Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Swięta w pełni i spotkań rodzinnych też wiele więc i nowe tematy sie rodzą:)

W wigilię bylem w domu rodzinnym i siedząc po wieczerzy brat mój mówi tak . Muszę sprzedać moje BMW bo jest już stare i co nieco trzeba by przy nim zrobić a chcę kupić coś terenowego bo tego wymaga jego praca - jeździć musi w rózne czasem trudno dostępne miejsca.

Do rzeczy. Zacząłem się zastanawiać czy tej BMki nie wziąć jest to E39 1996r 2.5 tds ciemny granat metalik sedan , ma ładne alumki i bogate wyposażenie ( licznik taki jak w siodemce fajne audio i welurowe fotele, kierunki białe jakis tam pakiet ma czy jak to się zwie). Tyle o zaletach wizualnych. teraz wady. Fotel kierowcy - zniszczone poszycie - on wytarł bo jak auto było kupowane 7 lat temu to było naprawdę super z wyglądu. Do tego kierownica wytarta, co najgorsze to jakiś gamoń przytarł mu bok na parkingu przed domem tak że prawy bok porysowany z czego tylni błotnik lekko do gołej blachy i tylne prawe koło było przestawione ( auto stało bokiem przy ulicy i gamoń zaciągnął od tyłu po sam przód ) do tego zbiegł z miejsca :(. Przestawione koło naprawił bo wymienił całe prawe zawieszenie , zbieżność ustawił i jeździ nim na co dzień.

Na przestrzeni tych 7 lat zrobił 150tys. km. Rzeczywisty stan licznika na dziś dzień to blisko 400tys. km - wyświetla około 300tys. ale wiemy że nieuczciwy sprzedawca go kiedyś o 100tys. przekręcił. Przez ten czas nigdy go to auto w trasie nie zawiodło a jeździ dużo . Co wymieniał? Akumulator , tuleje tylnego zawieszenia, tarcze przednie z klockami, olej kiedy trzeba i raz regulował cos przy pompie u mechanika . Teraz mowi że już nie chce w niego kłaść i wystawi go za 3tys. zł i mówi . Niech szybko się sprzeda bo muszę kupić to terenowe. Zażartowałem że za tę kasę może ja wezmę ale zastanawiam się bo mówił że jakieś tam wycieki w silniku robi mu teraz mechanik - jakieś tam wycieki to wiem że zawsze miał i jeździł, do tego mowi dwumasa niedługo będzie do wymiany i że stary itp. Zawsze mi się to auto podobało bo było ciche - nie trzeszczą plastiki do tego zrywne no i mowi brat że mało pali. Kiedyś jechałem z nim 200km to pisal że średnie spalanie 5.75l/100km. ale jechaliśmy 90km/h rzadko 100km/h.

Nie wiem ile to pali? W raportach piszą że 8l/100km a brat mowi że jak jeździsz z głową to mało pali a nawet mniej jak mondeo które kiedyś miał a było to 2.0 TDDI kombi 2001r w MK3. Mówił że w mieście zimą jak ciśniesz to BMW i 13l weźmie ale on jej nie katował. Czasem mówił, że jak się spieszył to sobie 160km/h leciał ale nieczęsto . Generalnie zawsze powtarzał że ludzie źle gadają o tym silniku a jest zupełnie odwrotnie.

Aha - jeszcze sensor abs jest do naprawy bo ponoć to bolączka tych autek.

Nie wiem czy to brać czy nie??? Co byście drodzy forumowicze zrobili??? Ja tym autem jeździł bym do pracy 66km w dwie strony dziennie i trasa żadnych świateł ani mnóstwa skrzyżowań.

Co robić ??? Ja mam teraz uno 899cm3 z 2002r stan silnika i zawieszenia super a blacharki nieciekawy . On jest właśnie na dojazdy do pracy. Jako rodzinne autko mam Peugeota 806 z 2000r 2.0 HDI - stan super.

BMW zawsze mi się podobało i co robić ????

Z góry dzięki za wszelkie sugestie!

Pozdrawiam

Opublikowano
Za 3000 to brać i nie patrzeć, o ile ufasz bratu. TDS to silnik wymagający dobrego traktowania, ale odwdzięcza się niskim spalaniem i jako taką dynamiką. Jeżeli tylko brat nie buja Cię odnośnie stanu technicznego, to napewno nie taniej, ale zdecydowanie wygodniej, bezpieczniej i dostojnie niz uno. 400000 to jest "wiek średni" dla tego silnika, widziałem tds mające po 700000 i nadal kręcące kilometry, z czego jeden regularnie z dwuosiową przyczepą po europie.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
Jak za 3 tyś. i w dodatku od brata który jeździ nią 7 lat to chyba nie masz co się zastanawiać tylko brać. A źle o tych silnikach piszą ci którzy kupili zarżnięte sztuki z nie wiadomo jakim przelotem. Ja osobiście sobie żabkę bardzo chwaliłem.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
Dziękuję koledzy za odpowiedź. Brat raczej nie bajeruje a tą cenę taką chce bo on taki jest . Zarabia nieźle i ma ciągle na wszystko mało czasu ( zalatany bardzo jest i dużo jeździ ) Mówił mi kiedyś że co jak co ale to BMW to twardy samochód na to co on jeździ. Musi mieć 4x4 z dużym prześwitem bo dużo w terenie pracuje ale mówił że wroci do BMW ale e46 coś tak gadał. Ja parę razy jego e39 jechałem i jak działał abs a co za tym idzie ASC to jazda jak po szynach - zero wychyleń na zakrętach do tego dźwięk 6-cyl super no i ten komfort. Patrzyłem już ile dwumasa , lakierować też bym chciał po prostu ja tak mam że o auta dbam i chciałbym żeby była jak dawniej. Wiem że opłaty droższe będą ale mój Peugeot też do najtańszych w utrzymaniu nie nalezy bo to duży choć kwadratowy van jest :). Swoją drogą ma bardzo dobre blachy ten Peugeocik czego o Uno nie można powiedzieć. Uno ma 81tys. oryginalnego przebiegu, silnik super zawieszenie też no ale kupiłem go rok temu i blacharka nie była za ciekawa ale czego chcieć od autka za 1500zł. Koni uno też ma mało bo 39;). Ja jak jade do pracy to zawsze 80km/h nie lubię się spieszyć do pracy inaczej do domu;). Myślę że nie powinna ta BMk'a wiele palić przy spokojnych prędkościach.
Opublikowano
Z tego, co mówisz to egzemplarz Twojego brata wymaga przede wszystkim poprawek estetycznych, technicznie jest całkiem całkiem. Wiesz, historia auta znana, cena niewysoka - brałbym. Tym bardziej, że w razie czego masz drugi wóz.

A-Z

Myjnia ręczna ● pranie tapicerek ● czyszczenie skór ● doradztwo zakupowe

Ul. Sportowa 6, 55-095 Mirków ok. Wrocławia

536 - 802 - 804

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.