Skocz do zawartości

Prosze o POMOC... BMW E39 535i V8 brak komunikacji z ECU

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jest to pierwszy mój post w sprawie porady wiec proszę o wyrozumiałość :wink:

Mój kolega niedawno nabył BMW E39 535i V8 rok.1999 i wystąpiły następujące problemy:

1)Paląca się kontrola trakcji + ABS (błąd lewego przedniego czujnika kola - diagnoza po podłączeniu do komputera)

2)Podczas jazdy pojawiła się żółta kontrola silnika, został zrobiony reset komputera przez odłączenie aku na 15 min i po odpaleniu zgasła lecz później podczas jazdy znowu się zapaliła. Po podłączeniu pod INPE wyskoczył błąd komunikacji z ECU i ta sama historia była przy Delphi, ale nie było problemu żeby połączyć się ze sterownikiem ABS w celu z czytania błędu dotyczącego palącej się trakcji i wykasowania go.

Zabiegi diagnostyki komputerowej były robione w warsztacie a nie w warunkach domowych.

Koledzy może ktoś z was się orientuje co to może być??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Mi takie jaja zaczęło ostatnio robić w 530d jak odłączyłem akumulator, i zaraz potem szybko podłączyłem.

Tylko mi nie komunikuje się z silnikiem i poduchami (wyskoczyła kontrolka poduchy).

Byłem u najlepszego speca od bmw jakiego znam, i powiedział że to przez różnice w sterownikach w aucie, tzn ews, sterownik od silnika i coś tam jeszcze mam od 730d e38, a reszta moja, i jedno z drugim niemiłosiernie się gryzło, przez co mam właśnie takie jazdy z elektryka i podłączeniem pod komputer.

Opublikowano

Witam,

Auto na dniach zostanie oddanie na sprawdzenie do Magika i zobaczymy co wyjdzie....

Najbardziej martwi mnie ten błąd komunikacji z ECU, chociaż łączy sie z ABS.... W najgorszym przypadku bedzie wymiana ECU i wgrywanie softu.

Shadow69 dzieki za podpowiedz, w wolnej chwili postaram sie posprawdzac czy cos tam nie bylo kombinowane jak u Ciebie :roll:

Panowie jak któremuś coś przyjdzie do głowy to prosze o info tutaj.... Zostanie dla potomnych :cool2:

Opublikowano
Miałem to samo w swojej 535, błąd połączenia z ECU to wina złej konfiguracji INPY, na windows 7 nie łączył się tylko z ECU na innym laptopie z win XP łączył się jak trzeba....
Opublikowano

Hmm może to jakis trop, ale po INPIE byl DELPHI i bylo to samo... Systemy na laptopach do diagnozy na bank nie były na WIN7, myśle ze max XP.

Dzisiaj zadzwonie do mechanika i podziele sie waszymi opiniami.... Tak czy siak auto musi tam pojechać nie ma rady...

A i jeszcze jedna zagwostka... BMW pali od strzała, nic sie z nim nie dzieje, nie ma spadków mocy, pali ok 17 litrów/100km w mieście(wynik z kompa), poznikały wszystkie

kontrolki z deski(trakcja + ABS, kontrolka silnika)... I nie można sie połączyć z ECU...

Jeszcze jakies spostrzeżenia ??

Opublikowano

Witam,

W środe auto przejdzie gruntowną dignostyke i bedzie wszystko jasne. Sprawdzane bedą również inne moduły czy przypadkiem nic sie nie gryzie jak napisał Shadow69.

Jak narazie nic sie nie dzieje, BMW lata, deska czysta, zero newralgicznych objawów....

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam i odgrzewam temat.....

A wiec, powodem braku komunikacji z ECU była..... uszkodzona wiązka elektryczna prowadząca do gniazda diagnostycznego:)))

Po naprawie został wgrany od nowa oryginalny soft i wszystko lata jak powinno:)))

Błędy które sie pojawily były błędami tymczasowymi i już sie nie pojawiają:)))

W sumie błacha usterka tylko bardzo czasochłonna....

Pozdrawiam i zostawiam dla potomnych :cool2: