Skocz do zawartości

Brak połączenia z airbagiem e39

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem.Nie mogę się połączyć z z airbagiem przez komputer,próbowałem 2 różnymi i to samo ,z resztą opcji się łączy bez problemu.Airbag się palił już przy kupnie auta ,ale wtedy normalnie się łączył i pokazywał błąd maty pasażera.Pózniej wymieniłem fotele i były inne kostki, dziś w koncu zabrałem się za te kostki wszystko zostało dobrze podłaczone ,ale nie ma połączenia z airbagiem przez komputer.Auto miało dzwona miesiac temu[airbagi nie wypaliły bo był błąd poduszek],być może przez to nie chce się teraz połączyć.Od czego zacząć??Co może być przyczyną?Dzięki za pomoc....

Gdzie dokładnie znajduje sie modul airbag w e39 3.0d?

Opublikowano
Moduł poduszek znajduje się pod tunelem środkowym. Czasem padają same z siebie. W mojej byłej 530d też nie mogłem się z nim połączyć i np. jak były mrozy to mi sie kontrolka zapalała dopóki ciepło w środku nie było. Trzeba by podmienić na sprawny i sprawdzić czy się połączy.
Opublikowano
  • Autor
Moduł poduszek znajduje się pod tunelem środkowym. Czasem padają same z siebie. W mojej byłej 530d też nie mogłem się z nim połączyć i np. jak były mrozy to mi sie kontrolka zapalała dopóki ciepło w środku nie było. Trzeba by podmienić na sprawny i sprawdzić czy się połączy.

Dzięki za pomoc.Gdzie dokładnie pod tunelem jest ten moduł??Dużo rozbierania?Rozumiem że jak Ci sie sama kontrolka od airbaga zapalała i pozniej gasła to nie trzeba kasować będu poduszek?same sie kasują ,jak np abs i asc?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Airbag nie jest samodiagnozowalny, musisz błędy kasować ręcznie.

Sterownik masz zaraz za tylną kratką nawiewu, jak ją wyciągniesz to będziesz go widział.

Wprawa ręka i jesteś w stanie wyjąć go bez odkręcania tunelu. :wink:

Opublikowano
  • Autor
Airbag nie jest samodiagnozowalny, musisz błędy kasować ręcznie.

Sterownik masz zaraz za tylną kratką nawiewu, jak ją wyciągniesz to będziesz go widział.

Wprawa ręka i jesteś w stanie wyjąć go bez odkręcania tunelu. :wink:

Dzięki wielkie.W poniedziałek będę to robił,dam znać jak efekty...

Opublikowano
  • Autor
Dostałem się do modułu air bag.Ale jak go sprawdzić czy jest dobry?Ma ktoś rozpiskę kostki która wchodzi do modułu??
Opublikowano

od 09.1998 do 03.1999

http://www.bmw-planet.com/diagrams/release/en/zinfo/E39_PA12D.htm

od 03.1999 do 09.2000

http://www.bmw-planet.com/diagrams/release/en/zinfo/E39_PA12E.htm

Chociaż nie wiem jak Ci to ma pomóc sprawdzić moduł :wink: Pewnie jedynie podmiana na dobry, albo oddanie do kogoś kto się zajmuje naprawą bo wiem, że robią te moduły.

Opublikowano
  • Autor
od 09.1998 do 03.1999

http://www.bmw-planet.com/diagrams/release/en/zinfo/E39_PA12D.htm

od 03.1999 do 09.2000

http://www.bmw-planet.com/diagrams/release/en/zinfo/E39_PA12E.htm

Chociaż nie wiem jak Ci to ma pomóc sprawdzić moduł :wink: Pewnie jedynie podmiana na dobry, albo oddanie do kogoś kto się zajmuje naprawą bo wiem, że robią te moduły.

Dzięki CHUDY ,jutro będę podmieniał i dam znać...

Pozdr

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tylko jak podmieniasz, to lepiej żeby się numery sterowników zgadzały, inaczej możesz narobić biedy.

Mój mechanior, któremu zleciłem naprawę poduszek, powiedział że sterowniki o innych numerach, a takiej samej wtyczce mogą mieć inaczej wyprowadzenia, czyli np zamieniony będzie pin zasilania z pinem np od napinacza.

Do mojej pasował sterownik ze starego X5, ale i tak wymaga przekodowania, bo x5 miało 10 poduch, a ja mam tylko 6, więc pozostałe trzeba wyłączyć.

Ogólnie masakra z tymi poduchami, w e46 przechodziłem z tym mękę, teraz i w mojej się zaczęło.

