Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pojawia mi się na iDrive sporadycznie błąd "Run Flat Indicator", przeczytałem, że ma to związek z oponami.

Najdziwniejsze jest to, że błąd się pojawia różnie, np.:

- 3 tygodnie cisza

- kilka razy dziennie

- i tak cyklicznie co jakiś czas...

Co może być powodem? Błąd pokazywał mi się zarówno na kołach z oponami letnimi, jak i zupełnie innych kołach z zimówkami.

Może powodem jest to, że nie mam specjalnych opon typu "Run Flat", ale tego nie wiem, bo nie wiem jak to sprawdzić...

Opublikowano
A po zmianie lub pompowaniu kół resetujesz w bc?

Nie wiedziałem, że jest taka opcja. Znalazłem i zresetowałem poprzez:

iDrive -> Vehicle settings -> RPA -> set tyre pressure

Na odpalonym silniku w bezruchu samochód na równej nawierzchni. Po czym ok 1-2 sekund się aktualizowało i już.

Czy to to samo, tylko, że za pomocą iDrive? Póki co błąd się nie pojawia, no ale zobaczymy za jakiś czas.

Opublikowano

Albo czujnik padł, albo ciśnienie w którejś z opon jest za niskie, lub za wysokie.

Sprawdź ciśnienie osobiście i zresetuj raz jeszcze.

Jak błąd będzie się dalej pojawiał, sprawdź go przez komputer.

Opublikowano
Ciśnienie mam w każdym kole 2,3. Pod komputer jak podpinałem to niby nic w tej kwestii nie pokazywał, ale za niedługo będę miał okazję sprawdzić raz jeszcze.
Opublikowano

Może takie wariacje wynikają z tego, że ciśnienie w oponach fabrycznie powinno być różne w zależności od osi.

Aż tak się nie znam, ale spróbować warto.

Opublikowano

Gdyby było niewłaściwe ciśnienie to teoretycznie powinna pokazać się kontrolka, problem był opisywany tutaj:

viewtopic.php?f=70&t=107296

Szczerze mówiąc zdziwiłem się trochę jak poszukałem jakie właściwie powinno być ciśnienie w oponach, dla mojej wersji 163KM, 205/55R16:

przód 2.1 - 2.5

tył 2.6 - 3.0

Ja jak pisałem we wszystkich nabiłem po 2.3. Szczególnie dużo wydaje mi się na tył.. aż do 3.0. Faktycznie macie takie ciśnienie w swoich BMW?

Źródło odnośnie ciśnienia w oponach:

http://www.oponeo.pl/narzedzia/tabela-cisnien/dla-bmw/3e90/2-0/120

Opublikowano

Ja najczęściej jeżdżę sam i nabite mam:

przód 2,1

tył 2,6

Te drugie wskazania są dla pełnego obciążenia samochodu, jak wybierasz się na wakacje z rodziną i pełnym bagażnikiem.

A wartości nie są z kosmosu. Projektanci nie bez kozery podają właśnie takie wskazania. Samochód jest najbardziej stabilny i przewidywalny podczas jazdy właśnie przy takich ciśnieniach, jakie podaje producent.

• 5 lat później...
Opublikowano
Pojawia mi się na iDrive sporadycznie błąd "Run Flat Indicator", przeczytałem, że ma to związek z oponami.

Najdziwniejsze jest to, że błąd się pojawia różnie, np.:

- 3 tygodnie cisza

- kilka razy dziennie

- i tak cyklicznie co jakiś czas...

Co może być powodem? Błąd pokazywał mi się zarówno na kołach z oponami letnimi, jak i zupełnie innych kołach z zimówkami.

Może powodem jest to, że nie mam specjalnych opon typu "Run Flat", ale tego nie wiem, bo nie wiem jak to sprawdzić...

marcin_wroclaw, w jaki sposób rozwiązałeś problem z tym błędem? Mam niestety to samo.