Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Kolegów! Proszę o podpowiedź odnośnie problemu jak w temacie tzn.pojawił się problem z zwolnieniem hamulca postojowego(tzw.ręczny) przyciskiem...Po odblokowaniu plastikowym kluczem poprzez pociągnięcie linki z lewej strony bagażnika kontrolka na desce dalej świeci się na pomarańczowo+dodatkowo informacja na monitorze o awarii hamulca.Ponadto samochodu nie można otworzyć ani zamknąć z pilota,funkcja dostępu komfortowego też nie działa.problem ten pojawił się łącznie zz problemem z hamulcem.Miłej niedzieli i z góry Dziękuję za rady.
Opublikowano

A nie spadlo Ci przypadkiem napiecie przy odpalaniu?

Mi sie tez tak raz stalo jak mialem uszkodzony rozrusznik.

Nalapal tyle bledow, ze musial podjechac gosc z kompem i wykasowac.

Opublikowano
Z napięciem wszystko ok,auto zapaliło bez problemu(poza tym usterka wystąpiła podczas krótkiego ok.3min postoju podczas dłuższej trasy)
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, mialem podobny problem z moim X5 (2007 r), tz wyskakiwal blad i czasami byl problem ze zwolnieniem hamulca recznego, nie mialem natomiast problemu z zamkiem centralnym.

Problem sie rozwiazal gdy zrobilem update softu w ASO, od tego czasu problem zniknol.

Nie ze bym zachwalal ASO ( raczej zaczynam od serwisow niezaleznych) ale w tym przypadku sie udalo.

Pozdrawiam.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
Witajcie. Chciałem odświeżyć temat. Otóż wczoraj zaparkowałem sobie przed cmentarzem zaciągnąłem ręczny i po dwóch godzinach jak wróciłem do auta nie mogłem odjechać. Hamulec ręczny palił się na żółto i komunikat "hamulec ręczny niesprawny". Odblokowałem ręcznie tak jak kolega wcześniej napisał linką w bagażniku ale teraz ciągle świeci mi się ten komunikat że hamulec ręczny niesprawny i teraz nie zaciąga mi wcale tego postojowego. Jak pozbyliście się tej usterki, bo ja wymieniłem dzisiaj klocki hamulcowe na tyle i nic nie pomogło. Proszę o konkretne odpowiedzi z góry dziękuję.
  • 2 tygodnie później...
  • 4 lata później...
Opublikowano

Witam.

Odświeżę trochę temat, może ktoś kto poradził sobie z tym problemem coś podpowie. Mianowicie od jakiegoś czasu jak zostawiałem samochód na ręcznym podczas otwierania auta z pilota (szczególnie jak stało z górki) słyszałem takie głośne pyknięcie (zgrzyt) w tylnej części auta. Wczoraj podczas otwierania drzwi z pilota zaczęło coś w tylnej dolnej części samochodu bardzo głośno zgrzytać i tak przez jakieś 5 sekund. Po odpaleniu auta pojawił się błąd hamulca ręcznego, oczywiście hamulec zablokowany. Dzięki naszemu forum udało się go odblokować linką w bagażniku. Niestety ręczny nie działa. Choć jest pewna anomalia, ręczny nie działa na postoju, natomiast podczas jazdy jak go zaciągam i trzymam to działa tyle ze nie zostanie w pozycji zaciągniętej. Sprawdziłem pod samochodem i podejrzewam awarie tego mechanizmu, który zaciąga linki. Podłączyłem auto pod kompa i mam następujące błędy: FZD A669, A678, KOMBI A559, A566, MASK/CCC E1CD, E1CF. Podejrzewam, ze trzeba wymontować ten mechanizm i wysłać do naprawy, tylko jak ktoś to robił to mam pytanko czy odpinać linki przy mechanizmie, czy przy hamulcach i czy jest z tym jakiś problem ewentualnie jak to zrobić? I drugie pytanie, po naprawie trzeba coś dokodowywać czy wystarczy skasować błędy?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

witam

tylko jak ktoś to robił to mam pytanko czy odpinać linki przy mechanizmie, czy przy hamulcach i czy jest z tym jakiś problem ewentualnie jak to zrobić?

EN - 34 41 135 Replacing both Bowden cables for parking brake

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e70-x5-4.8i-sav/repair-manuals/34-brakes/34-41-parking-brake/GRdYLbb

DE - 34 41 135 Beide Bowdenzüge für Feststellbremse ersetzen

https://www.newtis.info/tisv2/a/de/e70-x5-4.8i-sav/repair-manuals/34-brakes/34-41-parking-brake/GRdYLbb

Pozdrawiam Andrzej