Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znajomy ma E91 z szyberdachem panorama.

Szyber jest osadzony ciut za nisko. Podczas szybszej jazdy powoduje to duży hałas. Wymontował podsufikę chcąc go zamocować lepiej, ale nie domyślił się które śruby pozwalają na regulację.

Czy ktoś z Was zna temat?

Adrian

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Potwierdzam powyższy adres. Też tam robiłem i jest bardzo dobrze. warsztat wygląda trochę dziwnie, ale naprawdę potrafią to robić.
Opublikowano

Dzięki za namiary, tylko że jesteśmy w Poznaniu i wycieczki do Wawki autem w najbliższym czasie nie ma w planach.

Czytałem też już wcześniej o tych magikach i o wymianie uszczelek.

W tym przypadku bardziej chodziło o wiedzę którymi śrubami można wyregulować samo dopasowanie zamkniętej szyby do dachu. Pewnie to nie rozwiąże tematu tak kompleksowo, ale będzie na pewno lepiej, bo na pierwszy rzut oka widać, że szyba jest za nisko w porównaniu z dachem.

Opublikowano
Dzięki za namiary, tylko że jesteśmy w Poznaniu i wycieczki do Wawki autem w najbliższym czasie nie ma w planach.

Czytałem też już wcześniej o tych magikach i o wymianie uszczelek.

W tym przypadku bardziej chodziło o wiedzę którymi śrubami można wyregulować samo dopasowanie zamkniętej szyby do dachu. Pewnie to nie rozwiąże tematu tak kompleksowo, ale będzie na pewno lepiej, bo na pierwszy rzut oka widać, że szyba jest za nisko w porównaniu z dachem.

śruba od regulacji domkniecia dachu znjduje sie w kokpice pod lampkami do oświetlania wnętrza. musisz je zdemontowac i bedziesz widział śrube na klucz sześciokątny lub słoneczko, nie pamietam jaki rozmiar. tym sie recznie domyka dach do pozycji jaka ci pasuje. Nastepnie w inpie robisz kalibracje dachu i ma działać. przerabiałem to poniewaz rok temu przypadkiem wcisłem przycisk do uchylania dachu w zimie jak dach był skuty lodem. wtedy mi cos tam poprzeskakiwało i dach sie nie domykał. zrobiłem jak w/w opisałem i dach śmiga. dodatkowo zrobiłem dziurki w uszczelkach i przepchałem przez nie żyłke do wykaszarek husqvarna:) nie pamietam grubosci ale cos mi świta 3.0mm lub 3.3mm. dodam ze wczesniej musiałem w uszczelke wpuścić smar typu wd40 a żyłke posmarowałem zwykłym smarem, bez smarowania nie dało sie przepchac. po tej operacji przy wiekszych prędkościach nie szumi z dachu jak wczesniej. pozdrawiam

Opublikowano

Pasuje tam klucz "słoneczko" - to pierwsze, co zrobiłem, ale po otwarciu i zamknięciu dach wracał na swoją pierwotną pozycję.

Nie pomyślałem jednak o inicjalizacji, że w ten sposób "zapamięta" pozycję startową.

Dzięki wielkie za podpowiedź.

• 3 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Muszę to robić śrubką? Mi dach nie dosuwa się tak około 0,5cm.

Dosuwam go normalnie guzikiem w dobrą pozycję i puszczam chyba kalibracje. Nie działa.

No i teraz śrubka czy źle robie kalibracje?

W inpoe, w dachu mam dwie opcje. Wybieram pierwszą, dach robi swoją robotę. W drugą opcje jak wszedłem to dach się wsunął i nie chciał się wysunąć....

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
Witam mam też problem z regulacja szyberdachu, akurat w moim przypadku sa to trzaski uszczelek. Po dociśnięciu lęku szkła dźwięk ustaje. Poproszę o jakieś zdjęcia jak to wykonać chodzi mi o wypowiedz Pana ,,sskrzypekss1".