Skocz do zawartości

E61 530d - problem z odpalaniem w mroźne dni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z odpaleniem silnika kiedy temperatura spadnie poniżej -5*C.

Podpiąłem akumulator rozruchowy, kręcił aktywniej ale nie odpalał.

Po 2-3 sek kręcenia jest reakcja jak by miał odpalić, dławi się i kręci dalej (nie wiem jak to wyjaśnić) :?

Wymieniłem już akumulator, pompę paliwa, świece, wlałem antyżel do baku i ciągle to samo... kręci, niby próbuje odpalić, dławi się i nic z tego...

Gdy tylko temperatura podnosi się do -2 stopni, to potrafi odpalić nawet na słabym akumulatorze.

Stawiam na sterownik świec albo pompę CR, ale chciałbym zasięgnąć waszej opinii, co jeszcze może mieć na to wpływ :?:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Witam,

Stawiam na sterownik świec albo pompę CR, ale chciałbym zasięgnąć waszej opinii, co jeszcze może mieć na to wpływ :?:

Na filmiku możesz porównać odpalanie silnika w mrozy kiedy sterownik jest odłączony lub zepsuty i kiedy jest sprawny.

Opublikowano
Przy tak niewielkim mrozie auto powinno odpalić z uszkodzonym sterownikiem bez problemu. Ja miałem uszkodzony sterownik i przy niewielkim mrozie nawet po 2-3 dniowym postoju auto odpalało mi bez problemu, pod odpaleniu nie pracowało przez kilka sex na wszystkie cylindry ( objaw nie podgrzanych świec ) i po chwili zaczynał równo pracować.
Opublikowano
Przy tak niewielkim mrozie auto powinno odpalić z uszkodzonym sterownikiem bez problemu. Ja miałem uszkodzony sterownik i przy niewielkim mrozie nawet po 2-3 dniowym postoju auto odpalało mi bez problemu, pod odpaleniu nie pracowało przez kilka sex na wszystkie cylindry ( objaw nie podgrzanych świec ) i po chwili zaczynał równo pracować.

niestety możesz postawić koło siebie kilka m57 i nie każdy będzie się zachowywał jednakowo wszystko zależne jest od wielu innych ważnych czynników.