Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, jestem świeżym i póki co bardzo szczęśliwym posiadaczem BMW 750i E38 z 97 roku.

Niestety dziś zrobiłem głupią gafę i zapomniałem odciągnąć ręczny bo górę wzięły przyzwyczajenia z poprzednich aut i z nożnym ręcznym spotykam się 1 raz.

Ogólnie na ręcznym przejechałem dziś około 300 metrów z czego jechałem max 40 na godzinę bo było to świeżo po uruchomieniu silnika rano i w międzyczasie miałem 3 minutowy postój bo zajechałem do sklepu.

Na początku usłyszałem cichy bulgot z tyłu auta a potem dopiero pojawił się komunikat na desce "release park brake", no i w pośpiechu pociągnałem za klamkę i ręczny puściłem. Po zatrzymaniu się sprawdziłem koła z tyłu ale były zupełnie zimne bo kiedyś miałem taką sytuację, że nie odbijały mi klocki z tyłu i koło aż dymiło :D Generalnie nie czułem żadnych oporów w jeździe, albo przez to, że mocny silnik albo przez to, że może słabo zaciągnąłem ten ręczny.

Chciałbym więc zapytać - jak myślicie, czy coś się mogło stać?

Serdecznie pozdrawiam.

Edytowane przez EvilSoul
Opublikowano
Komunikat powinien ci wyskoczyc jak tylko ruszysz autem z miejsca , a masz zaciągnięty chociaż na jeden ząbek .Powinno być wszystko ok , ale tarczo-bębnach są delikate szczęki i mogło okładziny troche zjeść . Najlepiej wymienić bo nie wiadomo co w środku drzemie od lat , a będzie spokojna głowa
Opublikowano
W sumie dziś płyn hamulcowy wymieniłem bo robiłem pierwszy przegląd po zakupie, był dosyć ciemny więc już po wymianie nie powinno być problemów :) Póki co dobrze trzyma bo sprawdzałem na górce więc wymiana za parę lat :)
Opublikowano

Jak widzę masz automat, a w automatach ręcznego praktycznie się nie używa i dlatego po tych 16-stu latach /1997/ zwyczajnie już go nie ma, czyli nie działa. Tak więc jazda na ręcznym, którego nie ma, w niczym się od jezdy bez ręcznego nie różni :D

Nic się więc nie stało, możesz spać spokojnie...

Opublikowano

jedyne co sie moglo stac to mogles zjechac okladziny bo one sa takie ze wystarczy metr przejechac i juz ich nie ma

komunikat powinien sie pojawic od razu po ruszeniu

i radze uzywac recznego, stancie se na gorce i wrzuccie P i zobaczcie jak sie auto sporo toczy, mozna przeciazyc blokade w skrzyni

Opublikowano
Witam, jestem świeżym i póki co bardzo szczęśliwym posiadaczem BMW 750i E38

Pochwal się i pokaż ją...