Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam :) Chciałbym zapytać czy jest ktoś kto ma taki sam silniczek jak ja i ma założoną instalacje LPG ( Compact 316i m43b19 ). Chodzi mi o to jak LPG w tym silniku się sprawuje i czy w ogóle się sprawuje... :) Pozdrawiam :P
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
:search: Na Forum jest tego mnóstwo :search:
Opublikowano
Nie znalazłem na forum posta który konkretnie dotyczy mojego silnika i instalacji gazowej... Dlatego zapytałem konkretnie o ten silnik :)
Opublikowano
Tak jest. Wychodziły w Compactach. To Ty nie zachowuj się jak dziecko docinając takim tekstem to nie przedszkole... Po to jest forum aby pytać jak się czegoś nie wie ( Dzięki za pomoc z tym postem " który przeoczyłem" ) Widocznie przeoczyłem ten post bo byłem wpatrzony w [e36] m43b19 a nie [e46] m43b19 a fakt faktem to te same silniki tyle ze w [e46] mialy juz przeciwwagi... ; ]
Opublikowano
Ja mam taki samochód na gaz. Przejechałem ok 60tys na gazie a przebieg ogolny samochodu w tej chwili to ok 350tys km. Instalacja STAG bodajże 4. Uważam, że jest rewelacja. Zero problemów. Soalanie w lecie 9-10l lpg/100km
Opublikowano
[e36] m43b19 ? :) Jaki rocznik ? :) Dobrze widzieć, że komuś instalacja LPG w tym silniczku się prawuje ;) Kompletnie zadnych problemów? Jakieś różnica w mocy benzyna \ LPG?
Opublikowano
rocznik 99. Różnica między gazem a paliwem na pewno jest ale praktycznie niewyczuwalna. Moja instalacja ma półtora roku i dopiero 60tys na niej zrobiłem więc jest nowa. Wcześniej miałem toyotę 260tys na gazie zrobiłem i dopiero wtedy zaczęły się wycieki z silnika i słabe przyspieszenie.
Opublikowano
Ten silnik jest genialny do gazu. To 8 zaworowa jednostka o pojemności 1895cm. Przy tych gabarytach compacta silnik nawet się nie spoci. Ma dużą rezerwę mocy
Opublikowano
ja osobiscie nie posiadam takiego silnika al rowniez wiem, ze spokojnie mozesz zakladać instalację do niego, nie oszczedzaj jednak ani na instalacji ani na gazowniku bo to jest jak inwestycja, wiecej wydasz wiecej zyskasz
Opublikowano
Dzięki za pomoc koledzy :) To chciałem wiedzieć :) teraz nie mam wątpliwości i będę zakładał :) Ogólnie silnik mam po remoncie kapitalnym.. Postanowiłem dać mu drugie życie ( pierścienie tłokowe nowe,uszczelka pod głowicą pod pokrywą zaworów, uszczelniacze zaworowe, planowana głowica, gniazda zaworowe, świece, przewody, sonda lambda, filtr paliwa, olej w silniczku wiadomo i filt oleju no i paski i jeszcze pare pierdół typu np króciec za silnikiem od układu chłodniczego. :) Gazownika znalazłem obeznanego i założy mi instalacje z lepszej półki :)