Skocz do zawartości

5hp30 łomot ze skrzyni

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Potwór naprawiony - reno zaparkowane, więc przesiadam się do BMW i będę nim jeździł zadając szyku na ulicach Krakowa :

http://oi43.tinypic.com/255j889.jpg

pospawane to co się pourywało z przodu i dodatkowo teraz można go gasić i zapalać :)

Tylko chyba się zepsuła skrzynia ?

Generalnie mam 2 błędy - silnik mi wchodzi w awaryjny tryb i chyba stracił moc bo do 100km/h idzie w 7 sekund

a druga sprawa to jak mi trakcja przyhamuje oba koła to się robi łomot w skrzyni biegów - to nie jest normalne ?

i mi w awaryjny wszedł czasem.... - co to może być - brak oleju ?

wczoraj próbowałem szybko i wolno tu mi się nie udało, film:

http://videobam.com/FYkwT

pali normalnie czyli jak się depta 35l/100 a powoli (70) w Krakowie (nocą) 9.5..11l/100 (chyba ze światłą zatrzymają na dłużej)

w ogóle pomarańczowe światełko DSC się świeci jak szalone i nie pozawala przyśpieszać?!!??!? (pacz film), chyba ze sucho i płasko jest!!!

co robić ? po skrzyni i kupować nowe auto ?

czy 5hp30 daje się ogarnąć sporo taniej niż 4hp20 ?

Opublikowano
  • Autor

ooo przed chwilą znowu mi się to stało

miałem tryb M, ręcznie przerzucałem między 2 a 3

i po rzuceniu 3, obroty poszły do góry, trójka jakby nie weszła - coś się zaczęło ślizgać i 0.4sek potem błąd - brak oleju to jest ? czy jakieś sprzęgła się kończą ?

Opublikowano

co robić ? po skrzyni i kupować nowe auto ?

?

Tak :mrgreen:

Opublikowano
  • Autor

może ekscentrycznie, ale na serio

skrzynia mi się psuje i nie wiem czy to już po aucie - czy olej jakoś dolać czy coś ?

Opublikowano
Myślisz że dolejesz oleju u grzmoty z skrzyni znikną? Sprzedaj auto i kup francuza bo one wytrzymują więcej :cool2:
Opublikowano
  • Autor

skrzynie we francuzach są mielone przez silniki, bo nie dają tak mocnych jak w BMW,

francuzy mają niezniszczalne zawieszenia (nie wszystkie elementy) a nie skrzynie.

Opublikowano
  • Autor

ok już wiem co się stało!!!

jak się auto popsuło (wcześniej) to zostało zaholowane do mechanika na sznurku przez Rover75,

jaka powinna być procedura holowania żeby skrzyni nie popsuć ?

Opublikowano
w instrukcji samochodu masz napisane. 40km /h na neutralu i max 20 km cos takiego nie pamietam dokładnie.
Opublikowano

Pewnie jechali 280 i robili ślady na jezdni :mrgreen: Jak szaleć to szaleć. :mrgreen:

Jak by jechali francuzem to by próbowali przekroczyć 300km/h i brać bokiem każdy zakręt :cool2:

Opublikowano
Ale wy sie wszyscy znacie na holowaniu, jak wilk na gwiazdach. :duh: Te auta moża holować tylko przy predkosci 500 km/h za myśliwcem Spitfire i maksymalna odległość to 150k km pod warunkiem ze przy okazji będziesz robił beczki, bo jak nie to tylko 100k km :cool2:

BMW to nie samochód. BMW to styl życia. :D

4.0 V8 LPG 4 gen

Opublikowano
Ale wy sie wszyscy znacie na holowaniu, jak wilk na gwiazdach. :duh: Te auta moża holować tylko przy predkosci 500 km/h za myśliwcem Spitfire i maksymalna odległość to 150k km pod warunkiem ze przy okazji będziesz robił beczki, bo jak nie to tylko 100k km :cool2:

Nie za Spitfirerem tylko za Messerschmitem i to na krótkim, sztywnym holu z otwartym szyberdachem...

