Skocz do zawartości

[e39] problem z mocniejszym alternatorem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam. mam e39 530d buda 98' ,silnik 2001 wymieniłem u siebie alternator na mocniejszy tzn. miałem valeo 120-kę 70/120 A i wymieniłem na 150-kę 90/150 A , problem w tym że jak dołoże podczas jazdy powyżej 3000obr/min zapala się kontrolka ładowania i tak wariuje zapala sie i gaśnie. przewody sprawdzone, ładowanie 13,8-14,2V. nie udało mi sie sprawdzić ładowania podczas gdy pali sie kontrolka ciężko ją wyczuć. macie jakieś pomysły? Dodam że jak jeżdzę do 3tyś obr nie zapala się wcale.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Może być że ma już słabe szczotki, i gubi przy wyższych obrotach.

W testach sprawdzisz ładowanie, u mnie testy zaniżają, ale ogólnie będziesz widział czy ładuje cały czas, czy przy zapaleniu kontrolki urywa.

Powiem wam taką małą ciekawostkę, że u mnie po wyjęciu alternatora całkowicie z auta, i odpaleniu go w celach prze parkowania, kontrolka ładowania gaśnie normalnie. :shock:

Opublikowano
udało mi się zmierzyć ładowanie podczas zapalenia sie konrolki 11,9v na obc ,czyli ładowania nie ma gdy pali się kontrolka. tym razem zapaliła się powyżej 4000/obr.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Powiem ci, że bał bym się wracać do PL z takim altkiem.

Może wyślesz paczką komuś z rodziny żeby zregenerował?

Opublikowano

Też bym się bał bo on kończy swój żywot. Jeszcze dieslem minimalnie więcej przejedziesz, ale też nie dużo bo CR to nie zwykła pompa i światła też swoje ciągną.

Starym klekotem to można było jechać i jechać z rozwalonym altkiem :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nawet na 3 aku to raczej z Niemiec nie wrócisz.

Braknie prądu, to auto mimo wszystko sporo go zużywa.

Opublikowano
w starym kadecie 1,3 silnik na gazniku jak padl alternator, tzn masy nie mial i nie ladował, a akumulator mialem duzo wiekszy niz ksiazkowy bo chyba 64A 640Ah jakos tak to naladowanym na swiatlach i radiu jechal 6km pozniej juz radio mrygało, wylaczylem je i swiatla i po kolejnych 6km juz jak skrecalem na podwórko to kierunku nie bylo bo koles mnie obtrąbił także w bmw to mysle nei wiele da sie przejechać i nawet nie ma co ryzykować.
-->> masz problem z bmką, potrzebujesz diagnostyki, podpięcia pod kompa? napisz a pomogę[/b
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja na pełnej futurce 100Ah zrobiłem 24km w nocy, jechałem tylko na długich, jak wrzuciłem luz pod domem to tyle, auto zdechło.

Tyle że u mnie psuło się inaczej, na wolnych nie chciał ładować, potem się budził, aż padł całkiem.