Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam taki problem ze swoim samochodem, a mianowicie z mojej rury wydobywa się biały dym.. nie ciągle ale ruszam, jadę nic się nie dzieje, stoje na światłach a za mną biało.. Nie jest to czarny albo siwy tylko biały, raz dymi jak tylko odpale, raz jak trochę pojeżdżę ..
Opublikowano

jeżeli biały dym wydobywa się cały czas z wydechu a nie tylko pewien czas po odpaleniu(teraz wilgotno, woda osadza się wewnątrz całego wydechu), to wygląda na to, że w jakiś sposób płyn z chłodnicy przedostaje się do układu wydechowego, a tu już może być dużo możliwości.

Nie ubywa Ci płynu chłodniczego? pod korkiem oleju nie ma masła?

Opublikowano
Samochód kupiłem 3 tygodnie temu i jakoś tydzien temu zobaczyłem, że mam na miarce min płynu, napełniłem go od razu (oczywiscie odpowiednim). Wczoraj wymieniałem filtry i zerknąłem to było go tyle co tydzień temu.. więc nie sądzę, ale będę regularnie sprawdzał.. Jakieś inne pomysły?
Opublikowano
Nie mam, suchutko.. wiem bo zerkam, nowo zakupiony samochód i staram się mniej wiecej patrzeć czy nie ma żadnych usterek jak wycieki.. ale tego dymu nie potrafię wyjaśnić.
Opublikowano
Skoro nie ubywa płyn to UPG oraz chłodniczkę EGR można wykluczyć. Masz CR więc to też nie padająca vp44. Może poprostu pojeździj i sprawdzaj płyn oraz stan oleju oraz zagladaj czy masła niema pod korkiem. Jak świeży zakup to nie zawadzi zrobić diagnostykę.
Opublikowano
A ten biały dym nie zanika z czasem ? Tzn odpalisz - kopci, jedziesz z 5km i przestaje kopcić ?
Wszystko należy sprowadzać do najprostszej postaci ale... nie bardziej.
Opublikowano

Witam!

Miałem podobny problem po zakupie swojego tourasa. Nie wiem czy u Ciebie będzie to samo ale u mnie okazało się że była przytkana odma . Po wymianie, nie było śladu białych chmur. Naprawa dość prosta i niezbyt kosztowna a ja nieświadom męczyłem się tak kilka tygodni. Doświadczony serwisant mówił że powinno się to robić co trzecią czwartą wymianę oleju ( tyle że oni zalecają wymianę oleju LL co 30 tyś).

Opublikowano

Jeśli nie bierze Ci płynu chłodniczego ani oleju, kopci po odpaleniu i po rozgrzaniu silnika zanika kopcenie, to luzik wszystko jest ok. Przy obecnej pogodzie (różnice temperatur) w wydechu skrapla się powietrze i zalega woda. Bez obawy to tylko para.

Hough

Opublikowano

Wiem, że nie pomogę, ale może wywołam uśmiech na koniec tego roku xD

http://52acun.com/shop/27-148-large/naklejka-diesel-musi-dymic.jpg

Szczęśliwego Nowego Roku wszystkim Forumowiczom. :)

Opublikowano
Matthew177 święta racja :D , a tak na poważnie dzięki za życzenia i wzajemnie.