Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam problem w mojej "buni" mianowicie parę dni temu strzelił mi przewód hamulcowy lewy tylni i jeździłem z takim z 3 dni (hamowanie miałem tylko na przedniej osi)

dziś postanowiłem wymienić uszkodzony na nowy. Podczas wymiany wszystko przebiegało normalnie do czasu odkręcenia starego przewodu i o dziwo nie pojawił sie płyn no może z 3 kropelki. Wiec umieściłem nowy przewód i przystąpiłem do odpowietrzania układu do tego kola w tradycyjny sposób. Gdy zaczepem pompować pedał ( poprawnie wykonywane! druga osoba upuszczała) nie robił się twardy mimo pełnego pojemnika płynu hamulcowego a płyn nie ubywał z pojemnika.

Pojawiało się powietrze wiec kontynuowałem to około 20 min bez skutku 0 płynu tylko powietrze.

Pedał wcale nie twardnieje! mimo wszystkich zaworów zamkniętych.

pedał cały czas był sprężysty jaka możne być przyczyna tego zjawiska i jak temu zaradzić proszę o pomoc!!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czekaj, czekaj, w którym momencie ta druga osoba upuszczała odpowietrznik?

Masz zapompować, trzymać pedał, druga osoba odkręca odpowietrznik, upuszcza płyn/powietrze, i zaraz dokręca, dopiero wtedy puszczasz pedał, i zaczynasz zapompowywać znowu.

Opublikowano

pompuje dajmy na to 10 razy i trzymam on w tym momencie delikatnie odkręca zaworek wychodzi powietrze zakręca potem znów to samo. ale czy pedał nie powinien podczas mojego pompowania być "twardy"?

bo on ciągle jest taki sam nic nie twardnieje.

dodam ze auto stoi cały dzień w garażu i nie ma nigdzie wycieków a pompowane było już pewnie z 30 min

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale robisz wszystko na zgaszonym silniku?

Jak wychodzi powietrze, to znaczy że coś tam się odpowietrza. Chyba ze przy wymianie węża jakiś syf wpadł i blokuje przepływ.

U mnie na suchy układ też trochę zeszło zanim z tyłu popłynął płyn.

Ewentualnie możesz zrobić taki bajer, że skombinujesz jakąś przystawkę do zbiorniczka i delikatnie podasz mu ciśnienia, żeby wypchało płyn tyłem.

W aso bmw taki sprzęt mają. Ja później zacząłem używać "ssaka", taki zbiorniczek zakładany na kompresor i na odpowietrznik, wytwarza podciśnienie i zasysa płyn ze zbiorniczka.

Opublikowano

tak zgaszony silnik.

A można podaj przodem przez pojemnik z płynem ciśnienie sprężarka?

i 2 pytanie czy pedał podczas pompowania powinien być cały czas miękki ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spróbuj najpierw odpowietrzyć pompę.Znajomy miał kiedyś taki problem i w pompie było powietrze i nie pobierała płynu.
ec2Wze6.jpg
Opublikowano
dzięki właśnie odpowietrzyłem pompę i było tam powietrze i teraz 5 naciśnięć pedała i jest twardy dzięki wielkie za pomoc! mykam do roboty bo trzeba jeszcze na myjnie skoczyć!
Opublikowano
przepraszam za spam ale proszę o pomoc bo zostałem uziemiony na święta i nie wiem co mam robić

Kup mleko zamiast flaszki, na pewno pomoże. :mrgreen:

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/