Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, tak jak w tytule mam pewien problem z którym borykam się już od dłuższego czasu. Otóż ostatnio wylały mi tylne amortyzatory i od tamtego czasu mam "koła zbieżne do wewnątrz" co może być tego przyczyną? Szukałem używając google jak i forum i nigdzie nie mogłem znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Od razu uprzedzam że nie mówię tu o Negatywie tylko o tym że koła są skrzywione do wewnątrz, i co może za tym stać. Z góry dzięki za pomoc.
Opublikowano
Powiem tak, rękę pomiędzy nadkole a koło da się włożyć.., pomimo tego że amortyzatory są totalnie wywalone i auto osiada na samych sprężynach.
Opublikowano
Bo to nie amortyzator odpowiada za wysokość nadwozia względem koła, a własnie sprężyna. Amortyzator ma za zadanie tłumić drgania i nic więcej. Nie ma on też wpływu na zbieżność czy kąty pochylenia kół. Jeżeli masz "koła zbieżne do wewnątrz", to za ten stan rzeczy odpowiada regulacja na mocowaniach wahaczy wzdłużnych do nadwozia - tych w progach. Przyładowałeś w coś, że zabiłeś amortyzatory?

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.

Opublikowano
Nie nie nic z tych rzeczy jestem raczej ostrożnym kierowcą, aczkolwiek kupiłem to autko całkiem nie dawno i z początku autko stało na kyb amortyzatorach, i sprzedawca zapewniał że są to kyb, podczas przeglądu przed kupnem auto było na podjeździe i nie za bardzo było widać amorki (a były sprawne), koniec końców ostatnio okazało się że są to amortyzatory Monroe które po prostu się zużyły (a wiadomo jak to jest z monroe). Aczkolwiek taki stan rzeczy mam dopiero od jakiś 2-3 dni. W grudniu przymierzam się do wymiany wszystkich tulei, sworzni razem z amortyzatorami. Aczkolwiek po prostu byłem ciekaw co spowodowało że koła są "zbieżne do wewnątrz", widocznie mechanik który wymieniał z tyłu tuleje dość nie dawno temu zapomniał uwzględnić to przy zbierzności. I takie jeszcze jedno moje pytanie, czy oprócz amorków Bilstein są jakieś dobre zamienniki za mniejszą cenę? Słyszałem właśnie że Kayaba (Kyb) oraz Suchs są dobrymi amorkami w niższej cenie aczkolwiek jest coś oprócz tego warte spojrzenia?
Opublikowano
Bilstein, Sachs, wbrew opinii ogólnej, ja mam zaufanie do Monroe, w poprzednich autach je miałem, mam i w obecnej E46 - seria reflex daje radę, tylko swego czasu masa była podróbek na znanym portalu aukcyjnym, ale jak kupujesz z dobrego źródła - nie ma lipy. Co do mechanika - cóż powiedzieć... :duh:

None of you seem to understand...

I'm not locked in here with you.

You're locked in here with me!

//Potrzebujesz podpiąć się pod kompa? Daj znać. Pomogę za free.