Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jestem nowym użytkownikiem E46-ki :)

podejrzewam ze temat przewijał się na forum, ale w każdym razie proszę o rade. A mianowicie zakupiłem moja pierwsza bunie w ramach leczenia kompleksów fordowych :) i wiedziałem ze mam przy niej trochę do pogrzebania, a mianowicie tuleja do wymiany na belce ( tylna) która trzyma most. Ale jak to w życiu bywa po zdjęciu mostu widziałem ze pozostałe tuleje tez maja wiele do życzenia wiec wyprułem cale tylne zawieszenie i wsadziłem nowe tulejki dla świętego spokoju :)

No i własnie teraz się zastanawiam czy całość skręcić przy uniesionym tyle czy na glebie ?

Opublikowano
Łatwiej będzie chyba na"uniesionym tyle".Wszystko troche waży,lepiej będzie montować etapami.Który masz rocznik,sprawdzałeś mocowanie sanek?Ja miałem pęknięte mocowanie sanek :( -przypadłość E46 przed liftem
never again N46
Opublikowano

Rocznik 2000

Nie przyglądałem się specjalnie, ale tak na szybko grzebiąc w swojej pamięci to wyglądało ok :)

Nom własnie czytałem ze z tym mocowaniem jest lipa i jeszcze z wysuwającymi się półosiami...

Tylko pamiętam ze jak grzebałem w focusie to producent podawal wymiar miedzy wahaczem a górna krawędzią kielicha i dopiero sie wahacze skręcało. Stad moje pytanie czy trzeba się kierować jakimis nastawami producenta przy skręcaniu sanek i wahaczy ??

Opublikowano
Generalna zasada jest taka, wahacze do mocowań dokręca się po obciążeniu zawieszenia. I czy to będzie na glebie, czy podstawisz pod piastę lewarek i podniesiesz ją do góry - to bez znaczenia. Najważniejsze to nie skręcać zawieszenia odciążonego, bo później, po obciążeniu tuleje pracują stale napięte i bardzo szybko się zrywają.

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.