Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z głośną pracą wydechu w nowym X3 F25 28i:

Nie słyszałem innych wydechów w tym samym modelu i z tym samym silnikiem, ale dla mnie nie brzmi to normalnie.

Zgłosiłem to do BMW (auto na gwarancji), ale tam proponują mi "[…] zostawia Pan Auto do weryfikacji na dwa dni . My w tym czasie rozcinamy wydech by dostać się do klapek , które brzęczą i sprawdzamy czy nie są pęknięte. Jeżeli nie są pęknięte to ponownie mamy zaspawać wydech. Co powoduje brak podstaw do wymiany wydechu."

"Inny mniej drastyczny sposób to sprawdzić na innym modelu z tym samym silnikiem, czy objaw brzęczenie jest taki sam. BMW nie wyklucza, że może to być normalna praca wydechu."

Ręce mi opadają.

Czy jest na forum ktoś z takim samym modelem i silnikiem?

Opublikowano
Na pewno nie jest to normalne ,u mnie (po roku) wciąż cisza.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wrzuc w google / youtube "wastegate rattle BMW"

wydaje mi sie, ze to moze byc to - dosc znana przypadlosc w wielu BMW; BMW oczywiscie jest swiadome tego problemu, ale pewnie maja opracowana procedure zmiekczania klientow

zadbaj o wlasciwa dokumentacje usterki, tj. ASO ma Ci opisac jakiego rodzaju sa to dzwieki, itp.

daj znac jak bedzie szlo z naprawa

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

Jak na razie to zmieniam serwis bo w Rawski pierwsze co usłyszałem od kolesia zajmującego się gwarancjami to: Nie wiem czy da się z tym cokolwiek zrobić. Nie wiem czy BMW uzna reklamacje.

W ogóle załatwienie czy dowiedzenie się czegoś w BMW czy u ich dealera to jak czeski film.

Opublikowano

U mnie praca wydechu "normalna" - tj best brzeczen.

Jak auto bylo calkiem swieze to zdarzalo sie ze cos jakby "strzelil" przy gaszeniu pare razy - obciachowe to bylo, ale juz jest chyba przedmuchany i sie nie powtarza.

Cisnij temat wymiany i daj znac o efektach...

(Sorki za brak PL)

Opublikowano
Byłem w innym serwisie (Inchcape Warszawa) i po pokazaniu filmiku oraz pracy wydechu wszystko było dla nich jasne. Nie mniej sprawa znowu do decyzji centrali. Czekam…
Opublikowano
Byłem w innym serwisie (Inchcape Warszawa) i po pokazaniu filmiku oraz pracy wydechu wszystko było dla nich jasne. Nie mniej sprawa znowu do decyzji centrali. Czekam…

"Jasne"... czyli...?

Kiedyś było tak:

[...] wszyscy kupujemy BMW dla radochy z jazdy, nie zawsze kierując się do końca rozumem. [...]
Opublikowano
"Jasne" czyli potwierdzili, że nie jest to normalna praca wydechu, znaleźli przyczynę usterki i wiedzą co trzeba zrobić, aby to usunąć (wymiana części wydechu).
  • 3 lata później...