Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam od jakiegoś dłuższego czasu mam taki problem że komputer sam się kasuje: godzina, data ,spalanie i wszystkie funkcje.Nie raz nie kasuje się przez parę dni,a nie raz po dwóch godzinach od zgaszenia auta...Co może być przyczyną??
Opublikowano

Miałem tak samo i winny tego wszystkiego był licznik, ale nawet nie pytaj się mnie

co to było bo dałem go po prostu do naprawy i już od roku mam spokój :cool2: .

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/

Opublikowano (edytowane)
Dzieje sie to podczas jazdy?spadek napięcia to może być,odłącz akumulator na troche.

Nigdy podczas jazdy tak mi się nie stało,tylko jak wracałem z trasy zrobiłem dużo km gasiłem auto i po jakimś czasie włączałem zapłon i km były skasowane ,a na radiu data i godzina...Dziś miałem to samo,zrobiłem 120km wróciłem po 20min włączyłem zapłon i już km i godzina na radiu była skasowana....A nie raz jezdze po mieście i gaszę nawet 10 razy i nic mi się nie kasuje...

Edytowane przez BMW e39
Opublikowano
Miałem tak samo i winny tego wszystkiego był licznik, ale nawet nie pytaj się mnie

Masz duży komputer?i radio z dużym lcd?bo mi kasuje też spalanie i godzine na radiu.Ile płaciłeś za naprawę?robiłeś też czcionkę która zanika?

Opublikowano
Witam mam u siebie ten sam problem e39 530D duży komputer, dodatkowo u mnie dzieje się to że gaszę samochód np. o 18:30 przychodzę do niego o 20:00 przekręcam kluczyk godzina nadal jest 18:30 a i jeszcze wskazówka od temperatury na liczniku po przekręceniu kluczyka idzie w miejsce gdzie była przy gaszeniu samochodu dopiero po chwili spada na miejsce.
Opublikowano
Witam mam u siebie ten sam problem e39 530D duży komputer, dodatkowo u mnie dzieje się to że gaszę samochód np. o 18:30 przychodzę do niego o 20:00 przekręcam kluczyk godzina nadal jest 18:30 a i jeszcze wskazówka od temperatury na liczniku po przekręceniu kluczyka idzie w miejsce gdzie była przy gaszeniu samochodu dopiero po chwili spada na miejsce.

Zrób test zegarów, będziesz wiedział czy usterkę tego podzespołu możesz wykluczyć.

Opublikowano

Masz duży komputer?i radio z dużym lcd?bo mi kasuje też spalanie i godzine na radiu.Ile płaciłeś za naprawę?robiłeś też czcionkę która zanika?

Mam duży wyświetlacz OBC i radio MID, było tak że albo całkowicie kasowała mi się godzina i inne rzeczy, albo zegarek stawał w miejscu a odliczał

czas dopiero po przekręceniu zapłonu. Trzy czy cztery miesiące przed tą awarią robiłem piksele w liczniku w firmie w Żorach zadzwoniłem

do nich kazali mi podjechać ale w ramach dwu letniej gwarancji na piksele w liczniku zrobili mi to gratis.

Ale czytałem gdzieś że takie rzeczy mogą się zdarzyć i właśnie licznik za to odpowiada, bo wiadomo że jak go wyciągniesz to właśnie

wszystko się kasuje.

P.S

bobi82 test zegarów nic tu nie da bo wszystko działa po włączeniu zapłonu.

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Opublikowano

Mam duży wyświetlacz OBC i radio MID, było tak że albo całkowicie kasowała mi się godzina i inne rzeczy, albo zegarek stawał w miejscu a odliczał

czas dopiero po przekręceniu zapłonu. Trzy czy cztery miesiące przed tą awarią robiłem piksele w liczniku w firmie w Żorach zadzwoniłem

do nich kazali mi podjechać ale w ramach dwu letniej gwarancji na piksele w liczniku zrobili mi to gratis.

Ale czytałem gdzieś że takie rzeczy mogą się zdarzyć i właśnie licznik za to odpowiada, bo wiadomo że jak go wyciągniesz to właśnie

wszystko się kasuje.

P.S

bobi82 test zegarów nic tu nie da bo wszystko działa po włączeniu zapłonu.

czyli mam to samo bo mi tez zegarek staje i pokazuje rozne godziny...

Pamietasz ile pałciłeś za czcionkę?

Opublikowano

Jeżeli dobrze pamiętam to 300zł (może i dużo) ale jest dwa lata gwarancji, jak na dzisiejszy dzień po roku i dwóch miesiącach

wszystkie piksele są aktywne.

Opublikowano
Jeżeli dobrze pamiętam to 300zł (może i dużo) ale jest dwa lata gwarancji, jak na dzisiejszy dzień po roku i dwóch miesiącach

wszystkie piksele są aktywne.

Dzięki Tom za pomoc i wyjaśnienie problemu,nigdy bym nie pomyślał że to może być licznik,a raczej problem z napięciem...

Opublikowano
Powiem jeszcze tylko że jak tam byłem drugi raz z tym problemem to się troszkę namęczyli zanim to zdiagnozowali i naprawili. :mrgreen: