Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przepraszam ze bez przywitania, ani me ani be, lecz niestety mam problem ktory niestety nie moze czekac. Mieszkam w Niemczech, i posiadam E46 320D 2001r koncowka, przedlift. Auto po zakupie bylo lekko uderzone w przod (blotnik,lampa,maska), lecz jezdzace i tym podobne. I na liczniku swieca mi sie kontrolki takie jak zalaczam na zdjeciu (tylko takie zdjecie mam, przepraszam).

http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/c/18/a6wf.jpg

Nie dziala ABS, Kontrola trakcji, klocki tarcze sa ok, nie ma recznego. Poduszki nie wywalone.

Czy po usunieciu tego jest prawdopodobienstwo ze zacznie dzialac abs, kontrola trakcji?

Bardzo prosze o pomoc bo we wtorek jade do Polski na jeden dzien tylko po auto i wracam do Niemiec i chcialem wiedziec czy samo skasowanie pomoze, czy zima bez abs itp.

Pozdrawiam serdecznie, przepraszam za nielad.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ABS jest układem samodiagnozowalnym, więc jeśli wszystko jest sprawne, powinien sam się włączyć (błędy zostają zapisane, ale układ działa).

Jeśli nie działa ABS, automatycznie nie ruszy też ASC, błąd jednego może wynikać z drugiego.

Kontrolka od ręcznego to np niski poziom płynu hamulcowego.

Opublikowano

Nie działają poduchy i abs, a Ty prawie dwie paki lecisz...

Jedyne co można tu zrobić to podłączyć pod kompa i sprawdzić błędy.

Opublikowano

Dziekuje Panowie za pomoc, bede musial go podlaczyc mam nadzieje ze to tylko jakis nie grozny czujniczek ABS ktory nie skosztuje mnie tysiecy :D.

Ah, to tylko takie testy predkosci, sam glupi nie patrzylem na nic, coz dzieckiem jest sie cale zycie :).

Pozdrawiam serdecznie.

EDIT: Reczny w ogole nie dziala, poprzedni wlasciciel mydlil oczy ze niby przez dojazdowke, ale to nie jest mozliwe(?).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Koło nie ma nic do działania ręcznego, jak działa, to zawsze, nie ma że "przez dojazdówkę".

Czujniki ABS-u to tylko ori, nie pamiętam co montowali w e46, ale np do e39 szedł siemens (można go dostać w pudełku ATE) i tylko taki działał, więc obawiam się że w e46 będzie podobnie.

Btw, leciałeś 200 bez poduch, ABS, ręcznego i jeszcze na dojazdówce? :shock:

Opublikowano
Dziekuje Kolego, nie lecialem na dojazdowce, tylko na jednej 15' a reszta 16', i tez w dobrym do tego miejscu, w innym wypadku bym sie nie odwazyl, w sumie i tak zaluje :? :?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A ja założyłem boscha, po czym szatkowało dalej, więc nakręciłem film z tą czujką, tak żeby kumplowi ze sklepu pokazać jak to wygląda, dostałem 2 na podmianę, też boscha i to samo.

Oddałem, wziąłem ATE (czyli faktycznie dostałem siemensa) i dopiero działał poprawnie.

Opublikowano
Panowie, jeszcze jedno pytanie, ta ostatnia zolta kontrolka okragla, moze oznaczac ze do wymiany sa klocki, lub moze miec jakies powiazanie z tymi bledami ktore sa z recznym ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To jest tylko sygnalizacja zużycia klocków hamulcowych, do ręcznego nie ma żadnej elektroniki.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie no, chłopaki,dajcie spokój, to jak połączenie koła zapasowego z lewarkiem. :roll:

To nawet na logikę, zużycie klocków nie ma nic do zasilania paliwowego.

Czemu chcesz łączyć to z pompą paliwa?

Opublikowano

Ponieważ w ostatnio dziwne temat z tym autem. Zaznaczam ze klocki i tracze nadają się do eksploatacji. Wyglądało to tak;

Tydzień temu. Bawiłem się kluczykiem, zdalnym sterowaniem, otwieranie zamykanie szyb, szyber dachu, sprawdzałem z jakiej odległości łapie...itp itd... W końcu podchodzę do auta, przekręcam kluczyk, a tu kontrolka od zużycia klocków, dziwne w końcu klocki są ok, odpalam, auto odpaliło, nie zdążyłem wrzucić 1, i bryka zgasła, kręcę kluczykiem, ale nic, auto jak by paliwa nie dostawało, myślę sobie, pobawiłem się kluczykiem, to się załączył immblilajser... odczekałem z 5 minut, przekręcam kluczyk, cyk, auto chodzi, sprawdzam klocki, są ok. nadają się. Pojeździłem trochę, kontrolka od zużycia klocków zgasła... hmm... dziwne, może coś się zawiesiło.... ale jak klocki i tracze ok, to jeżdżę dalej.

Ostatnia sobota. Pojechałem do markety kupić jakiś pierdół, wchodzę do auta, przekręcam kluczyk, patrze, a tu znów ta kontrolka od hamulców, odpalam, wrzucam jedynkę, ruszyłem i cisza, zgasła. No nic, pewnie znowu immobilajser... poczekałem 10minut, nadal nie odpala ale kontrolka się swieci. No to myk, odłączam aku, i ide do sklepu po flaszkę, wróciłem po 20 minutach, podłączam aku, nadal to samo. Ale słyszę, ze pompy paliwa nie słyszę. Wiec sprawdzam bezpieczniki, wyciągłem ten od pompy paliwa kręcę kluczykiem, a objawy nadal takie same. Czyli pompa. Rozebrałem tylną kanapę, krece kluczykiem, ale pompa nic, prąd do pompy szedł, odpiłem styki, przeczyściłem, . Pompę potraktowałem z pięści. Podpiłem elektrykę, przekręcam kluczyk, pompę słychać, lampka od klocków zgasła. Auto odpaliło.

Stąd moje pytanie na temat powiązania tej kontrolki z pompą paliwa, może odcinać pompę, że nie ruszysz autem, skoro ono wie ze nie masz hamulcu. Logiczne? Tak! Sens jest? Jest?

Opublikowano

nie, sensu nie ma. Hamulce nie są powiązane z pompą paliwa :D można jeżdzić mimo palącej się kontrolki, można zedrzeć klocki do gołej blachy, potem blache, a potem hamować tloczkiem samym i też nie wpłynie to na układ zasilania paliwem.

Proponuje zdiagnozować auto.

Kontrolka klocków to jest kawałek drucika który po dotknięciu tarczy zwiera do masy i zapala kontrolkę :D i to tyle z tajemnej elektroniki tych kontrolek. Nie zawsze kontrolka paląca się oznacza zużycie klocków, może to być przerwany przewód od czujnika, sam czujnik tez może być uszkodzony.

szukam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kontrolka klocków to jest kawałek drucika który po dotknięciu tarczy zwiera do masy i zapala kontrolkę :D

Już spaliłeś :mrgreen:

Kontrolka działa na zasadzie przerwania obwodu :mrgreen:

Przewód do czujnika ma 2 przewody, i zamyka się przez nie odwód, w momencie kiedy drucik w czujniku przetrze się na tarczy obwód się przerywa, a kontrolka zapala. :wink: