Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

Zaczęło sie niewinnie, podczas ostatnich mrozów zaczął resetowac sięzegarek i pokjawiać ikonka "auto na podnośniku". Ponieważ jeżdżę dość krótkie odcinki uznalem że wskazane byloby podładowanie akumulatora. Co też uczyniłe przy użyciu dobrej klasy prostownika. I tu zaczął sie kłopot. Po odłączeniu prostownika od klem serwisowych po maską o po całonocnym postoju w garażu samochód nie odpalił. Przez wyswietlacz przewinął się caly kalejdoskop ikonek os sysytemu start-stop, cicnienie w kolach itp) i samochod ani mrumru. kolejne wyjcie i włożenie kluczyka niby wszystko ok,ale silnik nie startuje. Zapala się kontrolka świec i silnik wykonuje tak jaby pół obrotu i koniec. Proszę o jakieś sugestie bo nie bardzo mam pomysł od czego zacząć (podmiana aku z auta żony nie przyniosła efektu ale pojemniość i moc baterii była mniejsza). Pacjent E87 LCI 118d '08

Opublikowano

Witam,

Ponieważ jeżdżę dość krótkie odcinki uznalem że wskazane byloby podładowanie akumulatora. Co też uczyniłe przy użyciu dobrej klasy prostownika. I tu zaczął sie kłopot.

Dobrej klasy prostownik tzn. jaki ? Czy zastosowany prostownik jest ładowarką impulsową z kontrolą napięcia ładowania ?

W przypadku zużytego akumulatora AGM i zastosowania do jego podładowania zwykłej ładowarki (trafo + mostek Gretza) można -przy zbyt długim czasie ładowania- doprowadzić do "wykończenia" akumulatora. Podkreślam słowo MOŻNA. Co oznacza, że przy krótkim podładowaniu (np. tylko 2 godziny) wszystko będzie OK (przy odłączonym od instalacji AKU)

Z opisu wynika, że prawdopodobnie akumulator jest do wymiany.

Opublikowano
Dziękuję za podpowiedź. Prostownik przystosowany do AGMów, jednak chyba szlag trafił aku bo na testerze po ładowaniu prąd rozruchu 8,6v. mam gwarancję więc reklamuję i zobaczymy co dalej. Próbowałem odpalić z żony akumulatora 64ah/640 ale efekt był taki sam, mój nominalnie 80ah/800A więc tamten może za słaby. Drugą opcją, którą mi podpowiadają (poza akumulatorem) to możliwość wykodowania klucza. Jakieś teorie na ten temat i plan działania?