Opublikowano
  • Autor

ale was pogięło...

fancuzy te "tanie" nie przekraczają 270km/h a te bardzo drogie i 4x4 vmax to 430km/h, i trza do nich specjalnych francuskich opon.

one inaczej latają bokami niż niemieckie, aczkolwiek jest wyjątek - jest to praktycznie identycznie jak vw phaeton.

inaczej = zupełnie, ale to zupełnie inaczej i stylem jazdy się do nich mercedes cl/s zbliża bardziej niż bmw

w każdym razie skrzynia mi się popsuła i trochę się teraz sama naprawiła, i nie wiem co jest ?

generalnie o co chodzi- bo już odkryłem: czaaaaaasami (b. rzadko) jak depnę na maxa to się coś poślizgnie nawet na zapiętym biegu,

bez zmiany i się error pojawia (wykrył poślizg) i trza robić reset.

w zf 4hp20 miałem też podobnie tuż przed popsuciem prawie totalnym, tylko tam reakcja komputera była wolniejsza i był czas na zdjęcie nogi z gazu:

-ślizga się

-kontrokla na ddesce juz się świeci

-komp robi swoje tru tu tu i zaczyna mówić o błędzie

- jak zdejmę nogę z gazu zanim zacznie gadać bo błąd nie wskoczy i kontrolka na desce zniknie, jak to trwa ponad

1sek to wskakuje na stałe i potrzebne włącz/wyłącz auto

w Series7 mam jakieś 0.4 sekundy - czyli praktycznie jak tylko poczuje że ślizga to pozamiatane, ale czasami zdążę odjąć gazu

oleju braki się coś ślizga ? czy paproch wszedł w zawory i coś się nie domyka, nie otwiera ?

Opublikowano

To mogłeś holować 430km/h szybciej byś ją zaholował i może olej w tak krótkim czasie by się nie zagrzał.

Jak komp robi tu tu tu tu to deptaj gaz do końca i rób ślady na asfalcie na 5km wtedy skrzynia powinna dostać smarowania i się sama naprawi :cool2:

Opublikowano
Szanowny Adminie! Zablokuj proszę tego kretyna, zanim rozwali to forum zupełnie...
Opublikowano
  • Autor

ej nie, odpuście z tymi francuzami! nie był holowany Bugatti Veyronem W18, ani C6 V6 ani Safrane Biturbo, tylko był holowany Roverem 75 l4 czy v6!!!! a R. było wtedy kupione przez BMW (ale wciąż brytyjskie)

powiedzcie mi tylko jedną sprawę jakie są objawy końca oleju w 5hp30 ?

i czy ślizganie (raz na 150km) po depnięciu do końca przy zapiętym biegu np trzecim to może być to ?

Opublikowano

Myślisz że ktoś za Ciebie sprawdzi stan oleju?

Ja obstawiam że w końcu na całe szczęście zakatowałeś skrzynie :mrgreen: I myślę że jak nie będzie Ci się opłacało remontować/wymieniać to każdy na forum będzie zadowolony+ będzie duży ubaw :mrgreen:

Opublikowano

Kolego, a nie próbowałeś tak jak powyżej radzą, sprawdzić stan oleju? wymieniałeś go w ogóle kiedyś? , sprawdzałeś jakie błędy są w skrzyni?

odezwij się jak sprawdzisz to wszystko.

Jak skrzynia będzie uwalona to remont za ok 6 tys lub sprawdzona używka za ok 2 tyś i po kłopocie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

oki jest już u mechanika - naprawia się

linka się zerwała od maski i nie można było jeździć - bo sobie płyn ze spryskiwaczy wypstrykałem

(a resztę wypstrykało auto samo na reflektory) - ale jaja w ASO to jest za 79pln+ vat !!!

Opublikowano
ale jaja w ASO to jest za 79pln+ vat !!!

No jaja. Każdego tym rozbawiłeś :mrgreen:

Opublikowano
  • Autor
ja jestem i tak w szoku.... :) ze 4x taniej niż "normalnie"