Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

po wyłączeniu zapłonu słychać dziwne buczenie, które jest zaprezentowane na filmie:

https://www.dropbox.com/s/uqjfy163qd3nryr/Wideo%2016.12.2013%2C%2014%2053%2034.mov

Czy ktoś miał taki problem?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem jak inni ale ja nic nie słyszałem na tym filmiku. Jesteś pewien ze buczenie dochodzi z radia a nie z klimatronika?

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano

Hej,

Ja miałem takie buczenie, u mnie to nie było buczenie z radia tylko z klimy, samo ustało po jakimś czasie... ale z tego co się orientowałem w temacie to prawdopodobnie buczał wiatrak mieszający powietrze gdzieś tam w środku, trzeba by było go przeczyścić lub wymienić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli chodzi o to buczenie z klimatronika to jest to prawidłowy objaw

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

Opublikowano
Właśnie przed chwilą wyjmowałem radio i jednak to nie z niego.. Więc jeśli z klimatronika to naprawdę tak ma być? Bo przy wyłączonym silniku to trochę dziwny dźwięk..
Opublikowano

tak ma byc

powietrze jest zaciagane przez klimatronik i analizowane dla lepszej efektywnosci po odpaleniu auta

Lepiej pchać niż ciągnąć... | Bita Malowana Wy-szpachlowana...

http://oi59.tinypic.com/oqvqmr.jpg

Opublikowano

Przy lepszym przysłuchaniu się słyszałem to, mam to samo u siebie z tym, że wydaje mi się, że kiedyś tego dzwięku nie było a teraz jest i to coraz głośniejszy.

I nie jest to z radia a na pewno z klimatronika. Ale skoro tak ma być hmm bo już się sam tym denerwowałem troszkę.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Z tego co się dowiedziałem tak nie powinno być a problemem jest zabrudzony lub zepsuty wiatraczek lub wentylator.. Niedługo ktoś to będzie u mnie rozbierał więc napiszę więcej ;)
Opublikowano
mówiłem że wiatraczek :) , daj znać o który wiatrak chodzi. może jakieś zdjęcia ;)
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam ponownie. Trochę to trwało ale rozebralrm wreszcie ten panel z klimatronika i halas wydaje właśnie wiatraczek z klimatronika. Wyczyscilem go dokładnie bo było tam pełno kurzu lecz to nic nie dało. Dopiero klimatronik ustawiony w pionie nie wydawał z siebie żadnych odgłosów. Pytanie czy ktoś to kiedyś wymieniał i czy taka cześć jest dostępna ?

Zdjeć niestety nie mam ale jeszcze zrobię bo będę tam grzebał ..

Edytowane przez bboykazuya
Opublikowano
Witam ponownie. Trochę to trwało ale rozebralrm wreszcie ten panel z klimatronika i halas wydaje właśnie wiatraczek z klimatronika. Wyczyscilem go dokładnie bo było tam pełno kurzu lecz to nic nie dało. Dopiero klimatronik ustawiony w pionie nie wydawał z siebie żadnych odgłosów. Pytanie czy ktoś to kiedyś wymieniał i czy taka cześć jest dostępna ?

Zdjeć niestety nie mam ale jeszcze zrobię bo będę tam grzebał ..

Opublikowano (edytowane)
Kolego usterka panela/sterownika klimatyzacji polegająca na nie wyłączeniu tego wiatraczka to częsty problem w modelach e46 i e39. Rozwiązanie albo wymiana panela albo zabieranie stałego plusa z zasilania panela klimatyzacji po wyłączeniu zapłonu, korzystając oczywiście z plusa po zapłonie przy panelu. Edytowane przez Tomek1983asd
.
Opublikowano
mi to buczy od początku, jakoś nie zwracam na to uwagi, pierwsza zasada mechaniki, jak coś dobrze działa to się tego nie rusza :) ale jak kto woli, można sobie zmienić ten panel, tylko pytanie po co.. :roll: