Skocz do zawartości

e63 645ci problem falujące obroty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam posiadam e63 645ci z 2004 roku i mam problem z falujacymi obrotami , jak jest zimny i ma 700 obrotów to jest w miare ok ale jak sie nagrzeje i ma 500 obrotów to trzesie , trzesie tez przy schodzeniu z obrotów miedzy 1000 a 700 obr, wymienione swiece na denso , czyszczona przepustnica i kalibrowana , sprawdzane sondy lambda , sprwdzony przepływomierz , wyskakiwał bład czujnik róznicy cisnienia ( został wymieniony na nowy z aso ) wymienione membrany odpowietrzajace po obu stronach , a najgorsze jest to ze nie pokazuje zadnego błedu na inpa , dis ? czy moze byc wiana cewek zapłonowych , a moze przepustnica ? ale dlaczego nie pokazuje zandego błedu . dodam ze układ dolotowy jest szczelny jak postoji 10min na wolnych obrotach to dymi ale to chyba normalne....moze vanosy , moze katalizatory , wiem ze jest jeszcze jakia silniczek strujacy klapkami czy to moze byc jego wina? Pozdrawiam.
Opublikowano
Jak postoi na wolnych kilka minut 5-10 kopnij pedał gazu i sprawdź czy biała chmura z układu wydechowego pójdzie tzn. bąk :P
Opublikowano
  • Autor
tak jak postoi 10min i dam gazu do oporu to jest biała chmurka dymu , ale jak jade czy stoje w korku 3 min to nic nie dymi chyba olej sie gdzies zbiera i go przepala ale czy to moze byc przycyzna falowania?
Opublikowano

Mam dla Ciebie nie miłą wiadomość :( moja poprzednia 645ci z 2004 r miała te same objawy drgawki silnika odczówalne na całej budzie na wolnych obrotach szczególnie przy otwartych dorsach .

Błędów żadnych nie pokazywało na kompie :roll: na postoju po paru minutach puszczała chmure białego dymu , auto oddałem do serwisu diagnoza :

Uszczelniacze zaworów :!:

Nie wiem jak to się zakończyło faktycznie bo auto miałem na gwarancji ( całe szczęście ) dali mi inną a tamtą zabrali także tylko to ci mogę podpowiedzieć . Powodzonka

Opublikowano
  • Autor
Dzisiaj wymieniłem wszystkie cewki zapłonowe, jak jest zimny chodzi idealnie a jak się nagrzeje znowu trzesie i faluje obrotami.......
Opublikowano
A co z przepustnicą? może samo jej wyczyszczenie nic nie dało, ja miałem wymienianą przepustnicę bo też falowały.
Opublikowano
  • Autor
No właśnie nie wiem przepustnica była czyszczona i kalibrowana , zaden bład przepustnicy nie wyskakuje......nie wiem czy jest sens wymieniać ja w ciemno....
Opublikowano
Jak nie ma błędu to przepustnica jest ok, czyli to co kolega wyżej napisał, prawdopodobnie uszczelniacze. jaki przebieg ?
Opublikowano
Mam ten sam problem- jeszcze nie naprawiałem bo mam poważniejszą usterkę(czasami nie odpala) Moj mechanik mi o tym mówił, nie pamiętam dokładnie. Chyba chodzi o wspomniane wcześniej uszczelniacze. Raz odessał mi olej, który naciekł i problem zniknął na 2 tygodnie. Nie wymieniaj przepustnicy. Niedługo do niego jadę to zapytam o co dokładnie chodzi.
Opublikowano
  • Autor
Przebieg mam około 130tys km.....wymiana tych uszczelniaczy to duży koszt? trzeba rozbierać silnik? Robił to ktoś w swoim aucie? jak kupowałem 4.4 myślałem ze to silnik nie do zajeżdzenia......
Opublikowano

130 tysięcy ???????????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Koszt 5 tysięcy zł

Ja nie robiłem i jak na razie robić nie muszę.

Ja też nie wiedziałem o wszystkich bolączkach tego silnika ale jak się go dobrze eksploatuje to nie powinno być problemów.

Opublikowano
  • Autor
niemozliwe ze uszczelniacze maja cos do nierówej pracy silnika...........wydaje mi sie ze uszczelniacze maja zwiazek z dymieniem i łykaniem oleju.......
Opublikowano
mój mechanik powiedział, ze ja ma problem z jakimiś rurkami w których siedzą świece. Raz po odessaniu z nich oleju silnik pracował równo przez około 2 tygodnie.
Opublikowano
  • Autor
a co to za rurki , mogłbyś dopytać mechanika dokładniej?
Opublikowano

7;20 są rurki, może o te chodzi?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
mój mechanik powiedział, ze ja ma problem z jakimiś rurkami w których siedzą świece. Raz po odessaniu z nich oleju silnik pracował równo przez około 2 tygodnie.

To sa tuby swiec. Po obu stronach zakonczone gumowymi uszczelkami, ktore z biegiem czasu twardnieja i puszczaja olej do srodka. Przebicia gwarantowane. Jest juz od dawna upgrade tego elementu, plastik zastapiono metalem. Koszt ze ku...mac, tylko aso, z tego co pamietam. Jesli tuby nie maja widocznych uszkodzen, odksztalcen, wymiana uszczelek zalatwia sprawe. Wykonujemy ta czynnosc przy wymianie uszczelki pod pokrywami zaworow. Zestaw dobrej firmy, np elring, ma je w komplecie. Puszczanie dymka po 10min to na 99% uszczelniacze. Za jakis czas bedzie puszczala po 5min :) , a pozniej to juz po 1min :) . Wymiana uszczelek pod pokrywami: katorga. Ja zrobilbym kompleksowo: uszczelniacze+cala reszta i po sprawie. Teraz wymienisz uszczelki na tubach i pokrywach a za pare tygodni uszczelniacze padna do konca i wszystko od nowa. Zobacz temat na e70: dymienie z v8. Tam dosc dobrze to opisalem.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Wszystko się zgadza. Znowu po podklejeniu i wyczyszczeniu tych tub obroty przestały falować. Nie wiem, czy w ogóle będę naprawiał auto, jeśli już to tylko w całości z uszczelniaczami.
Opublikowano
Kosztowne ale życzę powodzenia