Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam wszystkich, jako że tej zimy zapowiada mi się trochę jazdy po górach, zdecydowałem że dla bezpieczeństwa wyposażę się w łańcuchy na kapcie.

Ogólnie nigdy nie używałem łańcuchów, po prostu nie było potrzeby, więc w temacie jestem zielony.

Auto wagowo ma 1800kg, liczę że z załogą i bagażami zbliżę się do 2300kg (jeśli to istotne) i jeździ na oponach 225/60 R15 Fulda Kristal Rotego na stalowej feldze, skrzynia automat, zawieszenie standard, bez NIVO, mam tylko ASC.

Byłem w kilku sklepach gdzie posiadają łańcuchy, ale to co jeden sprzedawca mi polecał, drugi odradzał, itp, wiec po prostu odpuszczam :roll:

Do wydania jest 200-300pln.

Z tego co się dowiedziałem, wypadało by, żeby zestaw posiadał automatyczny napinacz łańcucha i rombowy-ukośny wzór siatki, oraz .....?

Co w tej kasie jestem w stanie kupić?

Na jak duża poprawę trakcji mogę liczyć na śniegu/lodzie?

Jak dobrać optymalny dla mnie rozmiar, tak żeby nie wadził po niczym, nie zsuwał się a mimo wszystko jakoś się sprawował?

Jak jazda z łańcuchami wpływa na zużycie opon?

Jak ktoś używa łańcuchów na e39, to proszę o jakieś szersze opinie, podanie konkretnych modeli etc :wink:

Opublikowano

Witaj, mam E39 i E60. Łańcuchy kupowałem do E39 i ku mojej radości ten model pasuje do E60. Mimo oczywiscie różnego rozmiaru opon. Jaka firma ? Według mnie tylko PEWAG. Austriacka więc wiedzą coś w temacie. Nie podpowiem jaki model i za ile. Na stronie PEWAG"a jest konfigurator, łatwo znajdziesz model do swojego auta. Teraz jest już tyle nowych modeli więc pewnie mojego już nie produkują. Jak chcesz jutro mogę sprawdzić jaki jest mój. Wyślę Ci info. Ja mam z dwoma napinaczami same się naciągają więc nie trzeba przetaczać samochodu i dociągać. Oczywiście takie najlepsze kosztują co nie co ale weź pod uwagę w jakich warunkach będziesz je zakładał. Zaoszczędzisz trochę ale za to się namęczysz w zimowej kurtce ze śniegiem padającym na głowę, może w ciemnościach. Warto w dobrym sklepie wypytać sprzedawcę o wszystkie aspekty. Czym charakteryzuje się dany model itp. Swoich użyłem trzy razy. Raz we Włoszech dwa razy w Austrii. Jak nawali śniegu to jedzie się ok ale gorzej jak zjedziesz na odśnieżoną drogę. Wtedy trzeba jechać dużo wolniej albo łańcuch po prostu zdjąć. W niektórych krajach jak Austria musisz w zimie mieć łańcuchy bo policaje sprawdzą i daja bez pardonu mandat. Nie demonizował bym z tymi łańcuchami ale jak ich nie będziesz miał to na 100% znajdziesz się w takich warunkach, że Ci się przydadzą. Jak je już kupisz to być może nie założysz ich przez trzy lata...

Pozdrawiam i szerokiej drogi

Lokis

accojti

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki za informacje, faktycznie, widzę że dobrego łańcucha w tych pieniążkach niestety nie kupię :|

Kurczę, pewag wygląda naprawdę dobrze, na filmach widać że montaż to kwestia kilku sekund, i nie trzeba dociągać nic po ruszeniu, ale cena też sporo wyższa.

Kolego, jak możesz, podeślij mi twój model łańcucha, może upoluję gdzieś jeszcze takie, a starszy model zazwyczaj jest sporo tańszy :wink:

W sumie to dobrze by było gdyby ktoś jeszcze się wypowiedział, może ktoś posiada tańsze łańcuchy i powie jak one się sprawują?

Gadałem dzisiaj ze znajomym, on używa łańcuchów THULE, ale tak jak na nie patrze, to są sporo przekombinowane, zwłaszcza ta wielka poprzeczka przez całość służąca do napinania :roll:

Opublikowano

Ja w zeszłym roku sie przymierzałem do łańcuchów, ale w końcu odpuściłem (może w tym roku znów będę rozważał). Napęd na tył to tylko problemy przy łańcuchach, a w szczególności jak się ma zawias obniżony (ja mam M - do kitu z czymś takim i do tego koła 17"), ale przede wszystkim dlatego, że cholernie trudno się zakłada łańcuchy - mało miejsca - przedni błotnik ma zdecydowanie wyższe wycięcie.

Jak się na coś zdecydujesz, to daj znać, co wybrałeś. Zwróć uwagę na wielkość oczka - bierz te drobniejsze, które są nieco bezpieczniejsze z uwagi na możliwość ocierania o nadkole.

Opublikowano
Ostatnio sam się zastanawiam nad łańcuszkami do swojej e39 530iA...dostałem jeden komplet w prezencie dzisiaj zupełnie przypadkiem ale zastanawiam, się czy auto pchane z tyłu nie będzie chciało wyprzedzić przednich kółek, które takiej przyczepności nie będą miały ;) Warto dokupić drugi komplet na przednią oś ? ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam :)

A więc zdecydowałem się na zakup łańcuchów KONIG

Z tego co wyczytałem, to są produkowane przez tą sama firmę, co Thule, ale są sporo tańsze, dodatkowo udało mi się kupić model z zeszłego rocznika.

Oczywiście z automatycznym napinaczem.

Kosztowały mnie tylko 350pln.

Montaż jest łatwy, demontaż tak samo.

Mam nadzieję że nie będą się przydawać w trasie, ale jeśli tak się trafi, to zdam relację jak się sprawują. :wink:

Co do łańcuchów na oś nie napędzaną, to chyba jest niekonieczne.

Opublikowano

Ja swego czasu miałem jakąś większą wolną gotówkę i zakupiłem sobie łańcuchy WEISSENFELS Clack&Go

Jak dla mnie - rewelacyjny produkt. System samonapinający, dzięki któremu wystarczy tylko spiąć rolki sprężynujące wsiąść do auta i zapomnieć, że się ma łańcuchy - same się bardzo fajnie spinają i są ciasno osadzone na kołach. Fakt - nie były tanie ale parę razy się przekonałem, że płaciłem za jakość.

Jedyny minus łańcuchów - kiedy trzeba je założyć na m-technikowy zawias. Jest wtedy masakra bo miejsca mało nad kołem a jeszcze jak po podróży w nadkolu jest zamarznięty śnieg i błoto z jezdni to trzeba sobie trochę łapy pozdzierać, żeby to założyć na koło.

Dokładnie ten model:

http://www.hossa.pl/media/products/7d553dc97ad088bd2e9f8e6dc8db740e/images/thumbnail/big_Monta_RTS_4.jpg?lm=1384454024

Ich plusem - oprócz samonapinaczy - są plastikowe osłony w miejscach gdzie łańcuch znajduje się w pobliżu rantu felgi, aby jej nie porysować.

Ostatnio sam się zastanawiam nad łańcuszkami do swojej e39 530iA...dostałem jeden komplet w prezencie dzisiaj zupełnie przypadkiem ale zastanawiam, się czy auto pchane z tyłu nie będzie chciało wyprzedzić przednich kółek, które takiej przyczepności nie będą miały ;) Warto dokupić drugi komplet na przednią oś ? ;)

Łańcuchy zakłada się TYLKO NA KOŁA NAPĘDOWE.

Pzdr.

Opublikowano

Może tutaj coś jeszcze znajdziesz http://www.karawanier.pl/images/smilies/n010.gif

http://www.auto-swiat.pl/1-lancuchy-na-snieg-radzimy-jakie-wybrac-na-ferie

Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa

Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dla czego

Na warsztacie łączymy teorię z praktyką: nic nie działa i nikt nie wie dla czego!!!

Cięcie plazmowe oraz usługi tokarskie http://ttcs.pll/