Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy aktywowałem sobie światełka DRL tylko,że tak mam niby czujnik zmierzchu bo mam pokrętło na A i tu pytanie

na 0 jak uruchomię auto palą się DRL tylko drogowe(czy postojówki tez powinny????)???

i tu pytanie czy po przełączeniu na A bo teraz noc to na A świeca mi normalnie xenony i postojówki czy jak będzie widno to na tym A xenony zgasną a załączą się DRL?

Opublikowano

Tak się dokładnie stanie.

Jednak ze względu na to - że gdy jest ciemno po przekręceniu stacyjki zapalają ci się Xenony ... odpalasz i spadek napięcia powoduje zgaszenie ich na chwilę i ponowne włączenie - unikałbym opcji AUTOMATU. Źle działa na palniki Xenonowe włączenie i po chwili wyłączenie ich.

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano

kolego czyli lepiej zostawiać na 0 podczasz jazdy a jak się ściemni to włączyć normalne mija ręcznie tak???

aha i czy na tym 0 jak świeca DRL(same drogowe) to powinny też z nimi postojówki czy nie????bo u mnie same drogowe świecą...

Opublikowano

Czyli dobrze swieca. Jezdzij w dzien na 0. Jak uznasz ze ciemno, przelaczaj na auto. Po zgaszeniu auta ja zawsze wracam na 0 i tak tez odpalam auto

Wysłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2

Opublikowano

Nie jestem pewien czy na 0 świecą tylko "dzienne" czy pozycja też.... obecnie nie mam jak sprawdzić - autko u lakierownika. Na logikę nie powinny świecić pozycyjne.

Ja osobiście mam 0 - po zapaleniu przełączam na pozycyjne .... niby nie muszę ale włączając mam podświetlenie zegarów - bez podświetlenia wydaje mi się że mam zgaszony silnik - tak lubię.

Dodatkowo jak włączysz pozycyjne to włączą się tylne światła. Ja osobiście używam "dziennych" nie po to by "zapomnieć" o włączaniu świateł ale żeby dać odpocząć Xenon'om szczególnie jak w dzień robię króciutkie trasy i często gasiłbym i zapalał Xenony. W szczególności nie lubię jak wszyscy użytkownicy "dziennych", obojętnie w jakim pojeździe, jeżdżą na nich nawet jak zacznie padać lub się zachmurzy i przydałoby się dać znać tylnym światłem że jest się na drodze. O przeciwmgielnych nie wspomnę (chociaż tylnych) bo przednie wiadomo - używają tylko do lansu :duh: .

Wracając do DRL'i - najdziwniej zachowują się DŁUGIE te właściwe. Jak włączysz xenony to długie na stałe (dźwignia do przodu) świecą 100% natomiast (do siebie- chwilowe) świecą tym "dziennym" światłem.

Przynajmniej ja tak mam...

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
Czytaj troche ze zrozumieniem kolego. Ile można tłumaczyć to samo? Xenony zuzywają się jak zanika prąd przy rozruchu albo gdy często je włączasz. Jeździj sobie jak chcesz, ale wg mnie w dzien mozna jeździć na 0 (bo po co podswietlenie deski, kwestia przyzwyczajenia)
Opublikowano

Ja mam czujnik zmierzchu, aktywowane DRL i jeżdżę cały czas na "A". Bardzo dobrze to działa. Jednak ja nie mam xenonu. Jak kolega wyżej pisał, xenon może się "uszkadzać" przy zaniku prądu przy rozruchu. Zwykłym żarówkom to nie szkodzi. Nawet jak by szkodziło to ich cena jest niewspółmiernie niska do żarników.

Chyba najlepiej będzie jak przy rozruchu będziesz miał pokrętło na 0, jak odpalisz albo po wyjedziesz z garażu to przełącz na A. Chyba, że robisz krótkie odcinki to jak uznasz, że jest wystarczająco jasno jeździj na 0, a jak będzie się ściemniać to przełącz na A czy włącz światła "na sztywno".