoz pierwsze wersje Nokii 6630 mialy problemy z softem i wylaczal sie GPS.Potem podobno to poprawiono.Inna sprawa,ze musze miec telefon dzialajacy w kilku sieciach a sa nadal problemy ze zdjeciem simloca w 6630 i 6680.Mozna czasem kupic juz ze zdjetym ale moze bylo cos niefachowo i padnie.Ryzyko spore. :(
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
zona kupila sobie motorole a925. chodzi to na symbianie i calkiem sprawnie. Tel ma tzw A-GPS czyli jakas ubozsza wersje.

Piszesz glupoty...

AGPS jest raczej lepsza wesja GPS, polega na wspomaganiu GPSa przy wyliczaniu pozycji, biorac dane z najblizszych stacji bazowych GSM. Oczywiscie opcja platna, niedostepna w polsce.

A jezeli chodzi o dzialanie gps na motce a925 czy a1000 to swietna sprawa, polecam

Opublikowano
Ja wlasnie kupiłem motke A1000 ... czekam aż dojdzie. Jak zrobie testy to dam znac i powiem jak działa.

jak bedziesz mial jakies problemy to wal smialo, posiadam owy sprzet od ladnych paru miesiecy

Opublikowano
A jaka jest roznica miedzy Tom Tom Mobile 5 a Tom Tom Navigator 5?Oba mozna stosowac w komorce?Ktory uwazacie za lepszy?Ciesze sie,ze temat sie podoba i wzbudzil zainteresowanie.Pozdrawiam
Opublikowano

TomTom Mobile to aplikacja przeznaczona na telefony komórkowe a TomTom navigator przeznaczony jest do urzadzeń typu pocket pc czyli takich co posiadaja system operacyjny windows

Kolego Piotrze widze ze sie uparłeś koniecznie na telefon z nawigacją.A ja polecam CI pocket pc (popularnie palmtop - ale palmtop to urzadzenie co ma system operacyjny palmOs).Kup sobie powiedzmy pocket pc MIO a201 ktory ma odbiornik gps oparty na chipsecie sirf star III co pozwala na jednoczesne śledzenie 20 satelit + oprogramowanie TomTom Navigator 5 + karte 2 gb na ten soft i spokojnie zmieścisz sie w 2 tys bedziesz miał mapy całej zachodniej Europy w tym Polske i Czechy, a przegladanie navi na telefonie to nic przyjemnego ze wzgledu na niezbyt duzy wyswietlacz.

Opublikowano

no dobra a co powiecie o takim telefonie ??

Dla niego to chyba TomTom Mobile ??

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano
Do do czego link podał Marcin to palmofon - czyli pocket pc + telefon.Zeby uruchomic na nim nawigacje potrzebny będzie jeszcze odbiornik gps na bluetooth.A zeby uruchomic na nim TomTom`a to potrzebowac bedziemy TomTom Navigator.
Opublikowano
Kolego Pawle :D Chcialem kupic na poczatku rozmyslan palmtopa ale naprawde nie jest mi potrzebny.Ani w pracy,ani w zyciu codziennym.Mam przejazd przez Skandynawie do mojego obecnego miejsca zamieszkania czyli Islandii.Akurat tak sie sklada,ze musze zmienic telefon a to tez kosztuje.Postanowilem,ze mozna na te kilka dni kupic dodatkowo program i odbiornik.Bedzie taniej i nadal w tu na miejscu bede uzywal telefonu.Tylko dlatego sie na to upieram.Jednak masz racje,ze palmtop bylby lepszym rozwiazaniem gdybym mieszkal w Polsce.Pozdrawiam i dziekuje za rady.
Opublikowano
kupilem sobie wczoraj nokie 6630 i chcialbym miec w niej nawigacje. Powiedzcie mi skad moge sciagnac oprogramowanie? bo wiem ze musze jeszcze kupic antene z bluetoothem...
Opublikowano
Pewnie sledzisz temat to wiesz juz ile kosztuje oryginalny program Tom Tom Mobile 5.Nie wiem czy antene musisz kupowac ale odbiornik napewno.A jak wynika z dyskusji,wiekszosc ma niezbyt :wink: oryginalne oprogramowanie.Moze ktos za oplata odstapi.Jest ktos chetny?Pozdrawiam
Opublikowano

Mam SonyEricssona P910i + odbiornik GPS Bluethooth do tego Crackowany TomTom Mobile i mape polski pokrycie 26%

Ogólnie fajnie chodzi. Trochę mnie te pokrycie denerwuję .Jak ktoś będzie potrzebował to dam linka na mapę.

[E34] 525i - 1989

[E32] 730i - 1988

[E32] 740iAL - 1992

[E38] 730iA - 1994

[F32] 430dA - 2015