Skocz do zawartości

E91 N46 valvetronic - kasowanie adaptacji i sama adaptacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Chciałbym się spytać , kogoś kto już to robił - a mianowicie kasował adaptację valvetornica.

Z tego co wyczytałem w TIS to adaptację się kasuje przy wymianie motoru VVT , mnie interesuje czy mogę to zrobić bez wymiany ze starym motorem.

Na forum e46 wyczytałem, że koledzy przy falowaniu obrotów odłączają vvt i mają spokój , a mocy im nie ubywa.

Ja nie chcę usuwać valvetronica tylko urególować obroty .

W inpie znalazłem zakładkę z kasowaniem adaptacji vvt i vanosów oraz czegoś tam i pod tym też jest opcja ze skasowaniem wszystkiego. W tisie wyczytałem , że owa adaptacja jest automatyczna przez 5 pierwszych cyklów włączania i wyłączania auta.

Chcę się dowiedzieć czy jak to skasuję to czy nie rozreguluje się coś , że później nie odpalę auta ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
nic sie nie powinno stac, inpa nie kasowalem ale ista tak, auto odpalisz nawet jak valvetronic poda to zaczyna dzialac przepustnic i auto jezdzi, jest troche bardziej przymulone i wiecej pali srednio niecaly litr, pisze zdoswiadczenia z tymi silnikami a nie wyczytane bzdety
Krzysztof
Opublikowano
  • Autor

No to kasujemy :]

mam jeszcze jedne pytanko - czy mogę skasować wszystkie adaptacje silnika jakie są dostępne w Inpie ? Jak już kasować to chyba wszystko .

Patrząc z innej strony jeżeli pada silnik od vvt to jak skasuje wszystkie adaptacje to może padnie do końca i kupię nowy .

Auto ma 205k km i gdyby nie te falowanie to do niczego nie da się doczepić , sama radość ( czasami przy falowaniu gaśnie :twisted: )

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
no to juz koncowka, ponad 200 tysi to i tak dlugo wytrzymal...
Krzysztof
  • 2 lata później...
Opublikowano
Mam pytanie odnosnie valvetronica w n52b25, chce wymienic uszczelke pod valvetronicem i pytanie czy moge sobie to samemy wykrecic wlozyc nowa uszczelke i przykrecic nie powodujac rozkalibrowania tych zabkow? Czy musze miec jakies specjalne narzedzia zeby to zrobic poprawnie?
Opublikowano
Ja mam 145tys i zadnych oznak falowania i problemow z valvetronikiem.