Skocz do zawartości

BMW E39 525D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A wiec tak ... zaczeło sie od sporadycznego błędu feul injection system. i spadku mocy.... dzialo sie tak moze raz na miesiac moze czesciej nie bylo reguly raz zimny raz ciepły na trasie i w miescie.... Auto stalo dwa tygodnie no i po odpaleniu bylo dwie minuty ok dalej bylo tylko gorzej.. to znaczy obroty wzrosły do 1400 a pedał nie reagował na nic... cziekawostka jest to ze po wcisnieciu pedału hamulca obroty spadaja do normy i gaz zaczyna reagowac (automat)..... po za tym nie da sie jezdzic auto raz idzie normalnie raz nie ma mocy........ Auto nie ma problemów z odpalaniem... świece nowe, przepływka nowa,

Błedy jakie zczytałem;

p0100 - air mass sensor

p0404 - egr control

p0220 - pedal travel sensor 2

p0235 - charge air pressure sensor

p1e35 - supply voltage pedal position 1, manifold absolute pressure airflow

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

1-błąd przepływki, jaki przepływomierz założyłeś?

Zamienniki sie nie sprawdzają.

2-błą EGR nie wpływa na to

4-błą ciśnienia doładowania, to już może wpływać na braki mocy. Przydymia jak mu pociśniesz?

Błąd 3 i 4 coś mi się wydaje że może dotyczyć potencjometru pedału gazu, to by tłumaczyło wariujące obroty.

Opublikowano
  • Autor

Przykapcal ale tylko przy wysokich obrotach ale mocy nie brakowalo.......

Wydaje mi sie ze problem siedzi w elektryce... poniewaz gdy zaczyna brakowac mocy jest to zawsze tak samo wchodzi w tryb awaryjny...

jutro zrobie live date i zobaczymy co nam powie...

Myslisz ze potencjometr w pedale mugł sie wysypac??????????

Miał ktos taki przypadek??????

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Raz się spotkałem w e39 że się wysypał, dlatego zakładam że to możliwe.
Opublikowano
z autopsji wiem że feul injection system jak mi wyskakiwał brak mocy ,po zgaszeniu silnika i kilku minutach problem znikał,to była walnieta pompa wysokiego ciśnienia,po regeneracji spokój
Opublikowano
  • Autor

trzy razy próbowalem zobaczyc jakie cisnienie daje pompa kiedy wyskakuje ten błąd... niestety zawsze jak dojechalem do garazu problem znikal...... :(

w tej chwili nie ma go wcale cztery dni jezdze i wszystko jest ok...... teraz wyskoczy w naj mmniej nieoczekiwanym momencie........ :shock:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor
Tak jak pszypuszczałem... problem powrucił.... nie mam juz pomysłu... :mad2:
Opublikowano
Nie czepiaj sie elektroniki bo każda usterka mechaniczna która ma wpływ na 'ekologie' wywołuje tryb awaryjny.
Opublikowano
  • Autor

W poniedziałek bede miał koputer to zobacze co pokarze.... mam tylko nadzieje ze do poniedziałku mu nie przejdzie i bede mógł konkretnie zdjagnozowc problem

....