Skocz do zawartości

[34]M50B25 szczerkot przy rozruchu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
posiadam silnik M50B25 vanos i mam w zwiasku z nim pewne pytanie,przy rozruchu rano przy takich temperatorach bliskich zeru jest kilku sekundowy szczerkot ale to sie zaczelo pojawiac teraz jak temperatury spadly w lecie tego nie bylo i malo tego jak silnik jest nie dogrzany mam na mysli wskazowke jeszcze na niebieskim polu to przy okolo 2000obr. tez slychac ten szczerkot ,na cieplym silniku tego nie ma. co to moze byc ? dziwne ze na zimnym zgestnialym oleju to slychac a na cieplym rozrzedzonym nie. :roll:
Opublikowano

i słuchałeś skąd to? mi też tak robiło gdy olej zbliżał się do wymiany, wymieniłem olej była cisza przez jakieś tam 7-8 tys, ale to tak jakby zawory.. teraz to mi zaczyna klepać ale z vanosa :mad2: jak się rozgrzeje...

u kolegi taki dziwny dźwięk wydawał łańcuch który miał jakiś tam pewnie luz, przy lekkim przygazowaniu tak właśnie w okolice 2tys było słychać ale to na pewno byś odróżnił że to łańcuch bo słychać to ewidentnie..musisz posłuchać skąd

(OO=[][]=OO)

Jeżeli Bóg byłby za przednim napędem to chodzilibyśmy na rekach!

Opublikowano
i słuchałeś skąd to? mi też tak robiło gdy olej zbliżał się do wymiany, wymieniłem olej była cisza przez jakieś tam 7-8 tys, ale to tak jakby zawory.. teraz to mi zaczyna klepać ale z vanosa :mad2: jak się rozgrzeje...

u kolegi taki dziwny dźwięk wydawał łańcuch który miał jakiś tam pewnie luz, przy lekkim przygazowaniu tak właśnie w okolice 2tys było słychać ale to na pewno byś odróżnił że to łańcuch bo słychać to ewidentnie..musisz posłuchać skąd

Hmm :roll: oliwa ma moze 6000km tyle ze to dziwne jest ze na gestym np.po nocy lub kilku dniowym staniu tek robi i jak jade to 2000obr.puzniej jak oliwa sie nagrzeje to cisza a pytasz czy sluchalem silnika tak, slychac to nie wiem czy tak niesie po calym ale jak by w okolicach glowica ja obstawiam 3-y rzeczy gesty olej ,napinacz lancucha,lub zaworek zwrotny w obudowie filtra :norty:

Opublikowano

słuchałem dzis co i gdzie szczerkoli wiec slychac to od strony vanosa i rozrzadu u gory i teraz czy to vanos czy napinacz padl fura ma nalatane 250tys ale faktycznie czort to wie ile faktycznie :?:

Opublikowano
U mnie zawsze przy rozruchu slychac stukanie, ktore po 2-3s ustaje. Wydaje mi sie ze to rozrzad wali poki smok oleju nie zassie. Wczesniej gdy mialem gestrzy olej wlany stukot szybciej ustawal.