Opublikowano
To prawda, że sterowniki trzeba kodować, ale myśle że jeżeli podepnie dobry to połączy się z nim komputerem i wtedy będzie miał pewność, że jego jest zły. Kurcze @Shadow69 od Ciebie to tylko samochody kupować bo wszystko co było możliwe do zrobienia Ty już przerabiałeś :mrgreen:
Opublikowano
  • Autor
Tylko jak podmieniasz, to lepiej żeby się numery sterowników zgadzały, inaczej możesz narobić biedy.

Mój mechanior, któremu zleciłem naprawę poduszek, powiedział że sterowniki o innych numerach, a takiej samej wtyczce mogą mieć inaczej wyprowadzenia, czyli np zamieniony będzie pin zasilania z pinem np od napinacza.

Do mojej pasował sterownik ze starego X5, ale i tak wymaga przekodowania, bo x5 miało 10 poduch, a ja mam tylko 6, więc pozostałe trzeba wyłączyć.

Ogólnie masakra z tymi poduchami, w e46 przechodziłem z tym mękę, teraz i w mojej się zaczęło.

Chyba pier... te poduszki i wyłączę tą kontrolkę...Byłem w bmw i tak trzeba programować...

Nr muszą być te same ,więc trzeba szukać identycznego ,znalazłem taki na allegro za 100zł

A i tak nie mam pewności że jak kupie to będzie na 100% to...Tak jak piszesz shadow masakra z tymi poduszkami.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
od Ciebie to tylko samochody kupować bo wszystko co było możliwe do zrobienia Ty już przerabiałeś :mrgreen:

No w sumie to tak by już było :mrgreen:

Zastanawiam się czy to jeszcze pasja, czy już obsesja :mrgreen:

.Tak jak piszesz shadow masakra z tymi poduszkami.

Zgadzam się, od wczoraj siedzi nad moimi najlepszy specjalista jakiego znam, i dalej coś nie tak.

Poduszek nie chciałem sam robić, bo po pierwsze, to dość delikatny układ, nie było by miło zdetonować którąś poduszkę rozwalając boczek, podsufitkę czy kierownicę.

A po drugie, nie przepadam za NSC który jest takim minimum do kodowania sterownika, w dodatku mój jest jakiś niestabilny.

Więc to jest 2 raz kiedy mechanik grzebie przy moim aucie :mrgreen: Poprzednio oddałem do wymiany łożysko, bo za cholerę nie chciało wyjść.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

koledzy mam problem padł mi sterownik airbag. Kupiłem 2 używany o tych samych numerach. Po podpięciu pod kompa pokazuje mi dwa błędy

http://imgup.pl/di/QR75/b-x-a.jpg

domyślam się, że trzeba zaprogramować NCS moduł i wy programować z niego te 2 poduszki. Jakieś wskazówki jak to zrobić?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Można by spróbować zakodować "pustym plikiem", powinien się chyba zaadaptować pod to co ma w aucie.

Albo odszukać te 2 poduszki i wklepać tam nicht_aktiv.

Opublikowano
a jakieś instrukcje jak to zrobić ? :D Na razie jestem zielony w NCS. A u mnie w mieście jak kogoś pytam czy to zaprogramuje to mówi, że się nie da :| Na razie wyczytałem to co ty mówisz muszę ściągnąć jakiś plik z modułu poduszek znaleźć 2 poduszki i wyłączyć. A te błędy co mam to są od poduszek drzwi tylnych bocznych dobrze czytam?
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
A te błędy co mam to są od poduszek drzwi tylnych bocznych dobrze czytam?

Zgadza się.

Jak odczytasz plik możesz spróbować wyłączyć te 2 poduszki, albo całość pustym, ale uważaj, bo te sterowniki lubią się wysypywać :?

Dokładnej instrukcji ci nie podam, ale będzie to szło podobnie jak np przy kodowaniu dziennych, tylko zaciągasz plik z innego modułu ;)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Prawdopodobnie ten:

SIDEBAG_FOND_LINKS -lewa

SIDEBAG_FOND_RECHTS prawa

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Nie chce cie wprowadzić w błąd, ale z 8 m-c temu robiłem to u siebie, i na 99% to było to :wink:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Aaa, jeszcze jedno, do każdej z poduszek są bodajże 2 parametry, także łącznie pasuje zmienić 4.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

SIDEBAG_FOND_LINKS_1

aktiv

SIDEBAG_FOND_LINKS_2

aktiv

SIDEBAG_FOND_RECHTS_1

aktiv

SIDEBAG_FOND_RECHTS_2

aktiv

Chyba w ten sposób.

Może wujek google wie coś więcej ode mnie ;)

Miałem gdzieś plik zgrany ze swojego sterownika, ale nie mogę go znaleźć. :?