Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Bardzo prosił bym o pomoc.

Nie wiedział by ktoś co może być przyczyną że ostatnio często nie włącza się turbo u mnie w aucie? To znaczy słychać że turbo się włącza bo jest charakterystyczny świst ale nie ma w ogóle mocy, nie czuć tego momentu obrotowego. Wymieniłem czujnik podciśnienia turbo i w kolektorze oraz były czyszczone elektrozaworki. W piątek nawet wyciągnąłem tzw. zbiorniczek ciśnienia który jest koło turbo bo czytałem że podobno niektórzy to omijają ale efektu żadnego. Poleprzyła się tylko trochę moc bo czuć że jest mocniejszy i turbo załącza się wcześniej bo około 1700 obrotów ( oczywiście gdy się uda że się włączy). Byłem u paru mechaników i każdy rozkłada ręce bo nie wie co to jest a prawda jest taka że jest to bardzo męczące. Kiedyś miałem taki efekt tylko na 4 i 5 biegu a dziś rano na każdym biegu tak się działo. Najczęściej jest tak gdy jadę pod górkę albo z obciążeniem. Czasem uda się że po jakimś czasie nagle się poprawi i działa a czasami trzeba auto wyłączyć i odczekać a potem jest znowu ok.

Był podłączany pod kompa i wykazało 2 błędy. Obydwa świadczyły by o ciśnieniu w kolektorze więc Wymieniłem 2 razy czujnik i niestety efektu nie ma.

I co jest bardzo ciekawe gdy "turbo się nie włącza" to ekonomizer nie dochodzi do końca. Na 3 zauważyłem że jest około 18, na 4 biegu około 16 a na 5 tylko 10. To jest tylko i wyłącznie w momencie gdy nie załącza się a gdy chodzi wszystko ok to w tedy dochodzi do 20. Zauważyłem że gdy jak to nazwałem "załącza się turbo" na biegach od 3 do 5 słychać taki dziwny świst a nawet jak by coś ocierało, czeszczało. I to w momencie kiedy się załącza a gdy nie to tego nie słychać i również na biegach 1 i 2 też nie słychać tego.

Opublikowano
 Komputer wykazał błędy 0235 charge-air pressure sensor, 3505 glow-plug system, 1470 charge-air pressure control
Opublikowano

0235 charge-air pressure sensor

Od tego zacznij. Szwankuje czujnik ciśnienia doładowania. Znajduje się z tyłu kolektora (od strony ściany grodziowej).

Wymontuj go wyczyść, sprawdź czy wtyczka nie jest zaśniedziała.

Jak błąd dalej będzie występował, to czujnik do wymiany.

Opublikowano

napisz skad jestes moze ktos z twoich okolic bedzie mógł na to spojrzec ktos Ci lepiej pomoze wskaze kogos ogarniętego czy cos.

co do winy to jak weżyki wyglądają?

sprawdz wszystkie wtyczki przy zaworkach i czujniki w kolektorze.

zobacz jak działa sztanga od turbo. moze nie działa albo sie zacina. ja obstawiam zawor od turbo

Opublikowano
Czujnik ciśnienia w kolektorze wymieniałem 2 razy. Piersze dało to efekt. Ostatnio gdy zatrzeło się to dziać to też Wymieniłem ale okazało się że to nie dało poprawy więc oddałem. Mam w zapasie stary ori podobno zepsuty i najwyżej go przeczyszcze. Tylko szczerze nie wiem jak za to się zabrać, może ma ktoś jakiś pomysł. Wymieniałem raz rurkę która idzie od turbo, ona jest podzielona na 3 części. Inne przewody do egr itp w tym tygodniu ma mi mechanik wymienić w razie gdyby to było to. Jestem z małopolski, a mianowicie jakieś 80 km od Krakowa w stronę Zakopanego.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

w 2l nie trzeba. Nie wiem jak tam 3l.

Zdejmij rynienke filtra kabinowego i jak uda ci sie wsadzić reke za kolektor i go wymacać to go wymiesz :)

szukam
Opublikowano
IMHO to sprawdź elektrozawór sterujący od turbo, jak nie masz podmienić od kogoś to zamień z tym od egr. A najlepiej to w DISie jest test, jak masz możliwość to podłącz i sprawdź. Czy to nie zaczęło Ci się dziać od czasu jak wymieniłeś wężyki od turbo?
Wszystko należy sprowadzać do najprostszej postaci ale... nie bardziej.
Opublikowano

A co do czujnika to tak jak napisał

w 2l nie trzeba. Nie wiem jak tam 3l.

Zdejmij rynienke filtra kabinowego i jak uda ci sie wsadzić reke za kolektor i go wymacać to go wymiesz :)

Da się bez ściągania kolektora.

Wszystko należy sprowadzać do najprostszej postaci ale... nie bardziej.
Opublikowano
Dzięki panowie. Macie jakiegoś sprawdzonego sprzedawcę z używanymi częsciami do naszych bawarek. Mam teraz dużo wydatków i stać mnie tylko na używany ten czujnik . Muszę też kupić przepływkę, najlepiej używaną bo nie wiem jak z zamiennikami...
Sprzedam: