Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam dziwny problem i nie potrafię go rozwiązać.

Otóż, we wtorek podczas jazdy, spokojnej jazdy, zaczęło mi się kopcić spod podwozia. Biały dym, jak z ogniska, a w środku samochodu zaczęło śmierdzieć spalonym plastikiem. Zjechałem na przystanek autobusowy, wsunąłem się pod auto i dym ulatniał się spod podwozia od strony pasażera, na wysokości mniej więcej prawego, przedniego koła. Zgasiłem samochód i czekałem, aż przestanie dymić. Odpaliłem po marunastu minutach ponownie i problem ustał. Żadnych spadków mocy, żadnych różnic w obrotach, żadnej kontrolki, która wskazywałaby usterkę, temperatura silnika w normie. Na drugi dzień ściągnąłem osłonę, która jest pod podwoziem od strony pasażera i zauważyłem pękniętą rurkę od klimatyzacji (chyba - na końcu był taki jakby mały tłumik). Ok, mówię, że to pewnie z tego. Zabezpieczyłem to, żeby móc jeździć, ale trzeba kupić nowe. Dziś w nocy, odpaliłem samochód i dałem temperaturę nawiewu na 32 stopnie i znów dym oraz swąd spalonego. Objawy identyczne, znów silnik zgasiłem i po parunastu minutach ustało.

Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć, o co może chodzi? Jak się za to zabrać?

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem, pozdrawiam.

Opublikowano
Oczywiście webasto Ci odpala tam z prawej strony jest tłumik od webasta nie zatykaj go a jeśli bardzo kopci to cos musialo być nie tak ,ale nie przejmuj się ono pare razy zakopci mocniej bo musi się przepalic potem juz bedzie lecial taki lekki dymek :D .Webasto odpala jak temperatura spadnie poniżej +10 C dogrzewa silnik żeby szybciej łapał temperature
Opublikowano
No tak, mam webasto z prawej strony - tylko do dogrzewania silnika. Nigdy nie miałem takiego problemu z tym dymem i smrodem spalonego plastiku. Ten mały tłumik to jest od Webasta tak? Właśnie rurka, która mi idzie od tego mini tłumika, pękła.
Opublikowano

Dokladnie to jest tłumik od webasta ,a nie mialeś problemu bo pewnie nie odpalalo .Inpa można zdjagnozowac czy jest wszystko wporządku

Odlanczałes ostatni akumulator ?

Opublikowano
Webasto cały czas działało przy niższych temperaturach. Było już podłączone, gdy kupiłem samochód (sierpień 2013). Akumulatora nie odłączałem jeszcze. Jak zaradzić temu problemowi?
Opublikowano
Poczekać może się wypali i przestanie kopcic ,lub zrobic diagnostyke webasta ,lub odłączyc tą kostke dwu pinowa z grubymi przewodami to jest zasilanie webasta ,tylko że wtedy ono nie będzie dzialać ,lub naprawić ,wpisz w google webasto e46 a będziesz miał lektury na tydzień
Opublikowano
jak śmierdzi spalonym plastikiem i jest pęknięta rura wydechowa to być może spaliny roztapiają jakiś plastik i śmierdzi ja bym z tym nie jeździł i odłączył zasilanie pieca do momentu znalezienia usterki bo o pożar nie trudno
Opublikowano

być może już komora spalania webasto jest wypalona lub świeca , jeszcze moze być zatkany dolot powietrza do webasto . wydech od piecyka musi być szczelny inaczej całe spaliny lecą pod nadkolem do nawiewów ...

ja radziłbym to naprawić bo jak odłaczysz auto przestanie się dogrzewać .

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano

może najlepiej znaleźć serwis webasto ...

możesz samemu rozebrać ale żeby złożyć potrzebne są nowe uszelki do webasto . trzeba obejrzeć w jakim stanie jest komora spalania ... ale najpierw może kogoś z INPĄ aby podejrzeć parametry świecy itp

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
A póki co, mogę po prostu odłączyć webasto i problem ustąpi do czasu naprawy? Będzie znacząca różnica przez jakiś czas bez webasto?