Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, jakie są łączne koszty rejestracji samochodu sprowadzonego z Niemiec? Byc może zaraz ktoś napisze że było wiele razy i poszukaj, ale to się zmienia i karta pojazdu ma już praktycznie na dniach kosztować 75zł i coś mi się kojarzy że opłatę recyclingową też mają uchylić...
Opublikowano
nie dosc ze kupe kasy bedzie cie to kosztowalo to jeszcze kupe nerwow i zdrowia, chodzenie po naszych urzedach, ja jak sprowadzalem w zeszlym roku auta to byla akcyza, tlumaczenia (kilkadziesiat zl), badanie (100), vat, kartra pojazdu(500), ubezpieczenie, tablice (200), ale teraz weszly te oplaty recyclingowe to nie wiem, a poza tym zyjemy w chorym kraju i wszystko sie co chwile zmienia, zycze wytrwalosci
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciekawy temat. Czy mógłby ktoś opisać AKTUALNĄ sytuację przy sprowadzaniu samochodu? Gdzie, co i za ile...
Kai
Opublikowano

Aktualna sytuacja jest taka:

- przeglad (170 PLN)

- tlumaczenia (to juz zalezy, od kilkudziesieciu do kilkuset PLN)

- UC: akcyza (oplata wg taryfikatora + znaczki skarbowe za 11,50 PLN)

- US: druk VAT-24 (150 PLN + znaczki skarbowe za 7,50 PLN)

- WK: oplaty rejestracyjne (ponizej 200 PLN) + oplata recyclingowa (500 PLN) + ksiazka pojazdu (500 PLN).

Prawdopodobnie od 15 kwietnia lub 1 maja wejdzie w zycie rozporzadzenie zmniejszajace oplate za ksiazke pojazdu do 75 PLN.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ooo, konkretnie i na temat.

To jest sprowadzanie auta prywatnie, a orientujesz się, jakie są różnice przy sprowadzaniu auta na firmę kupionego od prywatnego właściciela, a jak w przypadku kupna na fakturę?

Kai
Opublikowano
Nie za bardzo - na pewno nie ma juz zaswiadczenia o tym, ze sie nie jest platnikiem VAT-u (VAT-24). Najprosciej bedzie spytac sie w WK, jakich dokumentow wymagaja do rejestracji, jezeli auto jest na firme.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Aktualna sytuacja jest taka:

- przeglad (170 PLN)

- tlumaczenia (to juz zalezy, od kilkudziesieciu do kilkuset PLN)

- UC: akcyza (oplata wg taryfikatora + znaczki skarbowe za 11,50 PLN)

- US: druk VAT-24 (150 PLN + znaczki skarbowe za 7,50 PLN)

- WK: oplaty rejestracyjne (ponizej 200 PLN) + oplata recyclingowa (500 PLN) + ksiazka pojazdu (500 PLN).

Prawdopodobnie od 15 kwietnia lub 1 maja wejdzie w zycie rozporzadzenie zmniejszajace oplate za ksiazke pojazdu do 75 PLN.

Od kiedy tak jest ?

Bo ja we wrzesniu 2005 placilem 500 PLN za karte pojazde i myslalem , ze w tym juz jest ta oplata recyklingowa...

Opublikowano
Jedyna nowosc to ta oplata recyclingowa, straszna lipa, ze ksiazka kosztuje nadal 500 zeta :evil:

gnojowka pedzona rakieta:D

http://yourdomain.com/images/broken_link.gif

Opublikowano

Od 15 kwietnia - źródło: http://www.mtib.gov.pl/moduly/aktualnosci_sg/informacja.php?id_informacji=2261&opcja=pokaz i całe szczęście bo też czekam z rejestracją :)

A ja mam zamiar sprowadzic sobie E38 przed lub po wakacjach i jestem caly w strachu przed podatkiem ekologicznym , ktory z tego co obilo mi sie o uszy na byc naliczany od kazdego cm pojemnisci :evil:

Ale jak od 15.04 idzie nowa zmiana to zajmie rzadowi conajmniej pol roku zanim cos znowu namieszaja... :mrgreen:

Opublikowano

z tego co sie orientuje to jesli kupisz na firme auto za granica (nawet uzywane) placisz u nas VAT (podstawa to cena + akcyza :duh: ) ale bylo jak sie dowiadywalem w czerwcu 2004, teraz moze cos sie zmienilo.

bardziej oplaca sie kupic na ozobe prywantna, pojezdzic przez pol roku i w tedy wciagnac go w firme. Pozdrawiam

Opublikowano

... i całe szczęście bo też czekam z rejestracją :)

No właśnie ja też tylko czy nie dowalą tego podatku ekologicznego w zamian :?: bo wtedy będziemy mieli pozamiatane :duh: