Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio zauważyłem, że nawet jak mam ciepły silnik to mi kopci na biało. Robie dość krótkie trasy ok 11km. Pojawił się też nagar na korku oleju. Olej wymieniany około 2 miesiące temu.

Silnik M54b22 170km. Temp wg. Testu 7 waha się 87-98 stopni.

Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez qasu123
Opublikowano
Zależy w jakiej temp na zew. U mnie też na - temp. na postoju unosi sie biały dym chociaż korek suchy. A temp. wg testu 7 nigdy mi nie przekroczyła 92. Nie wiem czy Ci termostat przypadkiem za późno nie otwiera. Ale to niech inni skomentują
Opublikowano
nie przesadzasz? jest zimno roznica TEMPARATUR... WILGOC w silniku, oleju i w wydechu to musi odpAROWAC a robisz do tego krotkie trasy. polec w trase z 200 km i daj znac czy dalej bedzi "dymic"
BUNIA :)
Opublikowano

Temp ok 0. Nie mam LPG. Temp przy 80km/h to ok 95 stopni. Po ok 2km wychodzi z niebieskiego pola. A po ok 8km jest pion. Civic w podobnych warunkach nagrzewa się ok 4km do pionu

Opublikowano

Pozwolę sobie upnąć.

Gdy silnik nagrzeje się ogrzewanie działa, zawsze jest pion. Nie przegrzewa się, nie wywala płynu. Zastanawiam się czy nie za długo sie nagrzewa, 10km to sporo.

Odpalam przy ok 0-2 stopni na zewnątrz. Jadę spokojnie przez ok 1,5km z prędkością ok 60km/h do świateł stoję chwile i jadę przez ok 10km ze średnią prędkością ok 80km/h.

Opublikowano
co do kopcenia to zalej jakieś inne paliwo. tez kiedyś miałem problem z kopceniem. co się okazało to wszystkiemu winne było gówniane paliwo, zaczolem tankować gdzie indziej i problem się sam rozwiązał :)
Opublikowano

Zaatakuje na innej stacji i zobaczę.

Wracając do długiego nagrzewania. Wg testu 7 przy temp. Ok 2 stopnie po ok 1min mam ok 23stopnie po około 2-3 km mam około 55 stopni. natomiast od tych 55 juz bardzo wolno się nagrzewa i przez następne 10km dobilo do ok 80 stopni

Opublikowano

Jak dobije do 60 wyjdź i sprawdź czy termostat się otworzył potem to samo przy 70 i 80 st. Później zanim osiągnie 90st.

Jak będziesz miał wąż idący z termostatu na chłodnicę ciepły albo letni to puszcza za szybko na duży obieg

U mnie jak zacznę jechać od razu po za miastem od zimnego silnika w podobnych temp jak piszesz to temperatura narasta cały czas tak samo. Co kilka sek stopień w górę i nie ma problemów takich jak piszesz, że nagrzewa się wolniej. Cały czas idzie liniowo

Opublikowano
Jak dobije do 60 wyjdź i sprawdź czy termostat się otworzył potem to samo przy 70 i 80 st. Później zanim osiągnie 90st.

Jak będziesz miał wąż idący z termostatu na chłodnicę ciepły albo letni to puszcza za szybko na duży obieg

U mnie jak zacznę jechać od razu po za miastem od zimnego silnika w podobnych temp jak piszesz to temperatura narasta cały czas tak samo. Co kilka sek stopień w górę i nie ma problemów takich jak piszesz, że nagrzewa się wolniej. Cały czas idzie liniowo

tez bym szukal winy w termostacie najlepiej go wykrecic i sprawdzic czy dziala.

Opublikowano

Działać mu działa. Najlepiej robić to na aucie. Bez sensu wykręcać bawić się w odpowietrzanie itd jak można dotknąć wąż idący na chłodnicę. Jak po puszcza to będzie letni. Trzeba test temp włączyć i otwierać zatrzymywać się co 10st i obserwować.

Ale raczej termostat się otwiera za szybko jak nagrzewanie zaczyna "mulić"

Opublikowano

Przy ok 80 stopni sprawdziłem i wąż jest ciepły. Wychodzi na to, że puszcza obieg. Przy mniejszych temp. będę starał sprawdzić. Jednak coś mi mówi, że to termostat. Zgadza się?

Przy -4 robiąc ok 15km temp nie wzrosła ponad 82 stopnie.

Nie wiem czy to ma znaczenie, ale jakiś czas temu mechanik wymianiał mi czujnik temp. wody/oleju. Po wymianie błąd zniknął.

Jakiej firmy termostat polecacie?