Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam koledzy. Niestety bardzo dawno mnie na forum nie było z oczywistego powodu w dzisiejszych czasach czyli braku wolnego czasu. Niestety po prawie roku borykania się z niedziałającymi licznikami musiałem wygospodarować chwilę aby się tym zająć. A więc tak... Pewnego razu postanowiłem w swojej e46 2.0d 150km 2002r wyczyścić liczniki z zalegającego wewnątrz kurzu. Poruszyłem wskazówką prędkościomierza, kliknęło i zaczęła luźno się poruszać. Po wmontowaniu ich z powrotem do samochodu okropnie się rozczarowałem, gdyż wskazówki żyły swoim życiem :mad2: . Obrotomierz pokazywał mi na jałowych obrotach raz 700obr a innym razem 1500 a jeszcze innym 400. Wskazania były różne. To samo z prędkościomierzem. Na postoju potrafił pokazywać 20km/h a czasem normalnie 0. W trakcie jazdy raz zawyżały a innym razem zaniżały prędkości, np jechałem 100km/h a pokazywały 60km/h. Postanowiłem je wymontować i kalibrować ręcznie gdyż nie miałem już nic do stracenia. Przejechałem się i chwilę było dobrze po czym wszystko wracało do poprzedniego stanu :shock: . Wkurzyłem się i zostawiłem "Beatkę" w spokoju :D . Następnego dnia uruchomiłem autko i wszystko było ok, jednakże po jakimś czasie to samo. Później zaczęło mi się chrzanić z temperaturą silnika, poziomem paliwa, zegarkiem a nawet termometrem, klimatronikiem, kontrolą trakcji, centralnym zamkiem itd. Po odłączeniu akumulatora czasami się to naprawiało a czasem nie. Zauważyłem że po uderzeniu pięścią od góry zegarów tak jakby się odwieszały i normalnie działały, lecz też nie zawsze to pomagało bo czasami wręcz szkodziło i włączał się ten brzęczek tak, jakbym jechał na zaciągniętym ręcznym. Kiedyś po odłączeniu aku normalnie mi wszystko działało przez prawie 2tyg jednak jak już to wróciło tak nie mogę godziny bez tego problemu wytrzymać :duh: . Podłączałem pod kompa i wykazało że mam uszkodzone liczniki, pamięć eprom. Najlepszym wyjściem z tego co się zorientowałem jest wymiana licznika i zaprogramowania go. Może podpowie ktoś jakiegoś ogarniętego w tym temacie człowieka :?: :?: :?: Jestem z okolic Ostrołęki woj. mazowieckie. Mogę spokojnie dojechać 100 czy nawet 150km aby ktoś rozwiązał mi szybko ten problem. Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
Opublikowano

tu masz test zegarów:

przytrzymujesz lewy przycisk aż włączy się menu, przechodzisz bodajże na 19 i jak sie pojawia off to naciskasz lewy przycisk, następnie znowu przytrzymujesz lewy przycisk aż pojawi się menu i później przechodzisz do testów zegarów na filmiku zobaczysz który to jest i jak już wszystko zakończysz te testy to znowu przechodzisz na 19 (chyba nie pamiętam dokładnie który numer) i jak się zaświeci on to klikasz przycik. Z głowy pisałem i dokładnie nie pamiętam jak to było.

Na filmiku powinno być. Różne są testy jak np. napięcie na akumulatorze możesz też sprawdzić sobie. chyba test 9.

Wyślij też screen błędu to ktoś na pewno postara się rozwiązać problem.Jeżeli jest błąd pamięci eprom to może tylko tą pamięć przelutować i kupić podobną w sklepie i dolutować ? Chociaż nie wiem czy tak można :)

Opublikowano
Tak jak napisał kolega wyżej wchodzisz w testy klikasz do 19 jak wejdzie w test klikasz gdy będzie pisać log off klikasz odrazu do 21 i tam masz reset żeby go włączyć trzeba kliknąć przycisk po wejściu w test wtedy wszystkie wskazówki cofają się do pozycji początkowej i resetuje zegarek oraz przebieg coś jak funkcja odśwież :)
Opublikowano
Fajnie by było gdybym mógł tak zrobić :D nie działają mi w ogóle funkcje komputera ani nic więc nie dam rady tego uruchomić. Jak na moje oko to chyba bez konkretnego szpeca się nie obejdzie :cry:
Opublikowano
Nie rozbierałem liczników "aż tak bardzo", ale może jakaś taśma czy kostka nie łączy jeśli uderzenie nieraz daję poprawę...
Opublikowano
Są dwie kostki wpinane bezpośrednio w zegary. Może cos w tym jest tak jak mówisz. Kiedyś jak je tylko wyjąłem i z powrotem włożyłem to 2tygodnie był spokój.
Opublikowano
Dziś wyjąłem liczniki, sprawdziłem kostki i posmarowałem styki. Założyłem i byłem pozytywnie zaskoczony... Niestety na krótko. Przez jakiś czas normalnie działały lecz gdy próbowałem wejść w ukryte menu po jakimś czasie wyskoczył mi napis code i od nowa to samo. Nie mam już głowy do tych liczników :mad2:
  • 4 tygodnie później...