Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

jadę za kilka dni z kumplem oglądać e92. Przebieg wydaje mi się podejrzany i mamy wybrać się w celu między innymi jego weryfikacji do ASO. Tu nasuwa się pytanie.

Jeśli na liczniku jest przypuśćmy cofnięte z 300kkm na 200kkm to czy jak włożą kluzyk do tego swojego ustrojstwa w celu sprawdzenia przebiegu pokaże im przebieg który jest zapisany na blacie ? czy wskażą przebieg przy którym był ostatni serwis?

Jeśli auto (bo podobno serwisowane w aso) już po cofnięciu przebiegu było na jakiejś naprawie to w systemie zapisze się ta ostatnia wizyta z nowym przebiegiem (mniejszym niż był poprzednio) ?

Opublikowano
Jak sprawdzalem swoje auto w ASO to wzieli kluczyk i odczytali z niego ostatni przebieg, z ktorym wlasciciel pojazdu byl u nich na naprawie auta. U mnie bylo to ok 222 000km w 2011r.
Opublikowano

Sprzedawca twierdzi że niedawno był na wymianie klocków w ASO - i ostatni przebieg jest wpisany w historii auta. A auto przed nim było również serwisowane ale za granicą. Jak dobrze rozumiem jeśli teraz podejdziemy z kluczykiem to powiedzą nam jaki był przebieg przy ostatniej wizycie (przy tych klockach), trzeba byłoby poprosić o pełną historię serwisową i wtedy jeśli ten przebieg faktycznie był kręcony (przez tego sprzedawce) wszystko wyjdzie na jaw i poprzednie przebiegi się ukażą.. Czy ASO ma jakiś chwyt na takich cwaniaków którzy przyjeżdżają kręconymi autami? Przecież przy serwisie o tym wiedzą i widzą co było przy wizycie jakiś czas temu..

Przebieg z blatu automatycznie aktualizuje przebieg w kluczyku?

Opublikowano
jak ktoś serwisował auto nie tylko w aso, to mógł sobie cofnąć dobrze licznik potem z 2 razy pojedzie do aso z nowym przebiegiem i masz historię serwisową :)
Opublikowano
jak ktoś serwisował auto nie tylko w aso, to mógł sobie cofnąć dobrze licznik potem z 2 razy pojedzie do aso z nowym przebiegiem i masz historię serwisową :)

dokładnie tak i Niemcy już tak robią jeśli faktycznie dużo jeżdżą bo wiedza ,że jak polak przyjedzie po Auto to będzie tylko na przebieg patrzył ;]

Sprzedam :

- ręczny M-pakiet BMW e9x

Opublikowano
A co się dzieje z poprzednimi wpisami w ASO - kasują je :mad2:
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano

nic nie kasują

to wygląda tak

naprawa/przegląd w aso - potem mnóstwo kilometrów - naprawy w nieautoryzowanym - cofanie licznika - następna naprawa w aso - i potem dalej kilometry, naprawy nie w aso i tak to działa...

Opublikowano
No to rozumiem ale w przypadku jak w DE auto zrobiło 300 KKm i przegląd w ASO a u nas jest wystawione z przebiegiem 160 KKm to tej pierwszej liczby km już się nie wykasuje z systemu ( normalnie ) i wtedy wychodzi lipa . Takie mumery jak piszesz to tylko w przypadku gdy kupujemy auto z oryginalnym małym przebiegiem lub mamy auto od nowości . Nie wiem czy kluczyk zapisuje stan cofnietego licznika na wyswietlaczu ale nawet gdyby to w tym przypadku jest to do udowodnienia .
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano
ciekawy jestem jak to jest gdy się cofnie przebieg a potem pojedzie do aso i tam zrobi przegląd a potem np w innym aso sprawdzimy przebieg, co pokaże takie sprawdzenie
Opublikowano

Myślę ,że w systemie jest cała historia serwisowa . Ja serwisowałem swoje w Rzeszowie a potem w Olsztynie i gdy włożyli kluczyk do czytnika przy komputerze to pokazało kiedy było i co robione w Rzeszowie oraz stan licznika przy serwisach oraz dane auta , ilość paliwa w baku i takie tam pierdułki jeszcze .

Nie pokazywało serwisów zagranicznych tylko w kraju ale jak wiadomo jest ona również do sprawdzenia . Ja dzwoniłem przed kupnem auta do serwisu e DE i potwierdzałem wszystkie przeglądy i stany licznika .Mam całą dokumentację oraz przeglądy więc jestem pewny co do auta i jego przebiegu ale nie zawsze takie dokumenty sprzedawca posiada i nie ma tak naprawdę jak sprawdzić co działo się z autem wcześniej .

Opublikowano
i . Nie wiem czy kluczyk zapisuje stan cofnietego licznika na wyswietlaczu ale nawet gdyby to w tym przypadku jest to do udowodnienia .

Kluczyk kupujesz nowy wkladasz do stacyjki i po ilus kilometrach w kluczyku zapamietany jest przebieg z taki jak pokazuje licznik.