Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszyskich uzytkownikow

Pisze poniewaz pojawil mi sie problem w moim Bmw na forum znalzel wiele podobnych do mojego ale jednak nie to samo

Sprawa wyglada nastepujaco auto zaczelo kopcic na niebiesko po rozgrzaniu silnika na biegu jalowym ( przewznie w korkach i po trasie )

wczesniej wymienilem filtr odmy ( nie kupilem orginalu tylko jakis zaminnik za 120zl ) oraz filtr powietrza na oleju mialem do przejechania jeszcze 15 tys wiec sie wstrzymalem

po jednej z tras gdzie dosc ostro przejechalem okolo 30km na autostradzie dodam ze usunolem filtr dpf wczesniej auto zaczelo kopcic przerazony pojechalem do mechanika

okazlo sie ze bylo troche oleju pod kolektorem ssacy oraz w turbinie i wezach zminilem olej wyczyscilismy wszystko (turbina ma leki luz ale lekki ) ale kopcenie nie ustalo moze ktos pomoze gdzie dalej szukac bo juz nie mam pomyslow

pozdrawiam

Opublikowano
U mnie kopciło na niebiesko jak mechanior wstawił mi turbinę po regeneracji . Oddałem ją , kupiłem nową i problem zniknął .
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano

W sumie to jest tak, ze silnik kopci na niebiesko jak do ukladu spalania dostaja sie opilki metalu.

Jak problem nie lezy w ukladzie tlok - cylinder to obstawiam ( jak kolega wyzej)turbo.

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano
Podobne objawy przy padniętej chłodniczce EGR płyn daje do wydechu i kopci na jasno niebiesko.
Opublikowano

Jeśli kopci na niebiesko to do układu dolotowego dostaje się olej. W Twoim przypadku być może to turbina jak koledzy wyżej napisali lub filtr odmy jest naprawdę kiepski a napisałeś że jest nieoryginalny. Jeśli chodzi o opilki tez jest możliwość gdyby się dostaly do cylindrów i poryslowaly je lub uszkodzily pierścienie i silnik moze spalac olej wtedy ale chyba to jest mniej prawdopodobne.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

..pasja to moje życie..