Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

problem następujący: wymieniłem obie poduszki silnika (obie nowe) jedna miała luz, druga była już w bardzo złym stanie. Po wymianie mam problem z wibracjami, delikatnym warkotem, przy nagłym wciśnięciu gazu (na max) szczególnie wyczuwalne przy ok. 2 tyś obr i więcej i na 2 biegu (choć na każdym innym też da się to wyczuć) wpada w rezonans kierownica, głośnik, nawet pedały, nie jest to może problem z którym nie da się nie jeździć, ale jest bardzo wyczuwalny i denerwujący. Dodam kilka faktów: mechanik sprawdzał montaż poduszek wszystko wydaje się ok, wymieniłem łącznik od wydechu bo trochę latał zero zmian - dodam, że auto było sprawdzone na podnośniku i w ogóle ten objaw nie występował, żadnych wibracji itp. sprawdzony wał wszystko ok, przy wciśnięciu gazu na 70-80% nie ma problemu. Auto wcześniej nie miało żadnych wibracji przy przyspieszaniu. Dwumas i sprzęgło wymienione jakieś 30-40 tyś km temu więc odpada, zresztą objaw pojawił się odrazu po wymianie poduszek. Jestem umówiony na czwartek przyszły dopiero na podmianę starych poduszek i obserwację.

Ktoś może pomóc? Silnik m57 525d.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Zmień jeszcze pod skrzynią.
Opublikowano
Sprawdź też sterowanie podciśnieniowe poduszek - rurki od podciśnienia i elektrozawór.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
Sprawdź koło pasowe i pasek klimatyzacji jak się zachowuje przy 2000 ob./min

Auto Classic Service - 603975574

BMW Partner

Diagnostyka, mechanika i elektryka BMW

Swapy i indywidualne modyfikacje

AUTOPOMOC

BMW M7 - 1:44.821 Tor Poznań

Opublikowano
Sprawdź koło pasowe i pasek klimatyzacji jak się zachowuje przy 2000 ob./min

Ok dziękuje. Czy wymiana poduszek mogła mieć wpływ na koło pasowe i pasek? bo tak jak mówilem przed wymianą zero wibracji.

Opublikowano
Pytanie od autora tematu: Rozwiazałeś problem? Ja mam delikatne wibracje na luzie, też wymienialem poduchy, wszystkie i jest odrobinę, ale na prawdę odrobinę lepiej. Trzeba szukać dalej, a może ten typ tak ma :cry:
Opublikowano

Witam,

problem rozwiązany, mechanik obstawiał podporę wału, dwumasę (która zresztą była wymieniana niedawno) a nawet skrzynię :mad2: po 2 dniach testów przekręcaniu starych poduszek itd okazało się, że nowe poduchy silnika usztywniły układ napędowy, a niestety wcześniej ktoś źle/słabo przykręcił skrzynię i poduchę skrzyni, które wpadały w wibracje/rezonans. Po dokręceniu spasowaniu na nowo, żadnych wibracji :cool2: