Skocz do zawartości

Klimatronik - albo ciepło albo zimno

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Tak jak w temacie napisałem mam problem z ogrzewaniem w moim e46 320d z 2002 roku. Mianowicie nawiew przy ustawionej temperaturze na 16 chłodzi, a na 32 grzeje na maxa. Nie mogę ustawić jakiejś pośredniej temperatury. Robię długie trasy i trochę męczące jest dla mnie ciągłe zmienianie nawiewu. Najodpowiedniejsza temp byłoby 21,5 stopnia, jednak mogę o tym zapomnieć. Również kiedy ustawiam klimatronik na AUTO dzieje się to samo. :/ Wierzę że istnieje osoba która jest w stanie mi pomóc. Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Opublikowano
-

Edytowane przez PPGG

Opublikowano
  • Autor
próbowałem na każdy sposób już... najczęściej jest na środku.
Opublikowano
  • Autor
jak mam włączony nawiew na 16 stopni to zimne powietrze kończy się dopiero po włączeniu na 32, przy regulatorze na białej kresce. I grzeje na maxa do momentu włączenia na 16. nie ma temperatury pośredniej... cóż takiego to może być?
Opublikowano
Czy udalo sie moze rozwiazac ten problem? Mam dokladnie to samo i zaczynaja mi puszczac nerwy przez ten tzw "klimatronik"
Opublikowano
  • Autor
jestem za granica, niestety nie miałem jeszcze czasu by do tego zajrzeć... ale jeśli będziesz coś wiedział na ten temat to daj jakieś instrukcje proszę ;) pzdrawiam
Opublikowano
Może elektrozawory zasyfione

Celna uwaga, w E36 tak miałem, że klimatronik działał na zasadzie 0-1. Albo planeta Hoth, albo Piekło Na Ziemi. Okazało się, że membrana uszczelniająca trzpień stożka zaworu w jego korpusie, czyli element poruszany przez cewkę, była tak usztywniona przez wiek, że z gumy zrobił się plastik, który pozwalał na ruch wspomnianego rdzenia tylko do skrajnych pozycji - na 32' sprężyna otwierała zawór, na 22 cewka nie miała tyle mocy żeby ją unieść, dopiero przy 32, jak na cewkę nie szło napięcie, membrana przeskakiwała i zawór się zamykał.

Remedium okazał się zestaw naprawczy - na allegro znalazłem za chyba 20 pln - do E36 potrzebne były 2 membrany i 2 uszczelki - gniazda stożka zaworu. Do E46 zdaje się jest jeden elektrozawór tylko - albo ja nie widziałem opcji z klimatronikiem dwustrefowym ;)

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
  • Autor
dzięki bardzo za podpowiedź. jak tylko wrócę do domku sprawdzę to. :) pozdrawiam
Opublikowano
Dzialanie elektrozaworu można sprawdzić INP-ą.O ile pamiętam ustawia się procentowo otwarcie i zamkniecie(kiedyś się bawiłem tą funkcją)-w module klimy aktivate?
never again N46