Skocz do zawartości

uszkodzona zawor disa e46 m52tu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam zapytanie jakie są objawy uwalonego zaworu disa,możliwe że może wypadać mi zapłon

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Uszkodzona klapaka czy padnięty zawór? - (to dwie różne sprawy). Ogólnie auto nie ciągnie w górnym zakresie obrotów. było :search: :D
E39 523iA, e46 coupe 330Ci 2004 r.
Opublikowano

u mnie pyrkoce, ta membrana jest chyba zepsuta.

Dziwne jest to ze wymienilem wszystkie weze i separator oleju i chodzie jakby troche gorzej

jakies pomysly?

Czy to moze byc wina disa?

Czym sie objawia uszkodzona DISA?

Opublikowano
wyciągnij (10 minut roboty) i będziesz miał pewność. Ostatnio swoją regenerowałem tylko, że w M54 B30 i nastała cisza :lol:
Opublikowano
ja wiem na 100% ze mam dise do wymiany, tylko zastanawia mnie czy ma ona jakis duzy wplyw na prace silnika. Wymienie ja napewno ale chcialbym wyeliminowac inne rzeczy
Opublikowano
Nie bardzo rozumiem piszesz, że na 100% DISA uwalona i chcesz eliminować inne objawy czyli jakie? Skąd ta pewność, że to DISA?
Opublikowano

wiem bo wczoraj wymienialem odme i przy okazji sprawdzilem disa, poza tym pyrkoce zesputa membrana wiec jest do wymiany.

Pytam o to czy disa ma duzy wplyw na prace silnika.

Po wymianie odmy zauwazylem ze na wolnych obrotach przy dodawaniu gazy jakby mulilo silnik.

Opublikowano
DISA pracuje (klapka się otwiera ) w zakresie obrotów od 3500->. Na niskich obrotach DISA nie ma wpływu na pracę silnika. Jedynie można ją usłyszeć jak jest uszkodzona. Tak na marginesie po wymianie odmy powinno być wręcz odwrotnie auto powinno się odmulić i ciągnąć od dołu. Wymieniałeś przewody od odmy może gdzieś łapie lewiznę. Podłącz pod kompa i sprawa będzie jasna.
Opublikowano

blad przeplywki numer 8 oraz blad termostatu 123

przeplywke wiem ze mam do wymiany, ale wydaje mi sie ze przed wymiana odmy ( wszystkie weze nowe ) nie mulil tak bardzo

Lewego powietrza nie lapie bo sprawdzilem caly dolot

co do termostatu to auto sie nie grzeje ale ten blad wyskakuje czy mam ja wymienic i cos to da oprocz tego ze bledu nie bedzie?

ps. kupie:

- przeplywomierz

- skrzynie biegow

- zawor DIsa